top of page

Campuschef Paula Björkman: “Förvaringslösningar för el-sparkcyklar ses över.”

El- sparkcyklarna är ett hett ämne i dagens samhälle. Fordonet har gått från att endast existera kommersiellt till att produceras för privat användning. Men har förvaringslösningar hängt med i utvecklingen? Studenter drar in och bär fordonen i universitets lokaler, men vad är egentligen tillåtet? 

Paula Björkman är campuschef på Örebro universitet och har hand om lokalförsörjnings frågor, drift och service och säkerhetsfrågor för att bara nämna några. Hon anger att frågan kring el-sparkcyklar hamnar på hennes bord. 

-Vi vill helst inte att man drar in el-sparkcyklarna i universitets lokaler, anger hon. 

Hon förklara att det delvis har med hänsyn till lokalvårdarna att göra då mikrofordonen drar in en hel del slask och smuts. Därtill anger hon att storleken på fordonet gör det svårare för lokalvårdarna att komma fram på kontoren och i lokalerna. 

-Under vinterhalvåret har vi haft problem med att saltet som el-sparkcyklarna och cyklarna drar in förstör golven.

Ytterligare finns det en brandrisk med el-sparkcyklarnas batterier som Paula Björkman anger att de måste ta hänsyn till. 

-Då vi vet att dessa batteri orsaker en hel del bränder i Sverige under ett år finns en större risk för batteriexplosioner och brand om man laddar och lämnar dem på kontoret.


Paula Björkman


Men Paula anger självklart att hon inser att mirkofordona är här för att stanna och att det inte är så enkelt att endast förbjuda dem i lokalerna. Istället planerar Paula och hennes kollegor att istället erbjuda förvaringslösningar. Hon anger att detta är anledningen till att hennes avdelning inte gått ut med ett officiellt beslut om förbud ännu. Än så länge uppmanar de endast starkt att lämna el-sparkcyklarna utanför. 

-Vi har inte möjlighet att vara poliser och gå runt och säga till. Sen vet vi att lärarna inte är bekväma med att säga till studenterna att lämna dem utanför föreläsningssalarna.  

Paula Björkman anger att en lokalplanerare på hennes avdelning har fått i uppdrag att utforska förvaringslösningar. 

-Dem kollar närmare på ifall det finns förvaringsskåp med laddningsfunktion där studenter och personal kan låsa in sparkcyklarna?

Hon fortsätter,

-Vi har jag sagt att vi ska köpa in några skåp inom en snar framtid och testa. 

Exakt när denna lösning kommer implementeras har Paula Björkman svårt att ange men hon säger att i och med el-sparkcyklarnas höga popularitet så ligger det definitivt långt upp på prioriteringslistan.

 

Du kan läsa kring riskerna att ladda el-sparkcykel batteri inomhus här!


1 visning

Comentarios


bottom of page