Lösnummer testar: Semlor

13 februari, 2018, 14:00 Lösnummer testar, Mat & hälsa Lämna en kommentar

Lösnummers reportrar har inför fettisdagen testat olika semlor runt om i Örebro. Testpatrullen, som de kallar sig för dagen, ger dig underlaget för vilken semla du ska välja idag! 


Kafé:
Sveas Bageri & Konditori 

Plats: Stortorget 15-17

Lokalen ligger i anslutning till Willys och erbjuder en bra rastplats mellan affären och Järntorgets livliga tempo. Kaféet är lite av ett ingenmansland där gemene man av olika karaktär går att spotta. Den saliga blandningen av folk skapar en behaglig atmosfär och ett utmärkt tillfälle för att göra det svenskar gör bäst, att fika med kaffe och kaka.

Semlan på Sveas är en rejäl bjässe som testpatrullen med nöd och näppe (och grädde upp i näsborrarna) lyckades kapa en tugga ifrån. Sett till pris i förhållande till storlek var detta garanterat en värd ”mums”-bit, där semlan smakade som en klassisk semla i sin grannaste form skall göra.

Testpatrullens åsikter var delade när det gällde bullens och gräddes sötma, huruvida den var lagom eller låg i underkant. Man var dock överens om att mandelmassans något översötade arom verkade som en defibrillering för hjärtat, vars effekt gav bullen det där lilla extra. I efterhand får du vara beredd på nödvändigheten att knäppa upp en knapp.

Ranking 1-10: Vi ger Sveas semla en 6:a. Dess matiga karaktär och obalans i sötma gjorde att det tog emot att få ner hela kolossen. Om du är sugen på en semla i klassiskt stuk med målet att äta dig mätt är Sveas semlor något för dig.

lill-annas

Kafé: Lill-Annas Bageri

Plats: Vasagatan 13

När man stiger in på Lill-Annas överröses man av en genuin, mysig stämning. En lokal där detaljer som mässingskrokar, ljuskrona i det höga taket och trägolv omhuldar en med varm karaktär, och där balansen mellan hemtrevlighet och kafékänsla är i total harmoni. Övervåningen känns något mörk, så vi väljer ett bord på det nedre planet, där belysningen utan att överdriva är on point.

För att vara snäll mot magen valdes den här gången en minisemla. Den som är på hungrig semmeljakt kan däremot utan att skämmas eller gå bankrutt välja semlan i sin stolta originalstorlek.

Tiden på dagen gjorde måhända semlan inte rättvisa, då bullen kändes något torr, men locket hade klarat sig och gjorde det ett semmellock skall göra – se pudrat och vackert ut och eventuellt utgöra en engångssked för den pragmatiska semmelätaren.

För en mandelmassefantast kan bullens mitt kännas otillfredsställande, då den domineras av smör och socker och saknar den där eggande mandelsmaken. Semlans grädde-to-bun-ratio höll däremot verkligen måttet, och lyckades ändå upprätthålla ungefär samma harmoni som omgivningen hade.

Tips: Idag erbjuds även laktosfria och glutenfria semlor, samt semlor med vaniljfyllning!

Ranking 1-10: Med sitt vackra yttre, sin överlag ”goda” balans samt sin kavata hint av kardemumma, lyckas Lill-Annas semla charma till sig en 7:a.

 

Kafé: Vasa konditori

Plats: Vasagatan 15

Godsakerna som möter ens blick när man kliver in på Vasa drar till en början uppmärksamheten från den annars inte så inbjudande lokalen. Det känns mer som en pizzeria än ett kafé, så om atmosfär är viktigt för dig finns som tur är möjligheten att ta med semlan och avnjuta den annorstädes.

Priset verkade nästan löjligt för ett så praktfullt exemplar till semla, och visst fanns det ett hopp om att insidan speglade utsidan.

Bullen var visserligen fröjd att tugga, med sin mjuka och trevliga konsistens, men tyvärr hade locket torkat till en krispig skorpa. Tiden på dygnet kan ju påverkat detta, så det går att förlåta. Mandelmassan hade en fin smak, men hade blivit levande begravd i all grädde. Även här rådde delade åsikter om semlans sötma, där vissa hade föredragit mer socker, och andra tyckte att just sockerbalansen var det semlan hade att skryta med.

Känner man sig lite extra tuff idag kan man prova semlan vars grädde blandats med mandelmassan. Och för den äventyrlige semmelcasanovan finns det även semmelwraps och wienersemlor att erövra.

Ranking 1-10: Semlan höll måttet, men inte mer än så. Gillar du grädde och letar efter en standardsemla kan den här vara något för dig. Det blir en stadig 6,5:a.


Semla 1

Kafé: Hälls konditori

Plats: Engelbrektsgatan 12

Med en trendig och avslappnad inredning erbjuder Hälls lokaler en atmosfär som garanterat skapar en hög mysfaktor. De många fåtöljer och kuddar skapar en hemkänsla, och det dröjer inte länge förrän man sparkar av sig skorna och sätter sig tillrätta.

Konditoriet levererar en semla i klassisk fettisdagsstuk. En bulle som utlovar en dövande mättnadskänsla, där storlek i förhållande till pris ligger i mått med studentens snörpta börs. Semlans utformning är inte blygsamt uppbyggd – grädde, mandelmassa och en rejäl bulle ger en sannerligen något att sätta tänderna i.

