Hej alumn Sofia Fredriksson!

10 januari, 2017, 12:00 Efter studierna Lämna en kommentar

Sofia Fredriksson studerade personalvetarprogrammet på Örebro universitet mellan 2010 och 2014 och arbetar numera som rekryterare/kandidatansvarig på StudentConsulting i Göteborg.

Hur kommer det sig att du studerade personalvetarprogrammet?

– Jag har alltid velat jobba med människor på ett eller annat sätt och alltid varit intresserad av psykologi, sociologi osv. Jag velade länge mellan olika utbildningar och var inne på att plugga psykologi eller juridik, men inget kändes klockrent. Sedan lagom till att jag skulle ansöka visade faktiskt min mamma mig att det fanns en personalvetarutbildning, och den kändes från början helt klockren för vad jag ville syssla med! Så jag sökte, kom in och blev bara säkrare på mitt val för varje dag som utbildningen pågick.

Beskriv din studietid i Örebro

– Mina år i Örebro var oerhört lärorika på många sätt. Jag träffade massor av nya människor och fick vänner för livet. Vi var ett gäng på cirka tio tjejer som umgicks väldigt intensivt och hade många festliga kvällar ihop! I slutet av min studietid träffade jag även min nuvarande sambo. Jag flyttade även hemifrån för första gången och fick lära mig och utvecklas inom allt som hör därtill. Jag fick även lära mig massa spännande saker i skolan såklart, allt från sociologins grunder till hur det är att hetsplugga inför en tenta på 30 hp. En mycket bra tid där jag skapat många fina minnen som jag kommer bära med mig för resten av livet!

Hur tog du dig från examen till dit du är idag karriärmässigt?

– I slutet av min utbildning hade jag praktik på Manpowers kontor i Örebro. När jag sedan hade tagit examen flyttade jag tillbaka hem till Göteborg direkt och började söka jobb här. Genom min handledare på Manpower i Örebro fick jag en kontakt hos Manpower i Göteborg, varigenom jag fick mitt första jobb som rekryterare på ett distributionsföretag. Efter cirka ett år på detta jobb kände jag att jag behövde mer utveckling i min vardag så jag sökte mig vidare och hamnade tillslut på den här tjänsten där jag idag trivs superbra på alla sätt och vis!

Vad är dina arbetsuppgifter som rekryterare/kandidatansvarig?

– Jag jobbar med bemanning och rekrytering av personal. Jag ansvarar för hela rekryteringsprocessen från uppläggning av annons till anställning av en person, där det ingår telefonintervjuer, intervjuer, referenstagning, kontraktskrivning med mera. Jag jobbar även med schemaläggning, löpande konsultadministration, personalansvar och uppföljning av nyanställda.

På vilket sätt har du idag användning av det du lärde dig på din utbildning?

– På många olika sätt! Att ha praktik inkluderad i sin utbildning är verkligen något jag tycker alla borde ha. Där skaffar man sig praktiska erfarenheter, får värdefulla kontakter och får något kvalificerat att skriva på CV:t vilket är en otrolig hjälp när man ska söka jobb efter examen. Under min praktik lärde jag mig mycket av det jag gör idag; hur en rekryteringsprocess fungerar från början till slut, ett proffsigt bemötande av människor och så vidare. Jag läste arbetsrätt under en hel termin som gav mig väldigt mycket kunskap. Även idag kan jag när jag stöter på arbetsrättsliga case i mitt jobb, tänka tillbaka på den kursen och vad jag lärde mig där. Jag tycker även att jag vidgade mitt perspektiv på omvärlden, människor och livet överlag genom att studera sociologi.

Finns det något i din utbildning som du inte har användning för?

– Inte vad jag kan komma på, jag har nog användning av allt på ett eller annat sätt.

Har du något tips till nuvarande studenter?

– Njut av din tid och se din studietid som en period du alltid kommer minnas. Plugga hårt men glöm inte att ha kul!

Foto: Privat


Är du alumn och är intresserad av att vara med i vår artikelserie Hej alumn? Skicka dina svar på frågorna ovan samt en högupplöst bild till chefredaktor@losnummer.se!

INTERVJU: LUDVIG 24 HOPPAR AV STUDIERNA FÖR ATT LANSERA FÖRETAG

3 maj, 2022, 12:09 Efter studierna, Intervju Lämna en kommentar

Ludvig Löfgren 24 år går sjunde terminen på civilekonomprogrammet med inriktning företagsekonomi. Tillsammans med några av hans vänner så startade…


Från Örebrostudent till publicerad författare

27 september, 2021, 15:18 Efter studierna Lämna en kommentar

För tre år sedan hängde hon på kåren, spelade in podden Studentliv och skrev på sina berättelser under föreläsningar. Nu…


Reportage: En möjlighet för studenter

5 mars, 2020, 11:50 Efter studierna, Granskning, Maxa studierna, Reportage, Universitetet Lämna en kommentar

För den som vill jobba extra under studietiden finns Studentuppdrag som är en del av Örebro universitet. Lösnummer har fått…


Intervju: Tidigare Örebrostudent aktuell med debutroman

8 november, 2019, 12:08 Efter studierna, Personporträtt Lämna en kommentar

Adèle Jordan, tidigare Örebrostudent, är aktuell med sin debutroman Kärlek, svek & smaragder som hon debuterade med på Bokmässan i…


Tema utlandsstudier: Tre anledningar till att plugga utomlands

22 oktober, 2019, 09:26 Efter studierna, Maxa studierna, Resa, Universitetet, Lämna en kommentar

Sara är alumn från det systemvetenskapliga programmet och var på utbytesstudier i Marseille i Frankrike under sina studier. Eftersom det…


INTERVJU: Författaren och psykologen Jonas Hjalmar – ”Boken är en komedi, en svensk variant på The Office”

8 maj, 2019, 12:27 Efter studierna, Kultur, Maxa studierna, Psykologi, Reportage, Universitetet Lämna en kommentar

Den tidigare Örebrostudenten, och Lösnummer-medlemmen, Jonas Hjalmar besökte den 24 april sitt gamla universitet igen och denna gång var anledningen…


KÅRVAL 2019: Möt årets kandidater

25 mars, 2019, 15:54 Efter studierna, Maxa studierna, Örebro studentkår Lämna en kommentar

Den 17:e april sker Örebro studentkårs stora valmöte, som avslutar Kårvalet 2019. De heltidsarvoderade posterna som ska tillsättas är ordförande, vice…


KÅRVAL 2019: Lösnummers chefredaktör

27 februari, 2019, 15:32 Efter studierna, Maxa studierna, Örebro studentkår, Universitetet, Lämna en kommentar

Nomineringsperioden för de heltidsarvoderade posterna inom Örebro studentkår är igång. Lösnummer har kontaktat de nuvarande heltidsarvoderade för att höra hur de…


KÅRVAL 2019: Ordförande

25 februari, 2019, 11:42 Efter studierna, Maxa studierna, Örebro studentkår, Universitetet Lämna en kommentar

Nomineringsperioden för de heltidsarvoderade posterna inom Örebro studentkår är igång. Lösnummer har kontaktat de nuvarande heltidsarvoderade för att höra hur de…


KÅRVAL 2019: Vice ordförande med utbildningspolitiskt ansvar

22 februari, 2019, 14:37 Efter studierna, Maxa studierna, Örebro studentkår, Universitetet Lämna en kommentar

Nomineringsperioden för de heltidsarvoderade posterna inom Örebro studentkår är igång. Lösnummer har kontaktat de nuvarande heltidsarvoderade för att höra hur de…