Skrivarpodden är en ny podcast som handlar om litteratur. Podavsnitten bearbetar bland annat upplägg och handling men berör även genusfrågor. Det diskuteras både klassiska och nya romaner men även bokbranschen i allmänhet. Kerstin Önnebo, en aspirerande författare, har skapat denna podcast för att hålla sin dröm vid liv men också för att möta likasinnade människor.
Kerstin Önnebo, 36, jobbade som ingenjör i cirka 5 år innan hon fick en idé till en roman. Hon började utveckla den genom att skriva och skriva. Med tiden fick hon till slut en färdig berättelse som hon skickade in till ett förlag. Efter att ha fått respons och konstruktiv kritik väcktes Kerstins lust att bli ännu bättre i sitt skrivande. För att utöka sin kunskap om litteratur och dess konstform började hon studera vidare. Först två år på Fridhems skrivarlinje och sedan ett halvår på Lunds författarskola. Idag bor hon i Lund, är mammaledig och har kläckt idén med Skrivarpodden.
Kerstins stora dröm är att bli en författare och hennes intresse matades länge av flera olika podcastar där man diskuterar och analyserar litteratur. Hon berättar att hon lyssnat på många amerikanska podcastar och att även ett antal svenska podcastar, som Författarpodden, Deckarpodden och Bokväsen, har varit en inspiration för hennes egen podcast. De flesta av dessa podcastar finns på iTunes och Kerstin rekommenderar dem varmt. Med hjälp av en gammal vän från folkhögskolan som är kunnig inom klippning och IT började Kerstin arbeta med de första avsnitten på sin egna podcast för ett år sedan. I ett halvår gjorde hon intervjuer och orkestrerade möten för att sedan börja spela in olika avsnitt med särskilda teman.
– Skrivarpodden är ett sätt att kontinuerligt blåsa syre i drömmen och komma i kontakt med andra som har samma intresse som jag, förklarar Kerstin när hon får frågan om varför hon gör denna podcast.
Skrivarpoddens avsnitt är 40 minuter långa och avsnitten är upplagda med fyra olika teman. Analys, Hantverket, Bokens väg och Bokcirkel ur ett feministiskt/genusperspektiv.
I analysavsnitten sitter Kerstin själv i sin skrubb och försöker förstå sig på någon dramaturgisk modell med hjälp av något litterärt storverk. Hon tar helt enkelt en struktur samt en utgiven storälskad roman. Därefter gör hon sitt bästa för att trycka in romanen i den strukturen.
Hantverksavsnitten fördjupas i någon roman med skillnaden att hon bjuder in en gäst samt författare. Kerstin och hennes gäst väljer tillsammans ett litet berättartekniskt ämne som de sedan pratar om tills orken tar slut.
I avsnittstemat Bokens väg försöker Kerstin förstå sig på bokbranschen. Hennes mål är att prata med någon som representerar varenda länk från drömmaren till läsaren. Det kan vara allt från lärare från skrivarskolor, lektörer, förläggare, agenter, bibliotekarier, egenutgivare, försäljare, samordnare och så vidare. Om hon har tur kanske hon även kan få tag i politiker och kulturkonsulenter.
I sista avsnittstemat Bokcirkel ur feministiskt/genusperspektiv diskuterar Kerstin med en gäst som är en påläst feminist eller genusvetare. Denna gäst väljer romanen och när de båda läst boken så sätter de sig ner tillsammans och diskuterar den utifrån ett feministiskt eller ett genusperspektiv, eller båda samtidigt.
Med dessa fyra avsnittsteman hoppas Kerstin att hennes lyssnare ska finna förståelse för den litterära världen. Podden har ännu inte utvecklat en tydlig målgrupp, men en sak är klar enligt Kerstin:
– Den är till för skrivande människor!
/ Clara Ivemyr Strömberg
Skribent
Under den 27 april samlades universitetsstyrelsen för att besluta om vem som ska ges kårstatus och få representera studenterna på…
Ludvig Löfgren 24 år går sjunde terminen på civilekonomprogrammet med inriktning företagsekonomi. Tillsammans med några av hans vänner så startade…
Under förra verksamhetsåret arbetade en grupp inom Medicinska Föreningen Örebro för att legitimera läkarstudenternas studentpolitiska röst genom att ge dem…
Hos moderatorn finns frågor rörande studentbostäder, psykisk ohälsa, och transport – på kårhusets scen debatterar kommunpolitikerna bara några månader innan…
Apple stoppar försäljning i Ryssland, så gör även Volvo cars, den kinesiska storbankenAIIB, och den finska chokladjätten Fazer. När Ryssland…
En plats för dig med psykisk ohälsa eller risk för psykisk ohälsa. En plats som ger dig struktur och sammanhang….
Det var ingen nyhet att studenternas kära kårhus gick dåligt under pandemin. När restriktionerna släpptes blev de en brant uppförsbacke…
Den 23e februari 2022 fylldes facebookgruppen ”Vi på Tybblegatan” med orosfyllda och upprörda inlägg. Under natten hade någon eller några obehöriga…
I tisdags fick de som kandiderar till heltidsarvoderade poster under verksamhetsåret 2022/2023 ställa sig på scen i den traditionsenliga Hearingen….
För att främja innovation och entreprenörskap hos Örebrostudenterna kom det från rektorshåll ett önskemål om att upprätta en innovationsarena på…