INTERVJU: LUDVIG 24 HOPPAR AV STUDIERNA FÖR ATT LANSERA FÖRETAG

3 maj, 2022, 12:09 Efter studierna, Intervju Lämna en kommentar

Ludvig Löfgren 24 år går sjunde terminen på civilekonomprogrammet med inriktning företagsekonomi. Tillsammans med några av hans vänner så startade de ett företag under pandemin. Ludvig hade planerat att efter att ha fått ut sin kandidat i företagsekonomi i sommar söka sig till masterutbildningen i Uppsala. Men de planerna lägger han på is då han efter sommaren kommer lägga hundra procent av sin tid på företaget. 

Företaget Ludvig Löfgren har varit med och startat heter Farmly. Tjänsten kopplar i grund och botten ihop lantbrukare och restauranger när det kommer till råvaror. Lantbrukaren väljer vilka varor de vill lägga upp i appen och hur mycket de vill sälja dem för och sen kan restauranger gå in och beställa vad de vill ha.

-Vi sköter logistiken mellan köpare och säljare. Vi har en logistikpartner som hämtar upp och levererar ut varorna, anger Ludvig.

Appen är utvecklad av IT-teamet som består av Fredrik Birgersson och Andreas Siljefors.  Samtidigt jobbar Ludvig och Axel Rosén mot sälj(kunderna). I hela bolaget är dem sju stycken, detta inkluderar grundarna, operativt samt de som jobbar via holdingbolaget. 

-Vi fann artiklar om lantbrukare som har svårt att nå lönsamhet samtidigt som köpare (restauranger)  har svårt att få tag i lokala produkter. Vilket i sin tur leder till mycket importerade råvaror. 

Han anger att de då rätt snabbt såg en plats för dem att fylla där. han nämner att de hittills har jobbat med bland annat restaurangerna Rosengrens Skafferi och Kitchenette.

Jag frågar vad som ligger bakom det starka drivet att starta företag samtidigt som man är student. 

-Det har alltid varit en dröm att bygga något eget från grunden, säger Ludvig.

Han anger att universitet inte bidragit så mycket till främjandet av entreprenörskap utan där  handlar det mest om hans egna ambition.

-Jag tror inte någon av de utbildningarna på universitetet bidrar med dem kunskaperna man behöver för att starta och driva företag med tanke på att allt är väldigt akademiskt. 

Han fortsätter, 

-Utbildningen har ju hjälpt till i viss mån. Jag som har läst ekonomi har ju fått en baskunskap i kalkylering, siffror och marknadsföring. 

Ännu har inte lanseringen av företaget skett. Det som just nu är på gång är pilottester där de till exempel i Örebro tagit in fyra lantbrukare och fyra restauranger och sett hur intresset sett ut. Mot sommaren kommer större pilottester ske. 

Jag frågar Ludvig vad han tycker universitetet kan göra för att främja entreprenörskap.

-Mer praktisk arbete. Man kommer väldigt långt ifrån verkligheten när man studerar och det blir väldigt akademiskt och nästan filosofiskt.

Han lyfter några av de kurser inom sitt program han tycker är mer praktisk och därmed mer givande för entreprenörskap. 

-I höstas hade vi en kurs i extern redovisning och då fick vi arbeta med ett påhittat företag för att få testa på bokföring och bokslut och nu i vår har vi fått chansen att arbeta med kalkyleringar för ett riktigt företag.

-Man lär sig mer när man får jobba praktiskt mot näringslivet. Jag tror det kan gynna universitetet att få in mer av det i studierna.

Han diskuterar den utveckling de sett med företaget under det senaste året och förklarar att 

de inte bara sett att företaget kan bidra med nytta i samhället utan de ser också stora möjligheter till att de kan tjäna pengar och överleva på att jobba med detta. 

Han förklarar att anledningen att han hoppar av nu till sommar är i och med den rätta tajmingen med den större lanseringen som kommer i sommar. 

