top of page

En bibel att följa

En kokbok är inte längre bara en samling recept, utan snarare en bibel att följa och inspireras av i dagens trendkänsliga och snåriga matdjungel. Med mottot “godare mat, friskare kropp och gladare själ” är Friendly Food av Hanna Göransson ett typexempel på en “livsstilsbok” helt i tiden. 

Bokens författare är bloggaren bakom hurbrasomhelst.se, som på sin hemsida skriver och fotar både sina maträtter och sitt vardagsliv. Fokus ligger på mat utan gluten, mjölk och socker, vilket Göransson betonar inte är en diet, utan ett medvetet, hälsosamt val. Istället för att skriva om vilka råvaror författaren undviker, väljer hon att lyfta fram de som fungerar lika bra som ersättare, eller kanske ännu bättre!

Ett medvetet hälsosamt val genomsyrar även de 160 vackert färgglada och kreativt stylade sidorna i Friendly Food. Fylld från första till sista sidan med söta, salta, sura och smarriga recept är det en stor inspirationskälla i köket för både de som lever med överkänsliga magar och de som bara vill leva lite “magvänligare”. Vår moderna tids husmanskost som varianter på lasagne, paj och pizza blandas med trendiga nyheter som chiasylt, quinoaplättar och nyponfrallor. Friendly Food är inte en kokbok med pekpinnar, eller det Göransson beskriver som “ja och nej-mat”, utan uppmanar istället att testa nya alternativ och grönare val på tallriken.

Friendly Food känns extra genomarbetad då Göransson är både bokens fotograf och författare. Hennes kärlek till god och glad mat lyser verkligen fram mellan raderna. Texter och bilder samspelar harmoniskt och recepten är lätta att följa. Utan vare sig krångel eller förbud lyckas Friendly Food guida hungriga kockar och läsare genom det alternativa köket hela vägen till dukat bord.

Kort om boken

Titel: Friendly Food Författare och fotograf: Hanna Göransson Förlag: Max Ström Utgiven: september 2014 Antal sidor: 160

/ Sanna Rosell Skribent

0 visningar

Comments


bottom of page