ÖREBROS EGNA INNOVATIONSARENA- MED FOKUS PÅ STUDENTERS ENTREPENÖRSKAP

29 mars, 2022, 14:12 Intervju, Universitetet Lämna en kommentar

För att främja innovation och entreprenörskap hos Örebrostudenterna kom det från rektorshåll ett önskemål om att upprätta en innovationsarena på Campus Almby. Det startades under pandemin och håller till i de nya byggnaderna Hubben och Labbet. Men vad gör egentligen ORU Innovation Arena och hur jobbar studentkoordinator Hilal Ünlü?

Den som har pluggat i Örebro ett tag kanske märkte, där denne kom tillbaka till campus efter pandemin, att två nya byggnader numera tar upp ytan bakom Långhuset. På de står det ”Hubben” och ”Labbet” och de är temporära byggnader vars syfte är att testa att införa ett nytt koncept inom innovation på Örebro universitet. För att lära oss mer om vad som händer bakom dörrarna på de mystiska moderna barackerna har Lösnummer pratat med Hilal Ünlü, studentkoordinator på ORU Innovation Arena, som berättar hur konceptet tagits fram. 

– Som jag har förstått det kom initiativet till Innovation Arena ifrån att rektor Johan Schnürer såg ett behov att samla de olika innovationsmiljöer som finns inom universitetet och samtidigt skapa bättre förutsättningar till samverkan och innovation i med omgivande samhälle. Sedan bestämdes det att de här byggnaderna, Hubben och Labbet, skulle byggas för att börja utveckla detta, berättar hon. 

Hilal Ünlü i Hubben.

Till ORU Innovation Arena kan studenter vända sig om de är intresserade av entreprenörskap och innovation, och har en idé de vill ha hjälp med och utrymme för att utveckla.

– För att ta del av våra aktiviteter är våra enda krav att man ska vara student vid Örebro universitet och att man är intresserad av entreprenörskap och nätverkande. För att ta del av våra studentarbetsplatser i Hubben krävs det dock lite mer. Då gäller det att man har en idé man vill utveckla och det kan handla om allt från ett mindre event till företagsidé eller innovation som man vill jobba med. Vi börjar alltid med ett möte så tar vi det vidare där ifrån – så det är bara att kontakta oss om man vill veta mer, berättar Hilal. Den som uppfyller de kraven kan bli hyresgäst i lokalerna helt gratis. 

Hilal, som pluggar till statsvetare, har varit en av tre studentkoordinatorer för ORU Innovation Arena i över ett år. Studentkoordinatorernas uppgift är att utöka studentkontakterna. Hon beskriver sin roll:

– I teamet jobbar vi främst med att ta fram aktiviteter och möta studenter. Det kan vara så att vi har den första kontakten med studenter och håller i en liten intervju. Vi tar emot dem, går en rundvandring och går igenom regler för att vara hyresgäst. Hyresgästerna får en arbetsplats här i Hubben. Utöver det jobbar vi mycket med att ta fram olika event och aktiviteter, dels för studenterna i vårt nätverk, dels för andra studenter på Örebro universitet. 

Samlingsplats i Labbet.

Eftersom ORU Innovation Arena startade sin verksamhet under pandemin har det bitvis varit lite svårt att nå ut till studenterna. Men att nå ut till många tycker inte Hilal är det centrala.

-För oss är inte antalet det viktigaste, utan vi vill hjälpa de hyresgäster vi har. Vi har exempelvis innovationsrådgivare som kan hjälpa de med vad de behöver, berättar hon.

– Jag skulle säga att intresset ökar. Ju mer restriktionerna släpper desto fler studenter kommer hit. Det går bara framåt och vi blir fler och fler. Det är jättekul.

”Testområde” i Labbet.

Även om engagemanget har ökat önskar Hilal fortfarande att de kan nå ut till fler.

