KRYDDA TILL VINTERN!

28 februari, 2018, 11:08 Mat & hälsa, Psykologi Lämna en kommentar

Kylan har slagit till ordentligt i veckan och vi vill helst hålla oss inne. Det finns knappast någonting mysigare än en snöig vinterdag när man kan krypa upp i soffan med en varm kopp te och se snön falla utanför fönstret. Följ med in till Oliv & Te där butiksägaren Firyan Bilge berättar vilka teer som passar bra till de kalla årstiderna – och hur de bryggs på bästa sätt.

Det blir mer och mer trendigt att dricka te. Folk som tidigare druckit mycket kaffe byter under hösten och vintern gärna ut en kopp kaffe mot te, det känns lite mysigare. Att stiga in i butiken Oliv & Te känns som att få en filt av lugn svept om sig. I kontrast mot kylan utanför känns både värmen i butiken och Firyans leende extra välkomnande, och det doftar av te och praliner. Man kan riktigt känna smakerna i munnen när man möter dofterna.

Vi får följa med längst in i butiken där hon brygger flera olika tesorter, och uppmanar till att provsmaka och se om vi kan känna igen ingredienserna.

– Typiska vinter-teer är mer kryddiga teer som chai, både svarta och röda. De har en kryddbas av kanel, kardemumma, nejlika, rosépeppar eller svartpeppar. Även ört- och kryddblandningar är typiskt för de kalla årstiderna, berättar Firyan.

Firyan beskriver smakerna med stort intresse i blicken. Hon berättar att Rooibos-te är trendigt, det innehåller inte några teblad alls, utan är en baljväxt från Sydafrika. Detta betyder också att det är koffeinfritt, vilket gör det passande att dricka sent på kvällen. Rooibos finns i smaker som chai, frukt och bär. Firyan visar fler teer och förklarar vidare. Bara av att känna tedofterna och höra hennes lugna stämma gör att andetagen blir djupare och vardagsstressen tonas bort. Det känns skönt att tänka på annat, och det är förundrande hur mycket det finns att lära om teerna.

Tre Tips om Teer

Olika teer bryggs bäst i olika temperaturer, till grönt te brukar man rekommendera 80-85 gradigt vatten. Om grönt läggs i hett vatten och drar ungefär 3-4 minuter eller om det överdoseras, blir det lite för beskt. Rooiboste klarar högre temperatur, de har inga teblad varifrån beskan annars kommer. Det kan dra länge och ger ändå ingen beska. Svart te klarar 95-100.

– Det är ändå viktigt att du häller upp vattnet i koppen och syresätter det innan du lägger i påsen, för att det ska vara så smakrikt som möjligt, påpekar Firyan.

Hon berättar vidare om att det viktigaste när man brygger ditt te, är att man alltid har färskt vatten som ska vara kallt när det hälls upp i vattenkokaren. Det ska kokas, och sedan svalna en stund. Häll upp vattnet i koppen och lägg sedan i teet. Låt bli att doppa det upp och ned, låt det vara.

Vilka tilltugg är bra till de här kryddiga teerna?

– Här i Sverige är kaffe traditionellt den vanligaste drycken till fika, och man tänker inte så mycket på hur det kombineras med olika tilltugg. Vill man tänka på det kan man välja lite renare smaker på det som man har som tillbehör till just te. Mörk choklad passar till egentligen alla teer. En 75-80% mörk choklad med salt, där sältan bara finns med i bakgrunden, är alltid en vinnare.

Hon förklarar vidare hur stunden när man sitter och håller i en kopp te har en annan mysfaktor än att bara snabbt dricka en kopp kaffe. När det är stressigt hjälper det att ta en paus med en kopp te, ta ett djupt andetag och rensa tankarna lite. Att förbereda och brygga teet blir som en lugnande ritual, i kontrast mot kaffe som ofta kopplas till högt tempo och arbete. Firyan tipsar om att göra tekoppen till en morgonrutin och spara kaffet till eftermiddagens kopp istället.