-Jag kan inte ha tentor och inlämningar som kommer ivägen när jag vill och behöver lägga all min vakna tid på Farmly. 

Han beskriver sig lite som en arbetsnarkoman. 

-Jag jobbar/studerar ca 12 timmar om dagen 6 dagar i veckan. Så utöver det blir det inte så mycket sociala.

Han fortsätter.

-Det har varit många hinder och utmaningar.

Ludvigs avslutande ord är att uppmana att ta hjälp av de tjänster universitetet erbjuder.

-Jag tipsar om att komma till innovationsarenor och nyttja den här tjänsten som universitetet har. För de har verkligen varit till stor hjälp på min resa.

Attessa Nilsson

Skribent & fotograf

Syntax spelturnering – Blod, svett och tårar, fast digitalt

25 november, 2022, 14:12 Intervju Lämna en kommentar

Lägger du som läsare ned många timmar på ett datorspel efter du lagt undan skolböckerna och vill sätta din spelförmåga…


EFTER PANDEMIPAUS- KAFÉ KÅREN ÄR ÖPPET IGEN

24 november, 2022, 13:52 Intervju Lämna en kommentar

Kårhuset har genom åren blivit centrum för Örebros studentliv. Många förknippar nog de stora lokalerna med packade torsdagspubbar och livade…


Sesams Nätverksdag – En port till arbetslivet

18 november, 2022, 14:48 Intervju, Lämna en kommentar

Den som befann sig i Novahuset 16 November upplevde förmodligen mycket mer rörelse än normalt, det var nämligen Sesams Nätverksdag….


Studenter angående Halloweenincidenten- “Dålig kommunikation från Kårhuset” 

10 november, 2022, 14:26 Intervju Lämna en kommentar

Under helgen 4-5 november tog Halloweenfesten plats på Kårhuset. Evenemnaget var populärt och biljetterna såldes slut inom minuter, om inte…


Campuschef Paula Björkman: “Förvaringslösningar för el-sparkcyklar ses över.”

27 oktober, 2022, 11:49 Intervju Lämna en kommentar

El- sparkcyklarna är ett hett ämne i dagens samhälle. Fordonet har gått från att endast existera kommersiellt till att produceras…


INTERVJU: VAD ÄR ÖREBROSTUDENTERNAS ÅSIKTER OM CSN HÖJNINGEN?

25 oktober, 2022, 13:40 Intervju Lämna en kommentar

Den 9 september publicerade CSN en artikel på sin hemsida för att meddela att de kommer höja både bidragsdelen samt…


INFÖR FUM 1-SÅ KÄNNER DE NYA LEDAMÖTERNA

18 oktober, 2022, 11:20 Intervju, Örebro studentkår Lämna en kommentar

Ikväll går verksamhetsårets första fullmäktigemöte av stapeln i Örebro studentkår. På förra veckans åsiktstorg, där de punkter som ska tas…


Ordförande William Ahlgren- “Studentlivet blir vad man gör det till.”

17 oktober, 2022, 11:35 Intervju, Örebro studentkår Lämna en kommentar

Lösnummer träffar Örebro studentkårs ordförande William Ahlgren för en personlig intervju. Han berättar om vägen till studentkåren och vad som…


Therese Svanström ”Alla kan inte få stöd under en inflation” 

14 oktober, 2022, 11:12 Intervju Lämna en kommentar

Under tisdags eftermiddagen den 11 oktober så besökte Therese Svanström ordförande för Tjänstemännens organisation (TCO) Örebro studentkår. TCO är en…


Intervju: 4/10 studenter fick vänta på boende via Örebro studentkårs akutboende

13 oktober, 2022, 10:03 Intervju, Örebro studentkår Lämna en kommentar

Akutboendet är Örebro studentkårs tillfälliga lösning för studenter som står utan boende i början av sina studier. Studenten Narek Tumanyan…