Hej alumn Jesper Sipola!

15 november, 2016, 13:59 Efter studierna Lämna en kommentar

Jesper Sipola inledde sin studietid på systemvetenskapliga programmet på Örebro universitet 2013 och 2016 tog han examen i företagsekonomi. Idag arbetar han som trainee på IT-företaget Exsitec.

Varför valde du att studera systemvetenskap och företagsekonomi?

– Jag hade provat på att arbeta inom flera branscher och organisationer, även utomlands, och insåg att studierna kunde ta mig längre samt mot en bransch som jag verkligen ville verka i.

Beskriv din studietid i Örebro

– Min studietid är ganska så säregen när jag tänker efter. Jag inledde med att få den klassiska ”panik-över-rätt-inriktning” redan dag två på mina studier. Tack studievägledare Henrik på Handelshögskolan som hjälpte mig. Detta gick sedan över i en planering över hur jag ville lägga upp mina studier för att i slutändan optimera möjligheten att arbeta med det jag ville. Utanför studierna deltog jag i introduktionen första året. Första terminen som nystudent och andra terminen som fadder. Efter det gick min fritid över till en satsning på innebandy och stadens enda lag i Allsvenskan. Den satsningen tog enormt mycket tid vilket till slut blev mitt ”studentliv”. Plugg och träning alltså.

Hur tog du dig från examen till dit du är idag karriärmässigt?

– Allt började med Campusmässan 2016. Inför mässan hade jag läst på vilka företag jag skulle besöka och presentera mig för, Exsitec var ett av dem. Det ena ledde till det andra. Ett par intervjuer och två månader efter första mötet var signaturen på anställningsavtalet där.

På vilket sätt har du idag användning av det du lärde dig på din utbildning?

– Dels är det nätverkandet. Du ”lär dig” att skapa kontakter med människor med olika bakgrund och olika kompetens. Du lär dig även värdet av det, vilket i arbetslivet blir ovärderligt. I de affärssystem jag arbetar med så berörs både redovisning, logistik men även programmering då integrationer ska göras med andra IT-system. Så jag skulle ändå säga att jag har stor nytta av att jag redan har berört det mesta under min studietid. Får du då höra det igen i skarpt läge så sitter kunskapen där, gentemot om man börjar på ”blankt papper”.

Finns det något i din utbildning som du inte har användning för?

– Svårt att säga. Innan min examen var jag skeptisk till att så mycket skulle användas i mitt arbetsliv, men nu i efterhand kan jag säga att jag touchar det mesta. Åtminstone förståelsen och logiken bakom det. Möjligen att någon del av en specifik kurs inte används, marknadsföring kanske. Det skulle jag säga är det bästa med breda utbildningar. Jag valde att lägga fokus på både informatik och företagsekonomi, och idag arbetar jag med både och.

Har du något tips till nuvarande studenter?

– Våga stick ut. Våga välj din egna väg. Örebro universitet öppnar upp för att ”skapa” sina egna program med fria kurser i de flesta program. Utnyttja det. Läs inte kurser bara för dina vänner från nollningen gör det. Du kommer med all säkerhet inte arbeta med dem i framtiden ändå. Fråga om hjälp om du är osäker. Både hos universitetets duktiga studievägledare, men också hos framtida arbetsgivare. Vad söker dem? Utan en stadig sysselsättning vid sidan av hade jag inte suttit där jag är idag. Hitta något som gör att du kopplar bort studierna. Det är trots allt inte allting här i världen (förutom dagen innan Java- eller ekonomistyrningstenta).

Foto: Privat


Är du alumn och är intresserad av att vara med i vår artikelserie Hej alumn? Skicka dina svar på frågorna ovan samt en högupplöst bild till chefredaktor@losnummer.se!

Dela artikeln:
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Malin Glimstedt

Skribent

Hej alumn Nadia Chowdhury!

16 maj, 2017, 11:57 Efter studierna Lämna en kommentar

Nadia Chowdhury är 26 år och är uppvuxen i Haninge, Stockholm. Hon studerade på socionomprogrammet på Örebro universitet och arbetar…


Hej alumn Jenniina Martikainen!

21 februari, 2017, 13:00 Efter studierna Lämna en kommentar

Jenniina Martikainen från Finland har läst programmet Digital mediedesign på Örebro universitet, och tog kandidatexamen sommaren 2015. Vägen därifrån har…


Hej alumn Johan Gunnarsson!

7 februari, 2017, 12:00 Efter studierna Lämna en kommentar

Johan Gunnarsson studerade behandlingsassistentprogrammet (nu nedlagt program) mellan 2011 och 2013. Efter behandlingsassistentprogrammet läste Johan kandidatprogram inom socialt arbete och…


Hej alumn Ellinor Holmberg!

24 januari, 2017, 12:00 Efter studierna Lämna en kommentar

Ellinor Holmberg studerade socionomprogrammet på Örebro universitet mellan 2012 och 2016 och arbetar idag som biståndsbedömare på äldreenheten på Älvsjös…


Hej alumn Sofia Fredriksson!

10 januari, 2017, 12:00 Efter studierna Lämna en kommentar

Sofia Fredriksson studerade personalvetarprogrammet på Örebro universitet mellan 2010 och 2014 och arbetar numera som rekryterare/kandidatansvarig på StudentConsulting i Göteborg. Hur kommer…


Hej alumn Susanna Hardeberg!

27 december, 2016, 12:00 Efter studierna Lämna en kommentar

Susanna Hardeberg studerade rättsvetenskapliga programmet med internationell inriktning samt masterprogram på Örebro universitet mellan 2011 och 2016. Idag arbetar Susanna…


Lucka 13: Hej alumn Maria Olsson!

13 december, 2016, 10:00 Efter studierna Lämna en kommentar

Maria Olsson studerade arbetsterapeutprogrammet på Örebro universitet mellan 2013 och 2016 och arbetar numera som arbetsterapeut i Melleruds kommun. Det…


Hej alumn Madeleine Gustafsson!

29 november, 2016, 12:00 Efter studierna Lämna en kommentar

Madeleine Gustafsson från Örebro har läst programmet Medier, kommunikation och PR. Hennes fullspäckade studietid innehöll bland annat frilansarbete, utlandsstudier och…


Hej alumn Jesper Sipola!

15 november, 2016, 13:59 Efter studierna Lämna en kommentar

Jesper Sipola inledde sin studietid på systemvetenskapliga programmet på Örebro universitet 2013 och 2016 tog han examen i företagsekonomi. Idag arbetar…


Hej alumn Frida Ingemarsson!

1 november, 2016, 12:00 Efter studierna Lämna en kommentar

Frida Ingemarsson studerade på byggingenjörprogrammet på Örebro universitet mellan 2010 och 2014 och arbetar numera som projektledare på Sweco. VARFÖR VALDE DU ATT LÄSA…Instagram


Twitter