– Jag vet att intresset finns och att det finns många som sitter med en idé eller som har kommit en liten bit med sitt företag, och hos oss finns det så bra hjälp att få. Det är ju just när man är student som man får de här möjligheterna och om man ändå är i den världen så tycker jag verkligen att man ska ta steget och vända sig till oss för att få den hjälp som erbjuds, säger hon.

Hilal vill också förtydliga att man inte behöver ha intentionen att starta ett företag för att vända sig till ORU Innovation Arena. Även andra kan ta del av deras aktiviteter.

– Vi tänker mycket på att entreprenörskap inte bara handlar om att starta ett företag utan det kan vara något socialt också. Det kan vara att man bara är intresserad av själva ämnet och vill vara med på ett event eller en aktivitet. Det är vi också öppna för. 

Vera Henriksson

Skribent

Attessa Nilsson

Reporter & fotograf

KÅRVALET 2023- TRÄFFA KANDIDATERNA

31 mars, 2023, 15:26 Intervju, Örebro studentkår Lämna en kommentar

Valet av förtroendevalda inom Örebro studentkår närmar sig med stormsteg. Om knappa tre veckor kommer vi veta vilka som blivit…


Per Bolund om Örebros kollektivtrafik -“Så här ska det inte vara”

27 mars, 2023, 15:17 Intervju Lämna en kommentar

Faktumet att det kostar 56 kronor att åka buss tur och retur till universitetet är förbluffande. Frågan om kollektivtrafikens villkor…


Sistaårsstudenten: ”Det är många som inte vet att de inte kommer få en examensceremoni”

14 mars, 2023, 14:23 Intervju Lämna en kommentar

Många ser det nog framför sig flera gånger under studietiden. Hur de sitter i en fullsatt föreläsningssal med sina kursare,…


LÖSNUMMER TAR PULSEN PÅ FREDAGSKLUBBEN DEN 3 MARS

9 mars, 2023, 14:06 Intervju Lämna en kommentar

Är du taggad på fredagsklubben på kårhuset imorgon? Så här lät det förra fredagen bland studenterna som var ute på…


LÖSNUMMERS AVGÅENDE CHEFREDAKTÖR- “ERFARENHETEN JAG TAR MED MIG ÄR YTTERST VÄRDEFULL”

3 mars, 2023, 14:00 Intervju, Örebro studentkår, Lämna en kommentar

För snart två år sedan tog Lösnummers chefredaktör Attessa Nilsson beslutet att söka till den post som skulle komma att…


MATS LILJEGREN- “DET ÄR MÖTET MELLAN STUDENT OCH UNDERVISARE SOM PEDAGOGIK HANDLAR OM”

2 mars, 2023, 13:20 Intervju, Örebro studentkår Lämna en kommentar

Den 28 februari överraskades den andra vinnaren av årets pedagogiska pris. Mats Liljegren berättar om sin pedagogik och vilka tips…


LÖSNUMMER TAR PULSEN PÅ SCHLAGERKLUBBEN

24 februari, 2023, 15:56 Intervju Lämna en kommentar

Är du taggad på fredagsklubben på kårhuset ikväll? Så här lät det förra fredagen bland studenterna som var ute på…


EINAR PRYTZ – “DET ÄR ETT NÖJE ATT FÅ FÖRBEREDA STUDENTER FÖR SINA YRKEN.”

16 februari, 2023, 11:30 Intervju, Örebro studentkår Lämna en kommentar

Den 25e januari överraskades den första av de två vinnarna av årets pedagogiska pris. Han heter Einar Prytz och var…


Syntax Robottävling – Magnifik robotik bjöd på epik

15 februari, 2023, 11:39 Intervju Lämna en kommentar

Man behöver ingen kristallkula för att kunna säga vilket område som kommer att explodera inom en snar framtid. Robotik och…


Studenten om sitt stöd från Funka; “Det kan kännas skönt att ha någon i ryggen som man kan vända sig till.”

9 februari, 2023, 13:29 Intervju Lämna en kommentar

Det är inte alltid lätt att veta vilket stöd du kan få från Funka som student. Det är inte heller…