“Jag känner att det finns vissa saker jag gärna lägger mer tid på”

3 april, 2015, 14:05 Örebro studentkår Lämna en kommentar

Jessica Ståhl studerar till arbetsterapeut på Örebro universitet och kandiderar för rollen som Örebro studentkårs ordförande. Hon vill öka sitt engagemang och kunna styrka frågor hon brinner för. Om hon blir vald vill hon förbättra förhållandet mellan studentkåren och de avdelningar som inte ligger på campus, exempelvis Grythyttan och campus USÖ.

Varför vill du bli Örebro studentkårs ordförande?
– Jag vill bli det för att jag vill engagera mig mer, mer än vad jag redan gör. Nu gör jag så mycket jag bara kan och tiden håller på att ta slut, eller den har tagit slut. Jag hinner inte mer och jag känner att det finns vissa saker som jag gärna lägger mer tid på. Jag har blivit ganska insatt och jag har börjat brinna för många utav frågorna som har kommit upp. Exempelvis här i Serum är ju att våra utbildningsbevakare kämpar för vaccinationer och där har jag varit med från första början. Det var jag och min klasskompis som kläckte idén och jag satt där och bara ”jaja, det är väl inte riktigt…”, men sen helt plötsligt så har jag sett hur processen har gått till och att det har gått så himla, himla bra. Det går ju faktiskt framåt och vi tar stora steg och just i såna frågor skulle jag vilja finnas där som ordförande och kunna säga det att ”Det här är någonting bra. Om ni tycker att vi ska kämpa för det så ska vi kämpa för det.”. Så ja, jag vill engagera mig mer.

Vad vill du arbeta med som ordförande?
– Framför allt så vill jag arbeta med det som studentkåren har gjort under det senaste året, att försöka få hit och komma ut till delarna av studentkåren som inte finns här på campus, exempelvis campus USÖ och Grythyttan. Det vet jag att det är något som är väldigt viktigt. Just studenterna på campus USÖ är väl de som jag känner bäst men vi har ju varit i Grythyttan tillsammans. På alla ordförandeforum så åkte vi till Grythyttan allihopa. Det var jättespännande och jätteroligt. Det märks att de också verkligen vill komma närmre oss. Så det tror jag är väldigt viktigt att jobba för om jag ska nämna en sak. Sen har jag lite idéer. Det kanske inte hör till ordförandeposten, men jag har väldigt många vänner som mår dåligt psykiskt. Jag skulle vilja att man ser på hur Örebrostudenten mår psykiskt och att man inte trycker ner de som mår dåligt. Att man inte bara ”nej, du är inte alls sjuk”, utan att man faktiskt uppmärksammar att det finns något som heter mental ohälsa och att det är väldigt vanligt bland studenter och försöka se vad man kan göra åt det.

Hur är du som ledare?
– Jag tror att jag har bra ledaregenskaper. Jag vet att det är många som har sagt till mig, speciellt då i styrelsen för Serum, att jag gör det bra, att de känner att de kan lita på mig och att de känner att jag kan ta i när det behövs. Sen är det såklart tid som brister, det är det som är det tråkiga i just sektionsstyrelser att man hinner inte vissa gånger, men sen helt plötsligt så har man jättemycket tid men då händer det inte så mycket. Då får man ta ikapp det där andra som hamnade efter lite grann, men som ledare tror jag att jag är ganska bra. Jag vet inte men jag skrev det i mitt personliga brev tror jag, men just det är att jag är en hästmänniska och hästmänniskor får ledaregenskaper redan när de är väldigt små så jag hoppas det.

Vilka är dina svagheter?
– Jag är lite kaos ibland men oftast är det ordnat kaos. Ofta så har jag väldigt mycket att göra och det kan ge ett förvirrat intryck av mig men jag har koll. Annars är det såna här småsaker som typ alla har. Jag blir ibland väldigt nervös när jag ska ställa mig inför andra och prata men det gör jag väldigt ofta ändå och jag tycker det är väldigt roligt. Jag kan nog börja svettas lite men det är väl ganska vanligt antar jag. Om jag ska utgå ifrån vad jag har gjort i styrelsen i Serum så har vi haft ungefär ingen erfarenhet när någon av oss när vi började, förutom en person i styrelsen som hade all erfarenhet. Då är det lätt att jag lämnar över tilll henne. Om jag känner att hon har en starkare åsikt om någonting än vad jag har då kan jag lämna över till henne trots att diskussionen kanske går lite för långt då. Om det är någon som jag ser har mer erfarenhet än jag så har jag väl inte lyckats ta den här ledarrollen kanske men jag tror att det är något som jag har lärt mig det senaste året.

Hur började du engagera dig inom studentkåren?
– Jag var fadder, som alla andra, och så var jag utbildningsbevakare för programmet som jag läste då, biomedicinska analytiker. Det var en vän till mig som hade varit med på introduktionen, som.. Nej, jag började ju på kårhuset! Ja, så var det, för hon sa ”Åh du måste komma och jobba på kårhuset!”, och jag bara ”Nej, men inte jag…”. Då sa hon ”Jo, men kom igen! Det är jätteroligt!”, så då sa jag ”Jaja, jag följer väl med då”, men då pendlade jag för då bodde jag hos mina föräldrar tillfälligt. Då hade jag lite långt hem och så slutade man klockan tre på natten så fick man köra bil hem men det gick ändå. Det var jätteroligt. Sen så blev jag fadder tillsammans med henne. Sen blev jag fadder igen och så sökte jag till styrelsen, och så har jag varit med i FUM.

