Influence Film Club – nyheten för filmälskare

3 mars, 2017, 10:00 Kultur Lämna en kommentar

Nu är den senaste trenden från USA här – att skapa en egen filmklubb för dokumentärer. Med Influence Film Club går det att skapa en egen filmklubb som ger ett djupare umgänge och möjlighet till diskussion kring de senaste dokumentärerna, hemma eller på bio. Influencefilmclub.com samlar världens bästa dokumentärer, ger förslag på vart filmerna finns att se och bistår även med diskussionsunderlag.

På Influencefilmclub.com finns över 150 utvalda dokumentärer, intervjuer med filmskapare och diskussionsunderlag för att utveckla filmkvällen. Det finns flera sätt att starta en filmklubb på, antingen att se filmen på eget håll eller tillsammans på bio eller hemma. Diskussionsunderlag finns på hemsidan, vilket kommer väcka nya tankar, känslor och frågor.

Varje månad presenterar Influence Film Club månadens film, Film of the Month, som är en aktuell dokumentär och som kan bli startskottet för den som vill starta en filmklubb. Amerikanska Cristina Ljungberg är en av grundarna till Influence Film Club och är själv filmproducent och stor dokumentärfilmsentusiast.

– Ambitionen med Influence Film Club är att ge dokumentärfilmer en större publik. Jag startade en egen filmklubb för dokumentärer för några år sedan och upptäckte vilket uppdämt behov det fanns för människor att träffas och diskutera viktiga och aktuella frågor, säger Cristina Ljungberg, grundare Influence Film Club.

Influence Film Club har sedan starten 2015 verkat för att få människor att samlas och umgås kring filmer och dess ämnen och därmed få nya influenser. Genom att starta en filmklubb och se dokumentärer som berör samhälle, miljö, kultur, ekonomi och hälsa kan umgänget utvecklas och tas till en ny nivå.

– Vi älskar dokumentärer eftersom de behandlar riktiga människor och riktiga berättelser som förtjänar att ta del av och prata om. Oavsett hur mycket våra samhällen förändras, förblir berättelser grundläggande för våra erfarenheter. Det är vad våra liv bygger på, vad vi lämnar efter oss och det som sammanför oss. Vi vill göra det möjligt för filmskapare att berätta dessa historier och hjälpa folk att hitta dem, säger Cristina Ljungberg, grundare Influence Film Club.

Hur går du tillväga om du vill skapa en filmklubb?

Samla ihop cirka 5-12 intresserade (ett lagom antal så att alla ska känna att de kan komma till tals). Antalet bör anpassas efter tilltänkt lokals storlek. Den som tar på sig att anordna första visningen besöker sedan influencefilmclub.com och väljer ut en film som verkar spännande, skriver ut några exemplar av diskussionsunderlaget och agerar sedan moderator efter filmen. Du kan även registrera klubben på hemsidan för ytterligare information. Tips är att be övriga ta med valfri dryck och snacks! Och nu är klubben igång!

Tips på var filmer finns att få tag på finns på hemsidan och hur du går tillväga för eventuella tillstånd att visa filmer i offentliga sammanhang (då licens kan krävas). Men för mindre grupper, som er filmklubb och i hemma-miljö, behövs ingen licens.

Varje månad ges tips på månadens film via nyhetsbrevet – vilken oftast följer ett tema relevant för den specifika månaden. Influence Film Club tillhandahåller även bilder och unika intervjuer med filmskapare och filmdeltagare för ytterligare information för de intresserade.

Mer information om Influence Film Club hittar du här!


Influence Film Club grundades 2015 och är en ideell organisation baserad i Stockholm och London med syfte att öka intresset för dokumentärfilm. De uppmuntrar personer att starta filmklubbar och titta, dela, diskutera och agera kring viktiga frågor genom dokumentärfilmer. Utöver de mer än 150 karaktärsdrivna dokumentärer som rekommenderas på www.influencefilmclub.com, handplockas även en dokumentärfilm varje månad som Film of the Month.

Christmas time in Sweden – seen by an exchange student

12 december, 2019, 11:54 International, Kultur, Recension Lämna en kommentar

When I applied for my year abroad in Sweden, one of the things that I was really looking forward was…


Poetry: “We’ve had nice conversations together. You don’t agree?”

15 oktober, 2019, 11:26 International, Kultur Lämna en kommentar

The following text is a poem written by Sara Salavati, one of Lösnummers writers. Would you like to get a poem…


TÄVLING: STAND UP-KVÄLL MED JONATAN UNGE

11 september, 2019, 11:16 Evenemang, Händer i Örebro, Kultur Lämna en kommentar

Var med och tävla med Lösnummer och Örebro Comedy Club om två biljetter till stand up-kvällen då den eftertraktade komikern…


INTERVJU: Bandet Roseph erövrar Stadsparkens scen under nationaldagen

5 juni, 2019, 12:32 Evenemang, Händer i Örebro, Kultur Lämna en kommentar

Örebrobandet Roseph kommer att ha en spelning i Stadsparken torsdagen den 6 juni, och inför det fick vi på Lösnummer…


NOTIS: Kårspexet Agatha Christie på Örebroturné

13 maj, 2019, 12:34 Evenemang, Händer i Örebro, Kultur, Universitetet Lämna en kommentar

Lördagen den 18 maj sker ännu mer spex på Örebro Universitet, denna gång av Kårspexet från Stockholm som är ute…


INTERVJU: Författaren och psykologen Jonas Hjalmar – ”Boken är en komedi, en svensk variant på The Office”

8 maj, 2019, 12:27 Efter studierna, Kultur, Maxa studierna, Psykologi, Reportage, Universitetet Lämna en kommentar

Den tidigare Örebrostudenten, och Lösnummer-medlemmen, Jonas Hjalmar besökte den 24 april sitt gamla universitet igen och denna gång var anledningen…


Intervju: Les Gordons – ”Vi är med andra ord redo och taggade inför fler gigs”

26 april, 2019, 11:49 Kultur, Maxa studierna, Universitetet Lämna en kommentar

Vi sitter i Prego, ett café som ligger många musik- samt teaterstudenter nära om hjärtat. Jag upplever att detta fik…


Webb-TV: Lösnummer besöker SMASK

28 mars, 2019, 12:20 Evenemang, Föreningsliv, Händer i Örebro, Kultur, Universitetet Lämna en kommentar

Den 30 mars äger Örebros deltävling av SMASK (Sveriges Musikakademikers Sång Kåntest) rum, och det är klockan 19.00 i aula…


Intervju: Bandet Mares snart i Örebro

21 mars, 2019, 11:54 Evenemang, Händer i Örebro, Kultur, Uteliv Lämna en kommentar

Jag tror ingen har missat planscherna som hänger runt om på universitetet att bandet Mares är på ingång för en…


Örebrospexet: Sista chansen att se årets föreställning

20 mars, 2019, 11:10 Evenemang, Händer i Örebro, Kultur, Maxa studierna, Recension Lämna en kommentar

Fredagen den 8:e mars 2019 var det premiär för Örebro Universitets 21:a spex, ”Livsfarlig ledning – Eller 10 poäng till den…