Örebrostudent lanserar egen hudvårdsprodukt

16 mars, 2022, 13:31 Intervju, Lämna en kommentar

Johanna Gillberg pluggar kemi och har alltid varit intresserad av hudvård. Allt började när hon själv utan någon lycka letade efter en produkt på marknaden som innehöll bra ämnen och som passade hennes hudtyp. Hon fann inte vad hon sökte efter men i och med sin förståelse och sitt intresse för kemi påbörjade hon därefter en ett års lång resa på att ta fram en egen hudvårdsprodukt. 

Johanna Gillberg är upptagen med att knyta ballonger och rada upp dryck och snacks när jag kliver in genom dörren. Inom kort kommer Hubben bakom långhuset agera plats för lanseringen av hennes första produkt i hennes hudvårdslinje Salix Skin.

När vi först sätter oss ner börjar hon berätta om hur vägen hit varit lång och mer mödosam än hon först kunde ha annat.

-Om jag idag hade vetat allt det som krävdes för att lanserat en hudvårdsprodukt i Sverige hade jag nog aldrig börjat. Säger hon skrattande.

Johanna beskriver sin produkt likt dagkräm, men som är i formen av en återfuktande gel. Den är helt vattenbaserad och innehåller ingen olja. Vilket hon påpekar var en viktig aspekt då hennes hud inte gillar olja i hudvård.

-Det är extra speciellt med denna produkt är att den endast innehåller sex ingredienser.

För att påbörja resan med att framställa produkten anger hon att det första av allt behövdes väldigt mycket research för att ens veta vilka grundingredienserna som ska vara med i en hudvårdsprodukt.

Hudvård går under läkemedelsverket och regleras väldigt hård av EU. Så Johanna behövde bland annat anlita en kemikonsult och ett extern labb som produkten behövde granskas hos innan den kunde bli godkänd.

-Camilla Nicander som jobbar som innovationsrådgivare har varit till stor hjälp. Hon har skickat vidare mig till många hjälpsamma personer.

Johanna nämner att hon rekommenderades att söka sig till Inkubera. Där kan man gå en uppstarts kurs, där man bland annat får lära sig om att pitcha idéer och den ekonomiska aspekten.

Hon sökte sig även till Almi som är ett företag som håller på med bland annat företagslån och affärsutveckling. Hos dem kunde Johanna söka ett verifieringsstöd. Det är ett uppstartsstöd som man kan få ifall man har startat ett företag som inte kommer vidare på grund av ekonomiska faktorer.

-Jag fick stöd med 75% av alla mina kostnader. Dem hjälpte mig jättemycket. Utan dem hade jag inte kunnat lansera produkten.

Hon anger även att utöver det så har hon haft en stöttande pappa som gått in med kapital för att hjälpa henne längst vägen.

-Totalt utan bidrag ligger kostnaderna på 20 000 kr.

Hon fortsätter,

– Det kan vara riskfyllt att gå in med så mycket av sina egna sparpengar.

Hon pratar även om ett problem hon stött på, på marknaden.

-Varför det är mer riskfyllt är även för att det är olagligt att ge ut hudvårdsprodukter som inte gått igenom hela denna processen. Så det har varit svårt att kunna utföra en marknadsundersökning för att avgöra om det finns en efterfrågan på produkten.

Hon fortsätter,

-Därför har jag behövt chansa lite och hoppas på att efterfrågan finns. Och då känns det skönt att jag inte behövt gå in med sin egna sparpengar.

Johanna Gillberg är en students som en dag fick en idé och med mycket ambition och en del hjälp på vägen lyckades hon lansera sin egna hudvårdsprodukt. Vilket visar att det finns mer hjälp att få än man först kanske kan tro, bara man har engagemanget att driva sitt projekt.

Lanseringsevent för Salix Skin

Attessa Nilsson

Reporter, Skribent & Fotograf

LÖSNUMMER ÖNSKAR GLAD SOMMAR

3 juni, 2022, 15:13 Lämna en kommentar

Vårterminen har nått sitt slut och därmed går Lösnummers redaktion på sommarledighet. Vi återvänder med nyheter och artiklar i september…


Reportage: “Mer än ett extrajobb”

23 maj, 2022, 16:17 Reportage, Lämna en kommentar

Som student på Örebro universitet finns möjlighet att jobba extra via Studentuppdrag. Förutom mer klirr i studentkassan ger även uppdragen…


MEDICINSKA FÖRENINGEN ÖREBRO NEKAS KÅRSTATUS

5 maj, 2022, 10:54 Intervju, Örebro studentkår, Lämna en kommentar

Under den 27 april samlades universitetsstyrelsen för att besluta om vem som ska ges kårstatus och få representera studenterna på…


KRÖNIKA: SPRING MEN STÅ STILL

4 maj, 2022, 15:58 Krönika, Lämna en kommentar

“Vi har bara ett liv” och “man får energi av att vara med dem man tycker om” går på repeat…


INTERVJU: LUDVIG 24 HOPPAR AV STUDIERNA FÖR ATT LANSERA FÖRETAG

3 maj, 2022, 12:09 Efter studierna, Intervju Lämna en kommentar

Ludvig Löfgren 24 år går sjunde terminen på civilekonomprogrammet med inriktning företagsekonomi. Tillsammans med några av hans vänner så startade…


MFÖ BLEV ALDRIG EN KÅRSEKTION- NU VILL DE BLI EN EGEN STUDENTKÅR

27 april, 2022, 15:45 Intervju, Örebro studentkår Lämna en kommentar

Under förra verksamhetsåret arbetade en grupp inom Medicinska Föreningen Örebro för att legitimera läkarstudenternas studentpolitiska röst genom att ge dem…


PARTIDEBATT: VI HAR INTE LYCKATS MED BOSTADSPOLITIKEN – STUDENTER HAR TVINGATS TÄLTA

26 april, 2022, 13:31 Intervju, Lämna en kommentar

Hos moderatorn finns frågor rörande studentbostäder, psykisk ohälsa, och transport – på kårhusets scen debatterar kommunpolitikerna bara några månader innan…


STUDENTENS ORO ÖVER KRIGET I UKRAINA – ”JAG HAR MITT PASS NÄRA TILL HANDS”

25 april, 2022, 14:03 Intervju, Lämna en kommentar

Apple stoppar försäljning i Ryssland, så gör även Volvo cars, den kinesiska storbankenAIIB, och den finska chokladjätten Fazer. När Ryssland…


NYSTARTAD STUDIEENHET PÅ FONTÄNHUSET- FÖR DIG SOM BEHÖVER ETT SAMMANHANG

21 april, 2022, 11:32 Intervju, Lämna en kommentar

En plats för dig med psykisk ohälsa eller risk för psykisk ohälsa. En plats som ger dig struktur och sammanhang….


REPORTAGE: ÖREBROSPEXARARNA LEVERERAR EFTERLÄNGTAD FÖRESTÄLLNING

19 april, 2022, 12:05 Reportage, Lämna en kommentar

Efter ett uppehåll på över ett år till följd av coronapandemin så har Örebrospexarna återvänt med en ny föreställning. Premiären…