Utifrån testpatrullens smaklökar var dock inte förväntningarna riktigt besvarade när vi med glupska tuggor tog för oss av semlan. Den förväntade delikata smaken möttes istället av en något matig kylskåpsarom som hade bitit sig fast i semmelgrädden. Ännu ett minus, som som förvisso kan vara en tidsbunden miss från testpatrullens sida, var bullens tuggmotstånd, som drog ned helhetskonsistensen. Sist men inte minst, mandelmassan, toppen över i när man talar om semlor. Här fick man en rejält oblyg klick av rent socker, vilket gjorde att semlan som helhet kändes obalanserad. Allt detta, i kombination med en avsaknad av kardemumma, gjorde tyvärr att bullen föll platt.

Ranking 1-10: Utifrån testpatrullen får semlan en gemensam 5,5 – den rejäla bullen gav i viss mån valuta för pengarna, men den matiga smaken i kombination med bristen på balanserad sötma (där den gigantiska mandelmassklumpen i mitten skrek lite för högt) gjorde den mer till en huvudrätt än en aptitretare.


Kafé:
Hälls konditori 

Plats: Olaigatan 17

Hälls har även ett konditori på Olaigatan, och av ren nyfikenhet testades en semla även här. Tur var kanske det – den hade något ingen annan semla haft hittills: perfekt balans, både med mängd grädde i förhållande till mandelmassa och bröd, och en sötma som fanns där utan att vara överväldigande. Förvaringen och fräschheten måste också ha varit bättre än den på Engelbrektsgatan, då inte minsta hint av kylskåpsarom existerade. Lokalen är trevlig till utseendet och man slår sig gärna ned för en kaffe.

Ranking 1-10: Det enda som hade maxat den här redan underbara semlan hade varit ett tydligare stänk av kardemumma. Den kan ändå med rätta vara stolt över sitt betyg: 9.

Smaken är ändå som baken, och vi hoppas att du finner det just du är ute efter idag. Är du extra nöjd med vad du får tag i, kan du gå in på Arlas tävling ”Stans bästa semla” för att rösta fram din favorit.

Glad fettisdag!

Text: Anna Klanger och Melissa Högberg Yilmaz
Foto: Melissa Högberg Yilmaz

Lösnummer testar bokcirkel

16 mars, 2021, 12:37 Lösnummer testar, Lämna en kommentar

Örebro universitet har startat ett initiativ med fokus på skönlitterära böcker. I universitetsbibliotekets entré hänger det kassar redo för studenter…


LÖSNUMMER TESTAR: Jobba på Timebeer

22 maj, 2019, 12:32 Föreningsliv, Lösnummer testar, Maxa studierna, Örebro studentkår, Universitetet Lämna en kommentar

Konceptet Timebeer är lika enkelt som genialt – en öl eller cider kostar lika mycket som klockan. Vid öppning kl….


Lösnummer tipsar: Korten som ger dig grymma rabatter i Restaurang Forum och Café Prego

24 april, 2019, 12:11 Mat & hälsa, Maxa studierna, Studentekonomi, Universitetet Lämna en kommentar

Det finns två studentkort som ger dig studentrabatter i Restaurang Forum (Forumhuset) och Café Prego (Musikhögskolan). Nedan berättar vi mer om…


Guide: Dags att upptäcka Örebrew

23 november, 2018, 10:05 Händer i Örebro, Krönika, Mat & hälsa Lämna en kommentar

Nu när mörkret börjat falla kanske det är dags att bryta vardagen där man pendlar mellan universitetet (Kårhuset), hem och…


Pasta La Vista erbjuder studentrabatt inför låning

26 april, 2018, 10:49 Händer i Örebro, Mat & hälsa, Maxa studierna Lämna en kommentar

Pengarna tenderar att sina för studenterna veckan innan låning, vilket är något som Pasta La Vista har förstått. Varje månad…


#SJUKTVANLIGT: Örebro studentkår bjuder in till temavecka om psykisk ohälsa

12 april, 2018, 11:53 Evenemang, Händer i Örebro, Mat & hälsa, Maxa studierna, Örebro studentkår Lämna en kommentar

Nästa vecka är det dags för den sjukt viktiga temaveckan #Sjuktvanligt tillägnad ämnet psykisk ohälsa – ett växande samhällsproblem som…


KRYDDA TILL VINTERN!

28 februari, 2018, 11:08 Mat & hälsa, Psykologi Lämna en kommentar

Kylan har slagit till ordentligt i veckan och vi vill helst hålla oss inne. Det finns knappast någonting mysigare än…


Lösnummer testar: Semlor

13 februari, 2018, 14:00 Lösnummer testar, Mat & hälsa Lämna en kommentar

Lösnummers reportrar har inför fettisdagen testat olika semlor runt om i Örebro. Testpatrullen, som de kallar sig för dagen, ger…


Vissa semlor gör sig bäst i flödet

12 februari, 2018, 16:00 Mat & hälsa, Trend Lämna en kommentar

Ordet semla kommer ursprungligen från latinets Simila, och betyder mjöl. Den historiska grunden är ett fastlagsbröd som successivt har utvecklats…


Recept: Sista minuten-julgotterier – Cake Pops

23 december, 2017, 20:06 Mat & hälsa Lämna en kommentar

Är du precis som jag och har tröttnat på den traditionella pepparkakan? Här kommer ett superenkelt recept som du kan…