Krönika: Leva eller överleva?- Sommar 2022 

2 juni, 2022, 10:02 Krönika Lämna en kommentar

Tänk dig, snart är du där; utomlands på en vacker strand, med en svalkande drink i handen, fri från stress och ditt största problem i livet är vad du ska klä på dig till kvällens middag. Inte? Ne, inte jag heller.. Sommar innebär inte ledighet för alla, och inte heller är den stressfri för alla. Medan många ser fram emot den så kallade ledigheten, finns det andra som fortfarande försöker klura ut hur de ska överleva sommar 2022. 

Tanken slog mig att det absolut inte är första gången som jag, efter ännu ett år av slit, lovat mig själv att till sommaren ta en välförtjänt semester. Jag har pluggat, pendlat, flyttat, jobbat, tränat, och som värst; fått stå ut med människor som dragit ner på min energi. Livet har helt enkelt kommit emellan mig och mina förväntningar väldigt många gånger, som den brukar göra för oss alla. Men jag hade bestämt mig, nu skulle ännu ett år av slit äntligen belöna sig, och så blev visst inte fallet. Vi är många som ibland inte ser fram emot sommaren, och alla har vi olika anledningar till det. Du kanske kommer ha en fullspäckad schema på ett jobb du ogillar, ha ångest över att du inte har ett jobb överhuvudtaget, läsa en massa kurser för att klara dig ekonomiskt eller göra något helt annat som du vet inte stämmer överens med dina förväntningar. 

För bara tre veckor sen låg jag på sängen och tänkte på alla sommarjobb jag hade sökt till men inte fått. “Vem annars ska betala min hyra?” tänkte jag.  När jag väl fick ett jobb började jag tänka på hur lite ledig jag kommer vara och hur jag trots jobbmöjligheten inte kommer ha råd att göra det jag vill. Idag, när jag blickar tillbaka, känner jag mig lite otacksam och bortskämd. Alla har ju inte fått någon jobbmöjlighet till sommaren. Men oavsett anledning till varför du kanske inte ser fram emot sommaren, så ska du veta om att du inte är ensam om den känslan. Därför kommer lite friendly reminders inför sommar 2022 här: 

  • Spendera din tid med den som du känner dig trygg med och som du uppskattar, inte med någon som drar ner på din energi. Inför sommar 2022 bojkottar vi dålig energi!
  • Att ha kul behöver inte kosta dig hela din inkomst, gör något av ingenting och du kan göra det ensam om du vill. Åk till din närmsta park för att sola eller fika, ta en promenad längs ån, grilla, läs en bok, lyssna på massa musik, eller bara ligg på soffan och vila. Du äger din fritid!
  • Ät en massa glass (Obs! päronsplit > piggelin) 
  • Njut av vädret. Som vi vet så erbjuder Sveriges sommar alla typer av väder, och ibland alla under samma dag, så det finns något för dig även om du inte tycker om sol och värme!
  • Sist men inte minst: Var inte för hård mot dig själv och kom ihåg att sociala medier exempelvis inte är lika med verklighet. Jämför därför inte ditt liv med någon annans. 

Jag vet att sommaren inte alltid är en dans på rosor, så sätt inte för höga krav på dig själv. Du har tagit dig igenom ännu en vinter, kämpat dig igenom ännu en terminen och förmodligen, precis som jag, också fått stå ut med människor som inte velat ditt bästa. Du behöver inte åka på en lyxresa för att belöna dig själv. Stränderna, resorna, vinluncherna och konserterna kan vänta. Gör allt jag precis nämnt om du kan och vill, men känn ingen ångest över det om du varken kan eller vill, du och din hälsa är viktigare trots allt. Så tänk dig nu, snart är du där; du gör precis det du kan och vill göra, och du mår bra!

Samaher Louis

Skribent & Fotograf

Krönika: En svensk tiger

24 maj, 2023, 15:30 Krönika Lämna en kommentar

Lyftkranarna reser sig ståtligt över takåsar i oxiderad koppar och skriande fiskmåsar, blickande ned på det lågmälda småstadslivet i Örebro….


Krönika: Livet är en fest

4 maj, 2023, 14:26 Krönika Lämna en kommentar

Det är sent en lördagskväll i Örebro, Nerikes hjärta med Svartån som livspulsåder. Jag släntrar längs metallräcket vid slottet och…


Krönika: Oönskad alkoholkonsumtion eller utanförskap?

19 april, 2023, 15:40 Krönika Lämna en kommentar

Tänk dig att du vaknar upp dagen efter en kväll som innefattade en del alkohol. Du vaknar med ångest över…


Gästkrönika: Ta inte ugnen för givet

20 december, 2022, 13:34 Krönika, Lämna en kommentar

Ugnen i ditt liv är ingen myt. Oavsett om du älskar att laga mat eller föredrar att äta ute, så…


Krönika: Calling Grythyttan

16 december, 2022, 12:42 Krönika Lämna en kommentar

Landskapet runt om dig täcks av skog och sjöar. Kanske strålar en solglimt igenom trädens toppar eller blänker i vattnets…


Recension: En koffeinfri vecka 

3 november, 2022, 14:37 Krönika, Recension, Lämna en kommentar

Nyckeln till att ta sig igenom långa föreläsningar och en tröstande axel att luta sig mot i intensiva tentaperioder. Studentens…


Krönika: Leva eller överleva?- Sommar 2022 

2 juni, 2022, 10:02 Krönika Lämna en kommentar

Tänk dig, snart är du där; utomlands på en vacker strand, med en svalkande drink i handen, fri från stress…


Gästkrönika: Studentstaden Örebro – där du (troligtvis) inte är ensam om att vara arbetslös

31 maj, 2022, 11:06 Krönika Lämna en kommentar

“Kom förbi Krakatorget idag 11.30-13.30 och svara på en enkät om studentstaden Örebro så är glassen din. Eller svara på…


Gästkrönika: Tack för allt Örebro studentkår

26 maj, 2022, 08:00 Krönika Lämna en kommentar

En varm och solig eftermiddag i augusti 2018. Köerna till Sobra och Corax ringlar sig långa utanför Kraka restaurangen. Runt…


Krönika: På universitetet vet alla allt om allt

25 maj, 2022, 16:14 Krönika Lämna en kommentar

För en 18-åring som nyligen tagit studenten kan universitet kännas överväldigande och otäckt. Där hänger ju alla vuxna. Alla vuxna…