Vilka är dina framtidsplaner efter studier och studentkårsengagemang?
– Jag försöker att hålla min framtid väldigt öppen. Jag har ofta sagt att jag ska ha specifika planer att när jag är 30 så ska jag ha, ja det är klart att jag ska försöka ha ett fast jobb, självklart, men jag vill inte säga att jag ska arbeta inom just det här området. Arbetsterapeut som jag läser nu är väldigt brett. Man kan arbeta inom väldigt många olika områden trots att man ändå är arbetsterapeut enligt legitimationen. Jag vill arbeta med människor och det har jag sagt ända sedan jag var riktigt liten. Sen om jag vill jobba med hälsa eller med aktiviteter, med sport eller ja.. Jag vill ha en häst också. Det är väl det. Jag vill hålla det väldigt öppet. Jag vill inte begränsa mig till någonting för det känns som att man bara gör sig själv besviken trots att man kanske kommit längre bara det att man kom inte i just det spåret man ville komma så känner man att ”nej, jag har inte lyckats”, fast det har jag ju bara att jag gick en annan väg.

Fakta
Namn:
Jessica Ståhl
Ålder: 21 år
Hemort: Hallsberg
Bor: Örebro
Pluggar: Arbetsterapeut
Intressen: Studentkåren, kårhuset och hästar
Senast lästa bok: Skuggorna och regnet av Håkan Nesser
Senast sedda film: Guardians of the Galaxy

/ Amanda Ankarhem och Andreas Lundgren
Skribent och fotograf

Dela artikeln:
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

FUM-rapport: Dåtid och framtid, minusresultat och kårhusförändringar under vems ansvar?

24 februari, 2021, 11:09 FUM-rapport, Örebro studentkår, Lämna en kommentar

Terminens tredje fullmäktigemöte genomfördes igår tisdag. Mötet hade ett högt tempo men flera viktiga beslut hann tas på den dryga…


“SAKUPPLYSNING!” | Avsnitt 3 – Hur försöker man rädda kårhuset från konkurs?

22 februari, 2021, 10:49 Örebro studentkår, Lämna en kommentar

Lösnummer släpper idag det tredje avsnittet av “Sakupplysning!” – ett studioprogram inriktat på Örebro studentkårs fullmäktigemöten. Mötena kallas ibland för…


Kårsektion trängdes på fest – la själva upp på Instagram

11 februari, 2021, 10:31 Örebro studentkår, Lämna en kommentar

I helgen avslutades Örebro studentkårs första digitala introduktion. Studentkårens interna restriktioner satte stopp för fler än två personer att träffas…


Studentguiden VT21 är här!

27 januari, 2021, 11:04 Örebro studentkår, Lämna en kommentar

De senaste veckorna har vi i Lösnummer arbetat hårt med att sammanställa den Studentguide vi ger ut i samband med…


“Bästa julklappen man kunde få!”

17 december, 2020, 10:37 Örebro studentkår, Universitetet, Lämna en kommentar

Pedagogiska priset 2020 är utdelat. När lärarna Joakim Petersson och Annika Göran Rodell anslöt till ett Zoom-möte på onsdagsmorgonen trodde…


FUM-rapport: Många frågor kring skriftliga rapporter, ett konkurshotat kårhus men ett bra samtalsklimat

16 december, 2020, 13:24 FUM-rapport, Örebro studentkår, Lämna en kommentar

Det andra fullmäktigemötet för terminen kan ha varit rekordkort. Men Örebro studentkårs högst beslutande organ hann ändå med att ta…


“Sakupplysning!” | Avsnitt 2: Hur fördelas mandaten i FUM?

14 december, 2020, 11:12 Örebro studentkår, Lämna en kommentar

Lösnummer släpper idag det andra avsnittet av “Sakupplysning!” – ett studioprogram inriktat på Örebro studentkårs fullmäktigemöten. Mötena kallas ibland för…


Vårens intro blir digitalt

11 december, 2020, 11:18 Örebro studentkår, Lämna en kommentar

HT20 var terminen då Örebro studentkår fick ställa in introduktionen som en följd av coronapandemin. För de nystudenter som börjar…


Ledare: Kan man bara sådär skapa en nytolkning av overallkulturen?

3 december, 2020, 14:43 Ledare, Örebro studentkår, Lämna en kommentar

LÄS DEL 1 HÄR LÄS DEL 2 HÄR LÄS DEL 3 HÄR Granskningen av studentoverallens status i Örebro är bland…


Studentoveraller del 3: “Jag är fruktansvärt exalterad!”

2 december, 2020, 14:43 Örebro studentkår, Lämna en kommentar

I många städer syns studenterna i färgglada klungor, iklädda overaller som är prydda av märken från topp till tå. Hos…