Julen handlar om gemenskap, värme och främst… mat. Vi kontaktade måltidsekologstudenterna Moa Ekman, Sofia Lundvall och Malin Alterstav för att ta del av deras favoritrecept!
– Cirka 4 portioner
Den här grytan är enkel och god samtidigt som den passar de flesta kylskåp och magar, då den kan röras till och ihop på många olika sätt. Grunden är vegansk men kan även anpassas till den köttsugne. Receptet kräver inte några större inköp – använd helst sådant som redan ligger i kylen. Perfekt som lunch eller middag en kall vinterdag!
Gör så här:
Hacka lök och rotfrukter, strimla eller hacka kålen. Stek lök och rotfrukter lite mjuka i valfritt fett i en gryta eller stor kastrull. Ha i kålen och hälften av kryddorna (om du använder färs, annars ha i hela mängden) och stek i 1-2 min. Häll på vatten så att det täcker allt och låt koka under lock tills de börjar kännas mjuka (cirka 10 min). Stek under tiden eventuellt på färsen vid sidan av med andra hälften av kryddorna. Ha i krossad tomat och färs eller kikärtor i grytkoket och låt sjuda ytterligare 10 min. Smaka av med salt och peppar och eventuellt lite socker och mer av kryddorna. Serveras gärna med en klick crème fraiche eller yoghurt, ett gott bröd samt lite matvete eller ris.
– Räcker till ca 12 personer
Den här pajen har liksom allt. Bottnen smakar havreflarn och knäck, fyllningen är söt som kola men har samtidigt en mörk, djup smak av chokladen så det nästan smakar tryffel. Så toppas hela härligheten med syrliga, fräscha, underbara lingon som nästan poppar i munnen och det hela når nya höjder med de salta flingorna som glittrar på ytan likt vinterfrost.
Gör så här:
Sätt ugnen på 200°C. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt socker, havregryn och mjöl och rör ihop till en deg. Tryck ut i en ugnsfast form som är ca 24 cm i diameter. Förgrädda pajskalet i ugnen i ca 8-10 min tills det fått fin färg. Koka upp grädde, smör och sirap i en kastrull. Koka på svag värme tills du får en bra kolakonsistens. För att veta detta kan du göra kulprovet! (Ta ett glas med kallt vatten och häll en droppe av kolasmeten ner i vattnet. Om du kan rulla smeten till en liten kula är kolan klar.) Ta kastrullen från värmen och lägg i chokladen. Ställ tillbaka på värmen igen. Rör tills chokladen smälter och häll smeten i pajskalet. Strö över lingon och havssalt. Låt pajen stelna i kylen. Det tar cirka 5 timmar, eller varför inte låta den stå över natten. Servera med vispad grädde och kanske ännu mer lingon om du gillar syra. Annars kan du ha lite tinade blåbär, granatäpplekärnor eller vad helst du tycker är smaskigt.
Det finns två studentkort som ger dig studentrabatter i Restaurang Forum (Forumhuset) och Café Prego (Musikhögskolan). Nedan berättar vi mer om…
Nu när mörkret börjat falla kanske det är dags att bryta vardagen där man pendlar mellan universitetet (Kårhuset), hem och…
Pengarna tenderar att sina för studenterna veckan innan låning, vilket är något som Pasta La Vista har förstått. Varje månad…
Nästa vecka är det dags för den sjukt viktiga temaveckan #Sjuktvanligt tillägnad ämnet psykisk ohälsa – ett växande samhällsproblem som…
Kylan har slagit till ordentligt i veckan och vi vill helst hålla oss inne. Det finns knappast någonting mysigare än…
Lösnummers reportrar har inför fettisdagen testat olika semlor runt om i Örebro. Testpatrullen, som de kallar sig för dagen, ger…
Ordet semla kommer ursprungligen från latinets Simila, och betyder mjöl. Den historiska grunden är ett fastlagsbröd som successivt har utvecklats…
Är du precis som jag och har tröttnat på den traditionella pepparkakan? Här kommer ett superenkelt recept som du kan…
Visste du att november är World Vegan Month? The Vegan Society startade rörelsen 1994 för att rikta ljus på skillnaderna mellan…
På lördag den 7 oktober anordnas Run of Hope – ett löpevenemang med syfte att samla in pengar till forskningen om barncancer. Evenemanget…