Medborgarjuristerna ger studenterna möjlighet att praktisera sina kunskaper de fått genom juristutbildningen genom att ge rådgivning till allmänheten. Genom att få ny erfarenhet i att agera praktiskt ökar valmöjligheter i framtida yrkesliv och dörrar som tidigare varit stängda kan istället öppnas.
Lejla Mujic bjuder på ett stort leende. Det är en av alla de gråa dagarna i november men Lejla utstrålar glädje och engagemang. Tillsammans med Katerina Madzarova är Lejla projektledare för Medborgarjuristerna sedan vårterminen 2014. Medborgarjuristerna är ett samarbete mellan Juridiska föreningen vid Örebro universitet och Örebro kommun och de ger kostnadsfri juridisk rådgivning till örebroare. Rådgivningen sker två gånger i veckan, det är drop-in på måndagar och tidsbokning på torsdagar.? Vi gör all rådgivning två och två, det är vårt sätt att säkerställa kvaliteten eftersom vi är studenter och det i juridik kan göras olika tolkningar, säger Lejla.
Det finns även alltid någon annan i närheten att kunna bolla med, vilket även det kan ses som en kvalitetscheck. ? För att passa som rådgivare är det personliga egenskaper som är det viktiga, man ska vara social, ha ett driv och ett intresse, säger Lejla.
Hon fortsätter med att förklara att det studiemässigt krävs minst fyra avslutade terminer. De försöker genom att fokusera på egenskaper minska den stora pressen som annars finns på juristprogrammet. Rekrytering av rådgivare sker främst på hösten men kan även göras löpande under året beroende på hur personalsituationen ser ut, framförallt ges information för intresserade via deras Facebook-sida. Just nu är det 24 rådgivare inklusive Lejla och Katerina eftersom de valt att stanna kvar som rådgivare trots rollen som projektledare. Rollen som projektledare är administrativ och där ingår att sätta schemat för rådgivarna samt att se till att det finns rådgivare inbokade på alla pass där det finns klienter.
Det går inte att se något mönster bland de personer som kommer på rådgivningen utan det är väldigt blandat. Däremot är frågorna som rådgivarna möter ungefär likadana, det handlar om frågor kring familjerätt och vardagsproblem, tillexempel min hantverkare agerade inte enligt överenskommelse. ? Att fylla tiderna har inte varit något problem, däremot brukar intresset från allmänheten att ta emot rådgivning avta kring jul och sommaren precis som på en vanlig jurisbyrå, berättar Lejla vidare. Inför 2015 är målet att verksamheten ska nå ut så att fler studenter får upp ögonen för Medborgarjuristerna. Men innan det nya året tar vid väntar ett juluppehåll från mitten av december till mitten av januari.
För Lejla personligen har rollen som rådgivare inneburit ett nyväckt intresse för juridiken och hon har blivit påmind om varför valet av utbildning föll på just juridik. Hon menar på att det är lätt att bli skoltrött och tvivla på sig själv eftersom juristutbildningen är en sådan lång utbildning.
Rådgivarrollen kan öppna upp dörrar som annars varit stängda och medborgarjuristerna har blivit Lejlas nyckel till framtiden. ? Man ska ta chansen, det krävs bara ett driv och ett intresse!
/ Sanne Larsen och William Öhman Skribent och fotograf
コメント