top of page

”Användbar vid nästa löneförhandling”

Det är dags att ta maken över vardagen. Med det budskapet presenterar Elaine Eksvärd tio maktstrategier som både ger och genomskådar makt. Vardagsnära exempel, konkreta råd och ett personligt tilltal gör Vardagsmakt en riktig hit.

Det handlar om makt. Om andras makt och om att själv få den. Retorikern Elaine Eksvärd följer upp sina tidigare framgångsrika böcker Härskarteknik och Snacka snyggt med ytterligare en på temat påverkan. Denna gång handlar det mer specifikt om att få kontroll över sin vardag. Dels genom att lära sig se igenom och upptäcka andras maktutövande, dels genom att själv hitta taktikerna som ger möjligheten att utöva inflytande. I tio kapitel presenteras lika många maktstrategier, under rubriker som auktoritetsmakt, social makt, sanningsmakt, utseendemakt och kunskapsmakt.

Makt i sig är ett laddat ord och det är lätt att tanken går till maktgalna diktatorer eller elaka chefer som njuter av att se andra plågas. Det är så långt ifrån Vardagsmakt det går att komma. Och som Eksvärd själv skriver: ”det är inget fel med makt, så länge den hamnar i rätt händer.” För så länge vi använder makten, eller vår förmåga att påverka, på rätt sätt med goda intentioner, är det ju inga problem. Då kan vi få den kontroll över vår vardag som boken vill hjälpa oss uppnå. Sedan är det just den nära kopplingen till vardagen som gör boken så otroligt lätt att ta till sig. Till skillnad från andra självhjälpsböcker, som ibland blir abstrakta och flummiga, är Eksvärds exempel konkreta. De är på riktigt. Jag kan utan problem se mig själv dra nytta av kunskapsmakt när jag ska löneförhandla, sticka ut på nästa fest med sensationsmakt eller vänta ut min diskussionspartner genom tystnadsmakt.

Sedan är det roligt att också kunna avslöja andra. Jag har kommit på mig själv att fundera över vilka auktoritetsförstärkningar chefen egentligen använder när han försöker få oss med på tåget? Och applicerar inte den där mamman med lite väl hård skrämselmakt för att fostra barnen? Helt enkelt är Vardagsmakt otroligt rolig och insiktsfull läsning. Eksvärd omvandlar klassisk retorik och psykologiska teorier till vardagsnära tips som är enkla att ta till sig, utan att för den delen skriva läsaren på näsan. Just tilltalet och tonen i boken bidrar till det goda intrycket. Det känns som att en gammal bekant berättar om upptåg, erfarenheter och historier som är självupplevda; personligt och alltid med en humoristisk touch. Det är helt enkelt otroligt trevligt att utforska ämnet makt tillsammans med Eksvärd.

Titel: Vardagsmakt: Tio strategier som ger och genomskådar makt Författare: Elaine Eksvärd Genre: Psykologi/Retorik Utgiven: 2014 Förlag: Forum bokförlag

/ Emelie Bröms Skribent

1 visning

Comentarios


bottom of page