INTERVJU: LUDVIG 24 HOPPAR AV STUDIERNA FÖR ATT LANSERA FÖRETAG

3 maj, 2022, 12:09 Efter studierna, Intervju Lämna en kommentar

Ludvig Löfgren 24 år går sjunde terminen på civilekonomprogrammet med inriktning företagsekonomi. Tillsammans med några av hans vänner så startade de ett företag under pandemin. Ludvig hade planerat att efter att ha fått ut sin kandidat i företagsekonomi i sommar söka sig till masterutbildningen i Uppsala. Men de planerna lägger han på is då han efter sommaren kommer lägga hundra procent av sin tid på företaget. 

Företaget Ludvig Löfgren har varit med och startat heter Farmly. Tjänsten kopplar i grund och botten ihop lantbrukare och restauranger när det kommer till råvaror. Lantbrukaren väljer vilka varor de vill lägga upp i appen och hur mycket de vill sälja dem för och sen kan restauranger gå in och beställa vad de vill ha.

-Vi sköter logistiken mellan köpare och säljare. Vi har en logistikpartner som hämtar upp och levererar ut varorna, anger Ludvig.

Appen är utvecklad av IT-teamet som består av Fredrik Birgersson och Andreas Siljefors.  Samtidigt jobbar Ludvig och Axel Rosén mot sälj(kunderna). I hela bolaget är dem sju stycken, detta inkluderar grundarna, operativt samt de som jobbar via holdingbolaget. 

-Vi fann artiklar om lantbrukare som har svårt att nå lönsamhet samtidigt som köpare (restauranger)  har svårt att få tag i lokala produkter. Vilket i sin tur leder till mycket importerade råvaror. 

Han anger att de då rätt snabbt såg en plats för dem att fylla där. han nämner att de hittills har jobbat med bland annat restaurangerna Rosengrens Skafferi och Kitchenette.

Jag frågar vad som ligger bakom det starka drivet att starta företag samtidigt som man är student. 

-Det har alltid varit en dröm att bygga något eget från grunden, säger Ludvig.

Han anger att universitet inte bidragit så mycket till främjandet av entreprenörskap utan där  handlar det mest om hans egna ambition.

-Jag tror inte någon av de utbildningarna på universitetet bidrar med dem kunskaperna man behöver för att starta och driva företag med tanke på att allt är väldigt akademiskt. 

Han fortsätter, 

-Utbildningen har ju hjälpt till i viss mån. Jag som har läst ekonomi har ju fått en baskunskap i kalkylering, siffror och marknadsföring. 

Ännu har inte lanseringen av företaget skett. Det som just nu är på gång är pilottester där de till exempel i Örebro tagit in fyra lantbrukare och fyra restauranger och sett hur intresset sett ut. Mot sommaren kommer större pilottester ske. 

Jag frågar Ludvig vad han tycker universitetet kan göra för att främja entreprenörskap.

-Mer praktisk arbete. Man kommer väldigt långt ifrån verkligheten när man studerar och det blir väldigt akademiskt och nästan filosofiskt.

Han lyfter några av de kurser inom sitt program han tycker är mer praktisk och därmed mer givande för entreprenörskap. 

-I höstas hade vi en kurs i extern redovisning och då fick vi arbeta med ett påhittat företag för att få testa på bokföring och bokslut och nu i vår har vi fått chansen att arbeta med kalkyleringar för ett riktigt företag.

-Man lär sig mer när man får jobba praktiskt mot näringslivet. Jag tror det kan gynna universitetet att få in mer av det i studierna.

Han diskuterar den utveckling de sett med företaget under det senaste året och förklarar att 

de inte bara sett att företaget kan bidra med nytta i samhället utan de ser också stora möjligheter till att de kan tjäna pengar och överleva på att jobba med detta. 

Han förklarar att anledningen att han hoppar av nu till sommar är i och med den rätta tajmingen med den större lanseringen som kommer i sommar. 

-Jag kan inte ha tentor och inlämningar som kommer ivägen när jag vill och behöver lägga all min vakna tid på Farmly. 

Han beskriver sig lite som en arbetsnarkoman. 

-Jag jobbar/studerar ca 12 timmar om dagen 6 dagar i veckan. Så utöver det blir det inte så mycket sociala.

