top of page

Dejtingsida sammanförde folkpop-bandet

Onsdagen den 17 december spelar universitetsbandet Esse Quam Videri på East West i centrala Örebro. Det folkpop-inspirerade bandet går på scen 20.30 och inträdet är 50 kr. De som kommer på giget får de två första låtarna från deras kommande platta som släpps under 2015.

Det folkpop-inspirerade bandet Esse Quam Videri består av fyra medlemmar. Isabelle Ulfsdotter Hillberg på sång, piano och tvärflöjt, Esbjörn Lilja på gitarr och sång, Daniel Jonasson på trummor och Jimmy Hillberg på bas, sång och charango. Jimmy berättar om sitt ovanliga instrument charango. – Det är en tiosträngad ukulele kan man säga. En blandning av mandolin och ukulele som är ett sydamerikanskt folkmusik-instrument.

Spelar live i centrala Örebro En stor del av att spela i band handlar om att spela live, någonting som Esse Quam Videri mer än gärna gör. Onsdagen den 17 december spelar de på East West och två dagar senare, den 19 december, spelar de på Heavens door. De som kommer på giget på East West får de två första låtarna från deras kommande platta i digital form. Isabelle som pluggar musikvetenskap på Örebro universitet berättar vad det är som tilltalar henne med att spela live. – Jag tycker om samspelet mellan oss i bandet. Oavsett hur mycket vi har repat så gäller det att lyssna in varandra och jag tycker det samspelet är väldigt coolt.

Modern folkpop i rocktema Bandet spelar enbart egenskrivet material och beskriver sin musik som folkpop-inspirerad med influenser från 60-talsrocken. Men de inspireras även av modern musik. – Jag inspireras av många, men till exempel soundet som First aid kit har gillar jag väldigt mycket, säger Isabelle. – Ja, och även Fleet foxes en hel del, fyller Jimmy i. – För min del inspirerar John Martyn mig ganska mycket. Det är gammal experimentell folkrock från 70-talet kan man säga, säger Esbjörn.

De träffades genom en dejtingsida Många band startas av medlemmarna i de tidiga tonåren där föräldrarnas källare eller garage får agera replokal. Den bilden stämmer dock inte överens med Esse Quam Videri. Det folkpop-inspirerade bandet träffades i början av 2012 genom en dejtinghemsida för musiker som söker andra att spela med. – Det började med att jag lade ut en annons på bandfinder.com som Esbjörn sedan svarade på. Efter det sågs vi, och sedan hörde vi med Jimmy om han hade lust att haka på, och på den vägen är det, säger Isabelle Ulfsdotter Hillberg.

Framtidsplanerna Några direkta drömmar om att erövra världen med sin musik har inte bandet. Men de har andra förhoppningar som driver dem framåt. – Just nu hoppas vi på att det kommande albumet slår riktigt hårt så att vi kommer ut på massa roliga festivaler och att allt bara växer. Det vore fantastiskt, avslutar Isabelle.

/ Victor Jonasson Skribent

Foto: Elin Atterstig

0 visningar

Comments


bottom of page