”Många tummar upp ur ett genusperspektiv”

3 oktober, 2014, 06:02 Intervju, Kultur Lämna en kommentar

Kvinnliga konstnärer blir ständigt förbisedda. Därför väljer Harriet Burden att låta tre män stå som officiella skapare av hennes konst. Det blir början på en osannolik resa, där ett komplicerat människoöde lindas upp, lager för lager. Siri Hustvedts Den lysande världen väcker många tankar, men ett smått förvirrande upplägg drar ner läsupplevelsen.

Det konstateras tidigt att perception är en komplicerad historia. Hur konst uppfattas av en betraktare beror inte bara på verket själv, utan även på vem konstnären är. Vem konstnären är bidrar alltså i högsta grad till det värde som tillskrivs en tavla, en installation eller en bild. Denna poäng blir smärtsamt uppenbar i Den lysande världen. Speciellt den att kvinnliga konstnärers konst värderas lika högt som manligas. Det får inte minst bokens huvudperson, Harriet Burden, erfara. Efter ett liv i skuggan av männen bestämmer hon sig för att en gång för alla visa exakt hur stor roll konstnärens kön spelar. Hon väljer att dölja sin identitet bakom tre manliga konstnärsalias. Hon skapar konsten och de agerar som upphovsmakare gentemot omvärlden. Men projektet får minst sagt oanade konsekvenser.

Det är en otroligt intressant idé och ett tilltalande sätt att leka med synen på manligt och kvinnligt. För det blir tydligt att avsändaren spelar roll, och att ett konstverk i det här fallet uppfattas vara ”bättre” när en man har skapat det. På så sätt utmanar Hustvedt läsaren att tänka och reflektera över genusaspekter på ett högst angenämt sätt. Utöver detta intressanta tema är boken inte mycket att hurra för. Den är upplagd som en slags antologi, där en fiktiv redaktör – efter det att huvudpersonen Burden gått bort – försöker foga samman pusselbitarna som utgjorde hennes liv. Kapitlen består av Burdens egna dagboksanteckningar, intervjuer med personer i hennes närhet samt egna utsagor av barn och vänner. Den här formen och de ständiga perspektivbytena komplicerar och nyanserar visserligen den bild av Burden som framträder, men det är rörigt och emellanåt rätt svårbegripligt.

Sedan ska det inte stickas under stolen med att Hustvedt kan skriva. Och hon kan bygga en fascinerande historia, även om den stundtals blir rätt långdragen och står och stampar. Ur ett genusperspektiv får Den lysande världen många tummar upp – den ifrågasätter och pekar på den manliga norm som i stor utsträckning råder i samhället. Ur ett läs- och underhållsmässigt perspektiv däremot lämnar den mer att önska.

Titel: Den lysande världen
Författare: Siri Hustvedt
Genre: Roman
Utgiven: 2014
Förlag: Norstedts

/ Emelie Bröms
Skribent

KÅRVALET 2023- TRÄFFA KANDIDATERNA

31 mars, 2023, 15:26 Intervju, Örebro studentkår Lämna en kommentar

Valet av förtroendevalda inom Örebro studentkår närmar sig med stormsteg. Om knappa tre veckor kommer vi veta vilka som blivit…


Per Bolund om Örebros kollektivtrafik -“Så här ska det inte vara”

27 mars, 2023, 15:17 Intervju Lämna en kommentar

Faktumet att det kostar 56 kronor att åka buss tur och retur till universitetet är förbluffande. Frågan om kollektivtrafikens villkor…


Sistaårsstudenten: ”Det är många som inte vet att de inte kommer få en examensceremoni”

14 mars, 2023, 14:23 Intervju Lämna en kommentar

Många ser det nog framför sig flera gånger under studietiden. Hur de sitter i en fullsatt föreläsningssal med sina kursare,…


LÖSNUMMER TAR PULSEN PÅ FREDAGSKLUBBEN DEN 3 MARS

9 mars, 2023, 14:06 Intervju Lämna en kommentar

Är du taggad på fredagsklubben på kårhuset imorgon? Så här lät det förra fredagen bland studenterna som var ute på…


LÖSNUMMERS AVGÅENDE CHEFREDAKTÖR- “ERFARENHETEN JAG TAR MED MIG ÄR YTTERST VÄRDEFULL”

3 mars, 2023, 14:00 Intervju, Örebro studentkår, Lämna en kommentar

För snart två år sedan tog Lösnummers chefredaktör Attessa Nilsson beslutet att söka till den post som skulle komma att…


MATS LILJEGREN- “DET ÄR MÖTET MELLAN STUDENT OCH UNDERVISARE SOM PEDAGOGIK HANDLAR OM”

2 mars, 2023, 13:20 Intervju, Örebro studentkår Lämna en kommentar

Den 28 februari överraskades den andra vinnaren av årets pedagogiska pris. Mats Liljegren berättar om sin pedagogik och vilka tips…


LÖSNUMMER TAR PULSEN PÅ SCHLAGERKLUBBEN

24 februari, 2023, 15:56 Intervju Lämna en kommentar

Är du taggad på fredagsklubben på kårhuset ikväll? Så här lät det förra fredagen bland studenterna som var ute på…


EINAR PRYTZ – “DET ÄR ETT NÖJE ATT FÅ FÖRBEREDA STUDENTER FÖR SINA YRKEN.”

16 februari, 2023, 11:30 Intervju, Örebro studentkår Lämna en kommentar

Den 25e januari överraskades den första av de två vinnarna av årets pedagogiska pris. Han heter Einar Prytz och var…


Syntax Robottävling – Magnifik robotik bjöd på epik

15 februari, 2023, 11:39 Intervju Lämna en kommentar

Man behöver ingen kristallkula för att kunna säga vilket område som kommer att explodera inom en snar framtid. Robotik och…


Studenten om sitt stöd från Funka; “Det kan kännas skönt att ha någon i ryggen som man kan vända sig till.”

9 februari, 2023, 13:29 Intervju Lämna en kommentar

Det är inte alltid lätt att veta vilket stöd du kan få från Funka som student. Det är inte heller…