Pärldagar lockar fler och fler

2 januari, 2015, 12:35 Föreningsliv Lämna en kommentar

”Fuck Cancer” är ett motto som organisationen Ung Cancer ligger bakom. Organisationen bildades hösten 2010 av Julia Mjörnstedt och Hanna Wekell. När Julia var 21 år drabbades hon av tjocktarmscancer. Hon ansåg att det saknades en plats dit unga vuxna som drabbats av sjukdomen kunde vända sig för att finna gemenskap och styrka. Så föddes idén till Ung Cancer.

Organisationen har vuxit sig stor och är nu en mötesplats för människor som är drabbade utav cancer på ett eller annat sätt. Alla mellan 16-30 år och som på något sätt är drabbade av cancer kan bli medlemmar i Ung Cancer. Det kostar inget, och du får tillgång till både fysiska och webbaserade mötesplatser.
– Det är ingen som avgör åt dig ifall du är anhörig eller inte utan det avgör du själv. Spelar ingen roll om det är din grannes systers bror som fått cancer eller din lillasyster, mår du dåligt och behöver någon form av stöd är du välkommen, säger Melinda Holm.

Ung Cancer jobbar mycket med sociala medier med allt ifrån Instagram, Facebook, Youtube och podcast. Men om det är något som engagerar människor är Ung Cancers pärldagar. Pärldagarna arrangeras på olika platser runt om i Sverige och bland annat här i Örebro. Melinda Holm är student på Örebro universitet och är en utav tre som bär huvudansvaret för pärldagarna i Örebro.
– Jag valde att engagera mig som volontär eftersom jag ville hjälpa till och detta är en sådan bra och viktig grej. På köpet får jag också möta så otroligt många härliga människor, säger Melinda.

Melinda och hennes kollegor Dennis Storm och Sofie Hallblom ansvarar för datum och tid för pärldagarna. De ansvarar för att det finns volontärer, pärlor och fika på plats. De har även kontakt med de olika lokalansvariga.

Pärldagarna anordnas en gång i månaden och är väldigt väl besökta. Hittills har pärlandet hållit hus i Ladugårdsängen på Propellervägen, men nu är det nya lokaler som gäller, nämligen Scandic Hotell på väster. Hotellet tar inte någon avgift för att pärldagarna anordnas hos dem, utan tvärtom är de mycket glada att få hjälpa till.

Pärlandet pågår i några timmar och det är helt ideellt. Pärlar du fem stycken armband får du däremot göra ett sjätte att ta med dig hem.
– Det är en sådan stor efterfrågan på att få pärla och det är så sjukt kul. Jag tänkte att folk kanske skulle komma en gång och pärla för att sedan vara nöjda, men det är jättemånga som är med varje gång, säger Melinda.

Pengarna från armbanden går oavkortat till arbetet för att skapa mötesplatser, till stipendier som medlemmar kan söka, till att täcka administrativa kostnader, medlemsträffar och andra aktiviteter.
Vill du också vara volontär på pärldagarna framöver kan du skriva ett mail till suzanne@ungcancer.se. Du kommer då att få vara med på en utbildningsdag som ligger i början på nästa år.

Foto: Kajsa Wikström

Dela artikeln:
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

LÖSNUMMER TESTAR: Jobba på Timebeer

22 maj, 2019, 12:32 Föreningsliv, Lösnummer testar, Maxa studierna, Örebro studentkår, Universitetet Lämna en kommentar

Konceptet Timebeer är lika enkelt som genialt – en öl eller cider kostar lika mycket som klockan. Vid öppning kl….


NOTIS: Utrikespolitiska Föreningen bjuder in till föreläsning med Sveriges EU-minister

6 maj, 2019, 12:39 Evenemang, Föreningsliv, Universitetet Lämna en kommentar

Den 14 maj bjuder Utrikespolitiska Föreningen vid Örebro universitet in till en högaktuell föreläsning med EU-minister, Hans Dahlgren (S), inför…


KÅRVAL 2019: Valdagen är här!

17 april, 2019, 17:05 Föreningsliv, Maxa studierna, Örebro studentkår Lämna en kommentar

Kårvalet 2019 lider mot sitt slut och valdagen är kommen. Idag väljer fullmäktige in nästa verksamhetsårs heltidsarvoderade, centrala studentrepresentanter och…


Reportage: Alkohol – en del av studentlivet?

10 april, 2019, 11:45 Föreningsliv, Örebro studentkår, Universitetet Lämna en kommentar

I början av mars rapporterade nyhetsmedier om alkoholkonsumtion bland Örebrostudenter. Efter att ha läst detta valde jag att bege mig till studentkårens kansli…


Webb-TV: Lösnummer besöker SMASK

28 mars, 2019, 12:20 Evenemang, Föreningsliv, Händer i Örebro, Kultur, Universitetet Lämna en kommentar

Den 30 mars äger Örebros deltävling av SMASK (Sveriges Musikakademikers Sång Kåntest) rum, och det är klockan 19.00 i aula…


KÅRVAL 2019: Vice ordförande med studiesocialt ansvar

21 februari, 2019, 13:54 Föreningsliv, Maxa studierna, Örebro studentkår Lämna en kommentar

Nomineringsperioden för de heltidsarvoderade posterna inom Örebro studentkår är igång. Lösnummer har kontaktat de nuvarande heltidsarvoderade för att höra hur de…


Krönika – Nicole Palm: “Det är under introduktionen man lever”

1 februari, 2019, 12:27 Föreningsliv, Krönika, Örebro studentkår, Uteliv Lämna en kommentar

Jag tvekade verkligen inför introduktionen och visste inte ens om jag skulle våga gå dit, trots att jag så gärna…


Christopher Dolck hänför Lösnummer med magi

28 januari, 2019, 11:08 Föreningsliv, Kultur, Örebro studentkår, Universitetet Lämna en kommentar

Den artonde december gästades Lösnummer av Örebro universitets egna magiker, Christopher Dolck. Under en dryg timme förvirrades vi av det…


Joel Hessel: “Hantera klimatkrisen för den kris det är”

22 januari, 2019, 11:35 Föreningsliv, Händer i Örebro, Studentekonomi Lämna en kommentar

Greta Thunberg har sedan augusti förra året varit en inspiration för klimatkämpar, inte bara i Sverige utan runt om i…


Säg hej till Nicole – vår nya vice chefredaktör!

18 januari, 2019, 12:29 Föreningsliv, Maxa studierna Lämna en kommentar

Till vårterminen 2019 har Lösnummer fått en ny vice chefredaktör, Nicole Palm! Vem är Nicole? En otroligt glad tjej på…Instagram


Twitter