Örebro studentkårs temavecka #sjuktvanligt närmar sig sitt slut. Några som deltar under veckan är företaget Feelgood, där Peter Lithovius arbetar som beteendevetare. Feelgood driver universitetets företags- och studenthälsovård som går under namnet Campushälsan. Här berättar Peter för Lösnummer om arbetet.
Campushälsan tar emot studenter, men också personal på universitetet. Peter Lithovius berättar att de erbjuder professionellt samtalsstöd och fysioterapi samt kurser inom stresshantering och att våga tala inför publik. Under studentkårens temavecka håller Feelgood också i en föreläsning på fredag den 26 mars kl. 11:00, där man kan få lära sig om hur man anpassar studiemiljön hemma.
Fördelat på universitetets olika campus ser personalresurserna för Campushälsan ut så här:
Utöver dessa finns samma professioner tillgängliga på Feelgoods mottagning på Radiatorvägen i Örebro. Man har också möjlighet till videosamtal med dessa när man söker sig till Campushälsan.
Lösnummer har erfarit att en del studenter är kritiska mot Campushälsans begränsade resurser och öppettider, men Peter Lithovius menar att Feelgood har tillräckligt med personal för att möta den efterfrågan som i nuläget finns från Örebrostudenterna. – Idag har vi även en stor digital leverans vilket gör att vi kan anropa kollegor över hela Sverige om vi skulle ha behov av fler tider i ett kort perspektiv, säger han.
Peter Lithovius. Foto: Feelgood
Peter berättar även att 490 personer besökte Campushälsan förra året, fördelat på 1171 besök. 300 av personerna har besökt beteendevetare och psykologer i stödjande samtal medan övriga 190 besökt eller haft kontakt med sköterska eller fysioterapeut.
Örebro studentkår släppte tidigare under året en rapport som bland annat vittnar om att hela 86% av studenterna menar att den digitala omställningen i pandemins spår påverkat deras hälsa negativt eller mycket negativt. Peter Lithovius känner igen sig i rapportens resultat. – Rapporten stämmer väl överens om hur vi uppfattar vad som är en stor förändring för studenterna gällande digitala miljön, isolering, upplevd ensamhet och hur den påverkar deras mentala hälsa.
I studentkårens rapport gick det också att utläsa att flera av de studenter som sökt hjälp för sitt mående inte vänt sig till Campushälsan, utan istället valt vårdcentraler eller ungdomsmottagningar. För att söka sig till Campushälsan gäller det att hälsoproblemen är relaterade till studierna.
För att stärka studenthälsan i Sverige berättade regeringen i december att de tillsätter ekonomiskt stöd om totalt 25 miljoner till Campushälsan på Örebro universitet och alla dess motsvarigheter över landet. De största lärosätena får 2,1 miljoner kr (ex. Uppsala och Lund) medan mindre och mer inriktade lärosäten som Kungliga konsthögskolan och Försvarshögskolan får omkring 50 000.
Örebro universitet tilldelas 750 000 kr för att satsa på Campushälsan. Hur ser planerna för dessa pengar ut? Peter Lithovius, beteendevetare på Feelgood berättar: – Det pågår en dialog kring hur pengarna ska användas. Information kommer att komma från universitetet när allt är klart.
–
Läs mer om Campushälsan och hur du kan få hjälp med studierelaterade hälsoproblem här (öppnas i ny flik)
Läs om #sjuktvanligt och Feelgoods föreläsning på fredag 26/3 kl. 11:00 här (öppnas i ny flik)
Valet av förtroendevalda inom Örebro studentkår närmar sig med stormsteg. Om knappa tre veckor kommer vi veta vilka som blivit…
För snart två år sedan tog Lösnummers chefredaktör Attessa Nilsson beslutet att söka till den post som skulle komma att…
Den 28 februari överraskades den andra vinnaren av årets pedagogiska pris. Mats Liljegren berättar om sin pedagogik och vilka tips…
Mötet kantas av årligt återkommande punkter såsom ansvarsfrihet för tidigare styrelser och årsredovisningen. Ett antal propositioner från kårstyrelsen ockuperade den…
Från och med idag den 20e februari har studenter på universitet möjlighet att nominera sig själva eller en kompis till…
Den 25e januari överraskades den första av de två vinnarna av årets pedagogiska pris. Han heter Einar Prytz och var…
Den 31:a januari samlas det till ett extrainsatt fullmäktigemöte. Mötet blir tekniskt sett verksamhetsårets tredje fum möte. På mötets agenda…
Nicolaie Kattah som valdes in av fullmäktige förra året som vice ordförande med utbildningspolitiskt ansvar för verksamhetsåret 22/23 har lämnat…
Ugnen i ditt liv är ingen myt. Oavsett om du älskar att laga mat eller föredrar att äta ute, så…
I tisdags hölls verksamhetsårets andra fullmäktigemöte och det var ett intensivt sådant. Klockan 17:16 öppnade mötesordförande Ida Björklund mötet och…