Sommaren är sedan länge här och Sverige är mitt i semestern. Vissa studenter kanske bara kan drömma om ett sådant ord. De kanske lojalt återvände till samma sommarjobb som förra året. Andra studenter kanske njuter av att ha sin första helt lediga sommar sedan högstadiet. Kursböcker, föreläsningar och tentor är långt bort från deras tankar.
Om några veckor – när semester-Sverige skulle återställas till det normala – hade planeringen för Örebro studentkårs introduktion tagit fart på allvar. Men i pandemitider är inget normalt, och Örebro studentkår tvingades ta beslutet att ställa in introduktionen i slutet av juni.
Jag vet inte allt om diskussionerna som pågått innan beslutet togs. Jag vet förmodligen väldigt lite.
Men uppfattningen jag fått är helt klart att det finns förbättringsområden gällande ansvar, ledning, beslutsgång och professionalism. De grundar sig i mycket större frågor: Örebro studentkårs interna organisation, dess relation med universitetet… Och så givetvis krisberedskap. Stora och svåra saker.
Men nu i höst finns chansen att ta ett nytt grepp om de här sakerna. Om man känner att vissa saker går i gamla hjulspår kan man nu leta nya stigar.
Jag är övertygad om att grunderna i introduktionens upplägg är bra. Flera nystudenter har varje halvår den dittills bästa tiden i sina liv. Det finns kontrakt och konsekvenser för faddrarna. Grunderna för många framtida kårengagerade läggs under introduktionen. Jag tror också att Örebro ligger långt fram när det gäller att schysst, roligt, inkluderande och inspirerande välkomna nya studenter till studentlivet.
Min egen introduktion för fyra år sedan var bra. Inte på något sätt livsomvälvande. Bra. Jag kände mig tryggare i staden och välkommen till studentlivet, men jag kände inte mycket mer än så.
Som jag skrev har vissa nystudenter den bästa tiden i sitt liv. Jag vet också att det finns de vars introduktion var hemsk. De som behandlats illa av faddrar. De som inte känt att de klickar med någon. De finns även de som frivilligt struntat i introduktionen, fokuserat på studierna och klarat sig bra socialt ändå.
Anledningar, berättelser och åsikter kring dessa olika typer av upplevelser tar nog aldrig slut.
Men det är de här upplevelserna som fokuset ska ligga på, och det finns arbete att göra för att förbättra för nystudenterna när världen tillåter studentkårsintroduktionsveckor igen.
–
Jag hade gärna velat ge er mer intressant granskning kring beslutet som togs. Och det hoppas jag fortfarande, men nu går jag och tidningen Lösnummer helt på semester i tre veckor. Efter det kommer vi fortsätta ge er det viktigaste och mest aktuella från Örebros studentvärld.
Hoppas du har en bra sommar, du som läser detta! Tack!
På onsdag, alltså 21 april, är det äntligen dags för Kårvalet. Örebro studentkår ska bland annat välja en ny ordförande,…
Frågan om Restaurang- och hotellhögskolans lokalisering fortsätter. Universitetsstyrelsen ger nu besked om vilket alternativ Örebro universitet ska ta sig an…
Örebro studentkårs temavecka #sjuktvanligt närmar sig sitt slut. Några som deltar under veckan är företaget Feelgood, där Peter Lithovius arbetar…
Fuska på en tenta. Plagiera från nätet. Det är saker som de flesta studenter ser som helt otänkbara. Men faktum…
Jag mår dåligt. Trots att jag mår bra så mår jag dåligt. Det är så svårt med alla intryck och…
Pandemin har förändrat vardagen för studenter i stor utsträckning, därför bestämde sig Örebro studentkår i höstas att kartlägga hur omställningen…
Örebro universitet har startat ett initiativ med fokus på skönlitterära böcker. I universitetsbibliotekets entré hänger det kassar redo för studenter…
Under vintern har Lösnummer anordnat en fototävling för Örebrostudenter att delta i. Vi kan nu stolt presentera vinnarna! Tävlingen hade…
Under vintern har Lösnummer anordnat en texttävling för Örebrostudenter att delta i. Vi kan nu stolt presentera vinnarna! Tävlingen hade…
Just nu är nomineringsperioden öppen för Kårvalet 2021 – där Örebro studentkår väljer in personer som på olika sätt kommer…