top of page

”Det är svårt att inte gnissla tänder åt kärringen”

Först kom Ove. Sen Elsa. Nu Britt-Marie. Den senare är huvudpersonen i Fredrik Backmans nya roman Britt-Marie var här. Tonen är densamma, humoristisk och underbar. Samtidigt finns en melankoli i historien som gör den både extra tänk- och läsvärd.

Britt-Marie är 63 år och har precis lämnat sin man efter 40 år som hans förbisedda allt-i-allo. Nu ska hon hitta ett jobb, så att någon kan sakna henne om hon skulle dö. Dock är arbetsmarknaden inte den bästa, så när en tjänst som vaktmästare i byn Borg blir det dit hon åker. I Borg har allt slagit igen och de flesta flyttat. Allt som finns kvar är en multifunktionell pizzeria och så kärleken till fotbollen. När platsens ungdomslag är i desperat behov av en tränare är Britt-Marie den perfekta kandidaten. Tycker de alltså. Att hon själv inte alls vill är en annan sak. Men då är bollen redan i rullning.

Efter succéerna En man som heter Ove och Min mormor hälsar och säger förlåt är Fredrik Backman tillbaka med ännu en älskvärd karaktär i Britt-Marie. Eller ja, så värst charmerande är hon inte till en början. Tvärt om faktiskt, då det är svårt att inte gnissla tänder åt den gnällande, perfektionistiska städnarkomanen till kärring. Fast allt det där ändras förstås allt eftersom tiden går och förståelsen för varför Britt-Marie är som hon är fördjupas. För hon är en trasig människa, liksom så många av de övriga karaktärerna som dyker upp. Självklart är det i sann Backman-anda många skratt och dråpliga situationer, men ofta fastnar skrattet i halsen när de sorgsna undertonerna avslöjas. Ensamhet, fördomar, svek och död är lika närvarande som vänskapen, glädjen och kärleken.

Det är just den här blandningen som gör boken så lätt att ta till sig. För även om det finns svårmod, är det i första hand en humoristisk skildring av vår nutid. Backman plockar upp flera trådar och teman som kan kopplas till samhällsdebatten, vilket är tacksamt. Det småironiska språket och den rappa dialogen finns där, precis som i tidigare böcker. Det är rätt så hemtrevligt faktiskt och som att återse en gammal bekant. Sedan når kanske inte Britt-Marie var här ända upp till de om Ove och Elsa. Därmed inte sagt att den inte är läsvärd. För det är den verkligen. Det går inte att komma ifrån att Britt-Marie var här är otroligt underhållande läsning.

Titel: Britt-Marie var här Författare: Fredrik Backman Genre: Roman Utgiven: 2014 Förlag: Partners in Stories

/ Emelie Bröms Skribent

0 visningar

コメント


bottom of page