Kents sista andetag

22 december, 2016, 12:18 Kultur Lämna en kommentar

Lösnummers Ellinor Andersson tar oss med på Kents omtalade avskedskonsert på Tele2 Arena den 17 december, där ett av Sveriges mest framgångsrika band en sista gång fick möta den publik som hyllat och älskat dem sedan början på 90-talet.

Hur kommer det sig egentligen att ni gillar Kent? Den frågan ställde en av mina vänner strax innan vi hoppade på tunnelbanan till Tele2 Arena. Jag tror jag svarade att det är uppenbart bra musik, eller något i stil med det. Den uppfattningen har jag haft länge. Det började 2002 i samband med att Vapen och ammunition släpptes. Kärleken väntar var låten som fångade mig. Då var jag 8 år. Vi hade sjungit låten i kören som leddes av en Kent-älskande körledare och jag satt hemma och tittade på musikvideon, kanske inte helt anpassad för en 8-åring, men jag tyckte om den.

I högtalarna på tunnelbanan, där vi trängdes med många andra, hördes den trumvirvel som präglade Kents avskedsvideo och indikerade att den sista spelningen var nära. Efter att ha halkat oss fram till Tele2 Arena och hittat våra platser började nedräkningen. Kent avsåg att börja spela exakt klockan 20.00. När nedräkningen var nere på 0 öppnade Kent med Gigi, samtidigt som trumvirvelflickans ansikte förvandlades till ett kranium på bildskärmen bakom. De fortsatte starkt med 999. Första halvan av konserten var lite som en vanlig konsert. Inte mer. Inte mindre. Det var ganska mycket fokus på låtar från det nya albumet, som jag ångrade att jag inte hade lyssnat in mig på bättre.

I mitten av konserten hände det något. Vändningen var konkret när de spelade Jag ser dig. Den glada melodin tillsammans med de eftertänksamma textraderna. Och så bra den var live tillsammans med den häftiga scenshowen där kameran vände mot fansen så att de fick ta plats på bildskärmen. Detta var definitivt en av kvällens höjdpunkter. Kent röjde vidare med Musik non Stop och Socker för att sedan hålla ett litet tal. Talet mynnade ut i ett överväldigande av känslor där Jocke Berg inte kunde finna ord. Det var ett perfekt tillfälle att ge publiken Utan dina andetag.

Till slut kommer det jag vill kalla kvällens höjdpunkt. Mannen i den vita hatten (16 år senare). Detta är egentligen inte någon av mina favoritlåtar, men den här kvällen var den det. Dramatiken. Livsglädje och dödslängtan på samma gång. ”Vi ska alla en gång dö” vrålar Jocke och en kör på över 38 000 fans ända nerifrån tårna minuter innan Kent ska försvinna. De ger allt de har en sista gång. En sammanfattning av hela kvällen. En sammanfattning av hela livet? En sammanfattning av Kent. Kvällen avslutas med En sista sång, till vilken Kent får tacka av sina fans för att sedan somna in.

Jag minns när jag bodde i USA och hängde hos en vän från Mexiko. Hon spelade en av sina Spotify-listor och plötsligt spelades Kents Utan dina andetag. Hon hade ingen aning av vad de sjöng, men hon lyssnade på det ändå. Bandet från Eskilstuna har under sina år verkligen lyckat fånga en bred publik med sina diffusa och känslofyllda sånger. De har kanske spelat sin sista konsert, men de kommer aldrig dö helt. Även om Stockholm ligger öde och världen håller andan, så blir vi inte utan Kents andetag. De är då som nu. För alltid.

Bild: Felix Berger

Christmas time in Sweden – seen by an exchange student

12 december, 2019, 11:54 International, Kultur, Recension Lämna en kommentar

When I applied for my year abroad in Sweden, one of the things that I was really looking forward was…


Poetry: “We’ve had nice conversations together. You don’t agree?”

15 oktober, 2019, 11:26 International, Kultur Lämna en kommentar

The following text is a poem written by Sara Salavati, one of Lösnummers writers. Would you like to get a poem…


TÄVLING: STAND UP-KVÄLL MED JONATAN UNGE

11 september, 2019, 11:16 Evenemang, Händer i Örebro, Kultur Lämna en kommentar

Var med och tävla med Lösnummer och Örebro Comedy Club om två biljetter till stand up-kvällen då den eftertraktade komikern…


INTERVJU: Bandet Roseph erövrar Stadsparkens scen under nationaldagen

5 juni, 2019, 12:32 Evenemang, Händer i Örebro, Kultur Lämna en kommentar

Örebrobandet Roseph kommer att ha en spelning i Stadsparken torsdagen den 6 juni, och inför det fick vi på Lösnummer…


NOTIS: Kårspexet Agatha Christie på Örebroturné

13 maj, 2019, 12:34 Evenemang, Händer i Örebro, Kultur, Universitetet Lämna en kommentar

Lördagen den 18 maj sker ännu mer spex på Örebro Universitet, denna gång av Kårspexet från Stockholm som är ute…


INTERVJU: Författaren och psykologen Jonas Hjalmar – ”Boken är en komedi, en svensk variant på The Office”

8 maj, 2019, 12:27 Efter studierna, Kultur, Maxa studierna, Psykologi, Reportage, Universitetet Lämna en kommentar

Den tidigare Örebrostudenten, och Lösnummer-medlemmen, Jonas Hjalmar besökte den 24 april sitt gamla universitet igen och denna gång var anledningen…


Intervju: Les Gordons – ”Vi är med andra ord redo och taggade inför fler gigs”

26 april, 2019, 11:49 Kultur, Maxa studierna, Universitetet Lämna en kommentar

Vi sitter i Prego, ett café som ligger många musik- samt teaterstudenter nära om hjärtat. Jag upplever att detta fik…


Webb-TV: Lösnummer besöker SMASK

28 mars, 2019, 12:20 Evenemang, Föreningsliv, Händer i Örebro, Kultur, Universitetet Lämna en kommentar

Den 30 mars äger Örebros deltävling av SMASK (Sveriges Musikakademikers Sång Kåntest) rum, och det är klockan 19.00 i aula…


Intervju: Bandet Mares snart i Örebro

21 mars, 2019, 11:54 Evenemang, Händer i Örebro, Kultur, Uteliv Lämna en kommentar

Jag tror ingen har missat planscherna som hänger runt om på universitetet att bandet Mares är på ingång för en…


Örebrospexet: Sista chansen att se årets föreställning

20 mars, 2019, 11:10 Evenemang, Händer i Örebro, Kultur, Maxa studierna, Recension Lämna en kommentar

Fredagen den 8:e mars 2019 var det premiär för Örebro Universitets 21:a spex, ”Livsfarlig ledning – Eller 10 poäng till den…