– Det är ett behov vi har idag, speciellt ni som pluggar så mycket. När vi hela tiden har så mycket i tankarna, att ibland fokusera på något enkelt som inte behöver så mycket tankekraft. Det är inte så komplicerat att brygga en kopp te, men man behöver samtidigt vara här och nu.

Te är bra för både kropp och själ. Man fyller på med positiv energi och ork för dagen. Unna dig fem minuter där du inte gör något annat än att dricka några klunkar te. Titta ut genom fönstret och stäng av tankarna för en stund.

Granskning: Studenternas negativa erfarenheter av Campushälsan

27 november, 2019, 11:17 Granskning, Psykologi, Undercover, Universitetet Lämna en kommentar

Efter att ha pratat med flera studenter ges intrycket att vården på universitetet inte håller måttet. Studenterna är inte nöjda…


Reportage: ”Det är viktigt att ta stunden och vara med sig själv”

28 oktober, 2019, 11:28 Evenemang, Händer i Örebro, Maxa studierna, Psykologi, Reportage Lämna en kommentar

Jag befinner mig i Långhuset på campus och har slagit mig till ro vid ett ledigt bord utanför Studentcentrum. Det…


INTERVJU: Författaren och psykologen Jonas Hjalmar – ”Boken är en komedi, en svensk variant på The Office”

8 maj, 2019, 12:27 Efter studierna, Kultur, Maxa studierna, Psykologi, Reportage, Universitetet Lämna en kommentar

Den tidigare Örebrostudenten, och Lösnummer-medlemmen, Jonas Hjalmar besökte den 24 april sitt gamla universitet igen och denna gång var anledningen…


Lösnummer tipsar: Korten som ger dig grymma rabatter i Restaurang Forum och Café Prego

24 april, 2019, 12:11 Mat & hälsa, Maxa studierna, Studentekonomi, Universitetet Lämna en kommentar

Det finns två studentkort som ger dig studentrabatter i Restaurang Forum (Forumhuset) och Café Prego (Musikhögskolan). Nedan berättar vi mer om…


Guide: Dags att upptäcka Örebrew

23 november, 2018, 10:05 Händer i Örebro, Krönika, Mat & hälsa Lämna en kommentar

Nu när mörkret börjat falla kanske det är dags att bryta vardagen där man pendlar mellan universitetet (Kårhuset), hem och…


Pasta La Vista erbjuder studentrabatt inför låning

26 april, 2018, 10:49 Händer i Örebro, Mat & hälsa, Maxa studierna Lämna en kommentar

Pengarna tenderar att sina för studenterna veckan innan låning, vilket är något som Pasta La Vista har förstått. Varje månad…


#SJUKTVANLIGT: Örebro studentkår bjuder in till temavecka om psykisk ohälsa

12 april, 2018, 11:53 Evenemang, Händer i Örebro, Mat & hälsa, Maxa studierna, Örebro studentkår Lämna en kommentar

Nästa vecka är det dags för den sjukt viktiga temaveckan #Sjuktvanligt tillägnad ämnet psykisk ohälsa – ett växande samhällsproblem som…


KRYDDA TILL VINTERN!

28 februari, 2018, 11:08 Mat & hälsa, Psykologi Lämna en kommentar

Kylan har slagit till ordentligt i veckan och vi vill helst hålla oss inne. Det finns knappast någonting mysigare än…


Lösnummer testar: Semlor

13 februari, 2018, 14:00 Lösnummer testar, Mat & hälsa Lämna en kommentar

Lösnummers reportrar har inför fettisdagen testat olika semlor runt om i Örebro. Testpatrullen, som de kallar sig för dagen, ger…


Vissa semlor gör sig bäst i flödet

12 februari, 2018, 16:00 Mat & hälsa, Trend Lämna en kommentar

Ordet semla kommer ursprungligen från latinets Simila, och betyder mjöl. Den historiska grunden är ett fastlagsbröd som successivt har utvecklats…