Han fortsätter.

-Det har varit många hinder och utmaningar.

Ludvigs avslutande ord är att uppmana att ta hjälp av de tjänster universitetet erbjuder.

-Jag tipsar om att komma till innovationsarenor och nyttja den här tjänsten som universitetet har. För de har verkligen varit till stor hjälp på min resa.

Attessa Nilsson

Skribent & fotograf

MEDICINSKA FÖRENINGEN ÖREBRO NEKAS KÅRSTATUS

5 maj, 2022, 10:54 Intervju, Örebro studentkår, Lämna en kommentar

Under den 27 april samlades universitetsstyrelsen för att besluta om vem som ska ges kårstatus och få representera studenterna på…


INTERVJU: LUDVIG 24 HOPPAR AV STUDIERNA FÖR ATT LANSERA FÖRETAG

3 maj, 2022, 12:09 Efter studierna, Intervju Lämna en kommentar

Ludvig Löfgren 24 år går sjunde terminen på civilekonomprogrammet med inriktning företagsekonomi. Tillsammans med några av hans vänner så startade…


MFÖ BLEV ALDRIG EN KÅRSEKTION- NU VILL DE BLI EN EGEN STUDENTKÅR

27 april, 2022, 15:45 Intervju, Örebro studentkår Lämna en kommentar

Under förra verksamhetsåret arbetade en grupp inom Medicinska Föreningen Örebro för att legitimera läkarstudenternas studentpolitiska röst genom att ge dem…


PARTIDEBATT: VI HAR INTE LYCKATS MED BOSTADSPOLITIKEN – STUDENTER HAR TVINGATS TÄLTA

26 april, 2022, 13:31 Intervju, Lämna en kommentar

Hos moderatorn finns frågor rörande studentbostäder, psykisk ohälsa, och transport – på kårhusets scen debatterar kommunpolitikerna bara några månader innan…


STUDENTENS ORO ÖVER KRIGET I UKRAINA – ”JAG HAR MITT PASS NÄRA TILL HANDS”

25 april, 2022, 14:03 Intervju, Lämna en kommentar

Apple stoppar försäljning i Ryssland, så gör även Volvo cars, den kinesiska storbankenAIIB, och den finska chokladjätten Fazer. När Ryssland…


NYSTARTAD STUDIEENHET PÅ FONTÄNHUSET- FÖR DIG SOM BEHÖVER ETT SAMMANHANG

21 april, 2022, 11:32 Intervju, Lämna en kommentar

En plats för dig med psykisk ohälsa eller risk för psykisk ohälsa. En plats som ger dig struktur och sammanhang….


INTERVJU: NYTT INITIATIV SKA RÄDDA KÅRHUSET LÅNGSIKTIGT

11 april, 2022, 13:49 Intervju, Örebro studentkår Lämna en kommentar

Det var ingen nyhet att studenternas kära kårhus gick dåligt under pandemin. När restriktionerna släpptes blev de en brant uppförsbacke…


EFTER INBROTT I STUDENTLÄGENHETEN: ”JAG TROR INTE ATT JAG NÅGONSIN KOMMER MÅ BRA DÄR IGEN”

5 april, 2022, 10:35 Boende, Intervju, Reportage, Lämna en kommentar

Den 23e februari 2022 fylldes facebookgruppen ”Vi på Tybblegatan” med orosfyllda och upprörda inlägg. Under natten hade någon eller några obehöriga…


HEARING, KÅRVAL 22/23- BRIST PÅ SÖKANDE TILL STUDENTKÅRENS POSTER

31 mars, 2022, 10:24 Intervju, Örebro studentkår, Lämna en kommentar

I tisdags fick de som kandiderar till heltidsarvoderade poster under verksamhetsåret 2022/2023 ställa sig på scen i den traditionsenliga Hearingen….


ÖREBROS EGNA INNOVATIONSARENA- MED FOKUS PÅ STUDENTERS ENTREPENÖRSKAP

29 mars, 2022, 14:12 Intervju, Universitetet Lämna en kommentar

För att främja innovation och entreprenörskap hos Örebrostudenterna kom det från rektorshåll ett önskemål om att upprätta en innovationsarena på…