På tisdagskvällen föreläste journalisten Martin Schibbye för en fullsatt aula. Genom sina bilder från Etiopien och en berättelse som berör visar han hur viktig den oberoende journalistiken är.
Martin Schibbye och hans kollega Johan Persson har genom sin bok ”438 Dagar” blivit en stark röst i kampen för det fria ordet. År 2011 greps de båda journalisterna i Etiopien och anklagades för terrorism då de försökte ta sig in i den stängda Ogadenprovinsen. Deras berättelse om tiden i etiopiskt fängelse är en berättelse om människor som riskerar livet för att göra världen lite mer rättvis.
På tisdagen den tionde februari föreläste Martin Schibbye för en fullsatt aula på Örebro universitet. Intresset var så stort att föreläsningen flyttades från den hörsal där den först var annonserad men inte ens aulan klarade att ge plats åt alla som ville lyssna. Martin var glad och lite rörd över den stora uppslutningen. Han sa att det är ett tydligt tecken på hur viktig journalistiken är.
När journalister hotas, fängslas och till och med dödas står vi inför en mycket allvarlig utveckling i världen. Om journalister skräms till tystnad och inte längre vågar rapportera kommer bara de som sitter på den ekonomiska och politiska makten att höras, medan sanningen göms undan och aldrig når fram. Martin och Johan hindrades från att rapportera om vad som pågick i Ogaden men istället berättar de om modiga män och kvinnor som sitter fängslade under ofattbart svåra förhållanden. Under föreläsningen berättade Martin om alla de brev och böcker som skickades till honom och hans kollega i fängelset. De flesta av breven och många av böckerna censurerades men bara vetskapen om att det fanns människor där ute som kämpade för journalisternas fall var något som gav hopp. Det fanns dock ett antal böcker som släpptes igenom kontrollen och Martin och Johan delade med sig av den litteratur som var på engelska. Äntligen fick medfångarna möjlighet att läsa. En tonåring som satt fängslad fick ett exemplar av Mio min Mio. En annan fånge som varit fiskare men som sadlat om till knarksmugglare fick läsa Den gamle och havet.
I fängelset mötte Martin och Johan en kvinnlig, etiopisk journalist som blivit frihetsberövad för sina modiga artiklar. Än i dag sitter hon fängslad men fortsätter skriva innanför murarna. Hon har drabbats av bröstcancer och hennes medicinska status är mycket allvarlig. I fängelset kan hon inte få den vård hon behöver. Martin talade om att politiker runt om i världen måste börja kämpa på riktigt för att få fängslade journalister frigivna. Han menade att de måste lära sig namnen på fångarna, inte bara prata om yttrandefrihet i svepande ordalag. Studenterna fick också höra om bloggare som skriver trots den stora risken att bli gripen, skribenter som twittrar från rättegångssalar och en pastor som predikar om det fria ordet inne i fängelset. – De kan fängsla journalisterna men de kan aldrig fängsla journalistiken, sa Martin.
/ Isabelle Ulfsdotter Hillberg Skribent
Foto: Press
Comentarios