top of page

Civilisationens överlevnad ligger på en udda grupps ansvar

När universums överlevnad ligger på en grupp misfits axlar kan var som helst hända. Är du sugen på massa skratt, snygga effekter och linjär underhållning är Guardians of the Galaxy filmen för dig.

Peter Quill, människa och tillika plundrare, blir ett av universums största mål när han stjäl en mystisk glob. Jakten på Peter leds av skurken Ronan som sänder sina bästa lönnmördare efter honom. När en av lönnmördarna, Gamora, slår sina påsar ihop med Peter så är två medlemmar av hans blivande team på plats. Snart följer prisjägaren Rocket, tillika tvättbjörn. Hans bästa vän Groot, ett någorlunda intellektuellt träd samt Drax, vars största mål med livet är att hämnas sin familj. Tillsammans försöker de stoppa Ronan från att ödelägga hela civilisationer.

Guardians of the Galaxy är en söt liten historia om en grupp misfits som mot alla odds, fördomar och tveksamma motiv, hamnar mitt i en strid om universums överlevnad. Med den här udda och okonventionella gruppen av individer är det som gjort för en stor dos komedi och rebelliskt agerande. För att vara en actionfilm med en så stor rollista så känner man snabbt sympati för karaktärerna och deras öden. Något som i vanliga fall inte sker så ofta. Trots detta ter sig filmen mer som en barnfilm. Det är actionfyllt till bredden och en så linjär och självklar berättelse att man aldrig tvivlar på att de kommer överleva det hela.

Guardians of the Galaxy är som The Avengers fast för sjuåringar. Den saknar det djup och mörker som finns i de andra filmerna i Marvels universum. Detta hindrar den dock inte från att bjuda på många skratt, snygga actionscener och roande karaktärer som alla har ett mörkt förflutet på ett eller annat vis, alla utom Groot som lyfter filmen till helt nya nivåer av bedårande proportioner. Efter den här filmen har jag officiellt blivit vad som kallas en ”tree hugger”, det vill säga någon som är villiga att skydda träd med sina liv.  

Kort om filmen

Titel: Guardians of the Galaxy Genre: Action Regi: James Gunn Cast: Chris Pratt, Zoë Saldana, Vin Diesel, Bradley Cooper, Karen Gillian, Lee Pace m.fl Premiär: 1 augusti 2014 Visas på: Filmstaden

/ Elin Isvind Skribent

1 visning

Comments


bottom of page