Det var ingen nyhet att studenternas kära kårhus gick dåligt under pandemin. När restriktionerna släpptes blev de en brant uppförsbacke att klättra upp för, både ekonomisk och engagemang mässigt. Lösnummer har satt sig ner med ordförande för Örebro studentkår, Emilia Malm, för att prata om ett kårhus som står på ostadig mark till följ av bristfällig studentengagemang. Samt det initiativ hon varit med och upprättat som ska säkerställa nytt engagemang för kårhuset framöver.
Kårhuset är Örebro studentkårs dotterbolag, där studentkåren har 100% aktiemajoritet. Kårhuset drivs dock till största del av ideellt engagemang. Hon beskriver att det finns en hel generation av studenter på universitet som började studera under pandemin och därmed inte naturligt slussades in i engagemanget.
-Vad vi märkt de senaste åren är att kontakten mellan kårhuset och studenterna har varit bristfällig.
Hon fortsätter förklara att Kårhuset är studenternas hus och att den finns för studenterna. Därför anger hon att det är viktigt att studenterna får vara med och påverka i frågor som till exempel, förbättringar i verksamheten och evenemangsplanering. Kårhusets slogan lyder efter allt “ Av studenter för studenter”.
För att fylla detta gap har Örebro studentkår hjälp till att lägga grunden för ett nytt initiativ som är inrättandet av ett nytt råd. I dagsläget finns det redan ett handfull råd som består av mötesplatser för engagerade styrelsemedlemmar som sitter på samma poster.
-I samråd med kårhusets ledning och kårstyrelsen har vi kommit överrens att inrätta ett nytt råd. Så kallade Husrådet.
Detta nya råd ska bestå av en representant från varje kårsektion och kommer även drivas av driftchefen. Om kårsektionerna vill skapa en ny post eller placera ansvaret på en redan befintlig post är helt upp till dem. Rådet kommer träda i kraft under hösten 2022.
Diskussioner kring ett sådant här råd har funnit under några år men grundinitiativet i år har främst kommit från Emilia själv och den andra ägarrepresentanten från kårstyrelsen, Emelie Toll-Torén.
-Kårhuset bröts ner till en skelettorganisation under pandemin och nu börjar arbetet att bygga upp verksamheten igen.
Om rådet hjälper Kårhuset att återigen bli en rik plats av engagerat studentliv kan endast tiden avslöja.
Under den 27 april samlades universitetsstyrelsen för att besluta om vem som ska ges kårstatus och få representera studenterna på…
Ludvig Löfgren 24 år går sjunde terminen på civilekonomprogrammet med inriktning företagsekonomi. Tillsammans med några av hans vänner så startade…
Under förra verksamhetsåret arbetade en grupp inom Medicinska Föreningen Örebro för att legitimera läkarstudenternas studentpolitiska röst genom att ge dem…
Hos moderatorn finns frågor rörande studentbostäder, psykisk ohälsa, och transport – på kårhusets scen debatterar kommunpolitikerna bara några månader innan…
Apple stoppar försäljning i Ryssland, så gör även Volvo cars, den kinesiska storbankenAIIB, och den finska chokladjätten Fazer. När Ryssland…
En plats för dig med psykisk ohälsa eller risk för psykisk ohälsa. En plats som ger dig struktur och sammanhang….
Under tisdagen hade Örebro studentkår sitt sista fullmäktigemöte för detta verksamhetsåret. På plats fanns det 21 röstberättigade från de olika…
Det var ingen nyhet att studenternas kära kårhus gick dåligt under pandemin. När restriktionerna släpptes blev de en brant uppförsbacke…
Den 23e februari 2022 fylldes facebookgruppen ”Vi på Tybblegatan” med orosfyllda och upprörda inlägg. Under natten hade någon eller några obehöriga…
I tisdags fick de som kandiderar till heltidsarvoderade poster under verksamhetsåret 2022/2023 ställa sig på scen i den traditionsenliga Hearingen….