top of page

ÖREBROSTUDENTERNAS ÅSIKTER OM KOLLEKTIVTRAFIKEN

Många örebrostudenter behöver, i avsaknad av bil och på långt cykelavstånd, förlita sig på busstrafiken för att ta sig runt i staden. För en fattig student kan priserna för det dagliga resandet vara avgörande i att få budgeten att gå ihop. Ändå får man som student i dagsläget betala fullpris för att resa i Örebros kollektivtrafik. Lösnummer har via en enkät bett om studenternas åsikter rörande kollektivtrafiken.

Den som vill åka kollektivt i Örebro reser i dag med Länstrafiken som är det officiella bussbolaget i Örebro med omnejd. Då Örebro är en växande studentstad, är det lätt att förstå att många av länstrafikens resenärer är studenter. På senare år har länstrafiken genomgått en stor utveckling, bland annat har fler busslinjer till nya delar av stan införts och projektet med snabbussarna har påbörjats. Samtidigt höjs priserna på bussbiljetterna och många studenter har fått se över huruvida deras resor är förenliga med en begränsad budget. I dag kostar en enkelbiljett 26 kr för ungefär 1h, och en månadsbiljett 635 kr.

I en enkät som publicerats i Facebook-gruppen, Dom kallar oss studenter, har Örebrostudenterna fått chansen att dela sina åsikter om kollektivtrafiken i Örebro. Som väntat är åsikterna blandade, både positiva och negativa. En återkommande åsikt är att bussbiljetterna upplevs som dyra.

Många studenter har uttryckt sitt missnöje över de förhöjda priser som länstrafikens utveckling har inneburit. För bara några år sedan kostade en vuxenbiljett under 20 kr med en giltighetstid på 3 timmar, vilket utgör en stor kontrast mot dagens priser.

– Det blir paradoxalt att höja priserna i och med att kommuner vill att fler ska färdas i kollektivtrafiken, skriver en anonym student.

För en del studenter har Länstrafikens priser en stor inverkan på livssituationen.

– Jag pendlade till Lindesberg i somras till sommarjobb och det blev väldigt dyrt för mig som student. Jag är ursprungligen från Skåne där det finns både studentrabatter och sommarkort och man kommer till fler platser till relativt låg kostnad jämfört med här i Örebro. Jag blev lite chockad över priserna här när jag var tvungen att köpa pendlarbiljett, berättar en student.

Vissa studenter behöver överväga om att åka kollektivt egentligen är det mest kostnadseffektiva alternativet.

– För mig som reser mellan Örebro och Grythyttan kostar bussresor nästan 200 kr per dag om jag reser utan periodbiljett. Då blir det tydligt att en snål småbil, minus inköpspris förstås, kan bli billigare eller lika kostsamt som buss per resa, även ensam, och med dagens dyra drivmedelspriser, berättar en student.

I dagsläget erbjuder inte Länstrafiken Örebro några studentpriser, något som studenterna verkar sakna.

– Det är tråkigt. Örebro är en bra stad att cykla i, men eftersom universitetet är en viktig del av staden så borde de prioritera studentpriser, tycker en anonym student.

Trots att studenterna beskriver Örebro som en bra stad att cykla i, så verkar det finnas en oundviklig längtan efter sänkta biljettpriser. 

– Det borde finnas studentpriser. Örebro vill vara en miljövänlig stad och då kan buss vara ett alternativ. Se då till att personer med begränsad ekonomi, vilket ofta studenter har, har möjlighet att åka buss, tycker en annan student. 


1 visning

Comments


bottom of page