Många studenter tvekar att gå ensamma hem sent på kvällen på grund av de överfall som skett. Nu tar studenter initiativ för att bryta trenden. Föreningen ”För varandra” kommer att driva både nattvandringar och andra trygghetsfrågor.
Under hösten har antalet oprovocerade överfall runt campus ökat kraftigt. På sociala medier märks den växande oron bland studenter på Örebro universitet, många drar sig för att gå ut ensamma när det är mörkt.
En av dem som råkat illa ut är Jozephine-Pilgrim Gimling som pluggar till civilekonom vid Örebro universitet. I slutet av september blev hon misshandlad en kväll när hon cyklade hemåt. Hon berättar att hon fortfarande kan känna sig rädd om hon är ensam på en dåligt upplyst plats. Jozephine-Pilgrim är initiativtagare till facebook-gruppen Nattvandra för varandra.
– Jag ville göra något för att förhindra att fler skulle bli överfallna så jag drog ihop en grupp. Sedan dess har det bara flutit på, berättar hon.
Gruppen består av frivilliga studenter som nattvandrar under torsdag, fredag och lördag kväll. Engagemanget har varit stort. Jozephine-Pilgrim tror att nattvandrarna kan skapa en tryggare stämning bara genom att synas ute.
– De vi möter brukar titta mycket på oss så jag tror att det har effekt. Kanske kan vi förhindra att något sker. Både polisen och vakter från Securitas uppskattar initiativet och kan tänka sig att samarbeta. Även bland studenterna har gensvaret mest varit positivt.
– Överlag är det vi gör väldigt uppskattat. Det finns dem som hånar oss när vi är ute, men det beror nog på att de själva inte råkat ut för något, säger Jozephine-Pilgrim.
Projektet har utvecklats och i november startades föreningen För varandra. Förutom att nattvandra kommer föreningen även att driva andra trygghetsfrågor runt universitetet.
– Vi kommer dra i alla trådar vi har, bland annat samarbetar vi med Brottsförebyggande rådet, säger Jozephine-Pilgrim som är ordförande i den nybildade föreningen. Hon berättar att det finns planer på att erbjuda kurser i så väl självförsvar som hjärt- och lungräddning. Tanken med föreningen är att det ska vara enkelt att hjälpa till. Det behövs ingen specifik utbildning, alla är välkomna. Jozephine-Pilgrim tror att det behövs fler studentföreningar med en annan inriktning än fest och alkohol.
/ Isabelle Ulfsdotter Hillberg och Melissa Lyngvaer
Skribent och fotograf
Oktober 2020 fick Medicinska Föreningen Örebro grönt ljus från fullmäktige för att arbeta mot att bli en egen kårsektion, för…
Oktober 2020 fick Medicinska Föreningen Örebro grönt ljus från fullmäktige för att arbeta mot att bli en egen kårsektion, för…
Oktober 2020 fick Medicinska Föreningen Örebro grönt ljus från fullmäktige för att arbeta mot att bli en egen kårsektion, för…
Sedan tidigare var introduktionen för nya studenter inställd. Nu väljer Örebro studentkår att fortsatt stoppa andra studiesociala aktiviteter under början…
Örebro Kårhus har inte varit öppet sen 17 mars. Hur går det egentligen för kårhuset under den rådande coronasituationen? Kommer…
Ett verksamhetsår går fort och senare i eftermiddag är det dags för det fjärde och sista fullmäktigemötet (FUM). Det följs…
The following text is a debate article. The opinions voiced is belonging to the respective authors, not Lösnummer. Lösnummer is independent…
För dig som går på Örebro universitet idag kanske allt runtomkring dig börjar bli vardag. Pluggplatserna ser ut på ett visst sätt,…
Är du kreativ, har ett gott bildsinne och vill ha en ny utmaning vid sidan av studierna? Samt söker efter…
Är du språkkunnig, driven och vill ha en ny utmaning vid sidan av studierna? Samt söker efter något att briljera…