Gästkrönika: Studentstaden Örebro – där du (troligtvis) inte är ensam om att vara arbetslös

31 maj, 2022, 11:06 Krönika Lämna en kommentar

“Kom förbi Krakatorget idag 11.30-13.30 och svara på en enkät om studentstaden Örebro så är glassen din. Eller svara på enkäten redan nu!”

Jag ser inlägget i Dom kallar oss studenter och trycker på länken. Svarar på enkäten trots att jag sitter i min lägenhet på Väster och absolut inte kommer ta mig till Krakatorget för att hämta en glass. Enkäten tar upp det som legat och skavt i mig sedan sommaren 2021 då jag tog min kandidatexamen i medie- och kommunikationsvetenskap från Örebro universitet: karriärmöjligheter efter utbildningen.

På campus kryllar det av studenter som äter glass får jag berättat för mig. Det är en solig dag, så bilden jag får för mitt inre är idyllisk. En lång ström av studenter på väg till Kraka. Upptagna bänkar överallt för att alla vill sitta ute och njuta av glassen innan de ska in på en föreläsning. Ungefär som när Pressbyrån har halva priset på glass, tänker jag. Inlägget i Dom kallas oss studenter uppdateras med en mening om att glassen nu tyvärr är slut. Jag undrar vilken glass de bjudit på, vad alla andra har svarat på enkäten, om de också tycker som jag. Har de redan fått jobb, och vad har de i så fall pluggat? Vad behöver man plugga för att göra karriär?

Jag har fortfarande inget jobb. Det har gått ett år och jag ser på Linkedin hur mina kurskamrater firar sina nya anställningar eller att de har jobbat ett år på samma arbetsplats. Ja, jag började plugga igen istället – och dessutom en utbildning som kan leda till mitt drömjobb – men jag kan ändå inte låta bli att känna mig avundsjuk. Avundsjuk, ganska värdelös och korkad, men framför allt stressad. Stressad över hur det ska bli i höst om jag inte får fortsätta på mitt sommarjobb. Borde jag börja leta jobb i en annan stad, trots att jag gärna vill bo kvar i Örebro några år till? Jag är så satans jävla trött (lika trött som alla andra borde vara på att jag svär i typ varenda jävla text jag skriver) på att leva på CSN. En inkomst på 10 000 kronor i månaden är slitsamt efter sex år. Tio tusenlappar i månaden funkar inte när man vill köra bil, dricka öl, gå på konserter och åka till Köpenhamn.

Så jag fyller i enkäten trots att det inte ger mig någon glass. Känner mig som en duktig medborgare som ska vara med och utveckla Örebro till en bättre stad. “Vilka områden tycker du är viktigast för att Örebro ska vara en så bra studentstad som möjligt?” “Vad tycker du är extra bra i Örebro?” “Vad tycker du behöver bli bättre i Örebro?” På varenda fråga finns ”karriärmöjlighet efter utbildningen” som svarsalternativ. Jag kryssar i det på två av tre frågor. Det där skavet gör lite mindre ont då, för kanske betyder det att jag inte är ensam. Kanske betyder det finns andra som också sitter ett år efter sin examen utan jobb.

Rebecca Stråhle-Wolke

Skribent

Linnéa Nyängen

Fotograf

Krönika: En svensk tiger

24 maj, 2023, 15:30 Krönika Lämna en kommentar

Lyftkranarna reser sig ståtligt över takåsar i oxiderad koppar och skriande fiskmåsar, blickande ned på det lågmälda småstadslivet i Örebro….


Krönika: Livet är en fest

4 maj, 2023, 14:26 Krönika Lämna en kommentar

Det är sent en lördagskväll i Örebro, Nerikes hjärta med Svartån som livspulsåder. Jag släntrar längs metallräcket vid slottet och…


Krönika: Oönskad alkoholkonsumtion eller utanförskap?

19 april, 2023, 15:40 Krönika Lämna en kommentar

Tänk dig att du vaknar upp dagen efter en kväll som innefattade en del alkohol. Du vaknar med ångest över…


Gästkrönika: Ta inte ugnen för givet

20 december, 2022, 13:34 Krönika, Lämna en kommentar

Ugnen i ditt liv är ingen myt. Oavsett om du älskar att laga mat eller föredrar att äta ute, så…


Krönika: Calling Grythyttan

16 december, 2022, 12:42 Krönika Lämna en kommentar

Landskapet runt om dig täcks av skog och sjöar. Kanske strålar en solglimt igenom trädens toppar eller blänker i vattnets…


Recension: En koffeinfri vecka 

3 november, 2022, 14:37 Krönika, Recension, Lämna en kommentar

Nyckeln till att ta sig igenom långa föreläsningar och en tröstande axel att luta sig mot i intensiva tentaperioder. Studentens…


Krönika: Leva eller överleva?- Sommar 2022 

2 juni, 2022, 10:02 Krönika Lämna en kommentar

Tänk dig, snart är du där; utomlands på en vacker strand, med en svalkande drink i handen, fri från stress…


Gästkrönika: Studentstaden Örebro – där du (troligtvis) inte är ensam om att vara arbetslös

31 maj, 2022, 11:06 Krönika Lämna en kommentar

“Kom förbi Krakatorget idag 11.30-13.30 och svara på en enkät om studentstaden Örebro så är glassen din. Eller svara på…


Gästkrönika: Tack för allt Örebro studentkår

26 maj, 2022, 08:00 Krönika Lämna en kommentar

En varm och solig eftermiddag i augusti 2018. Köerna till Sobra och Corax ringlar sig långa utanför Kraka restaurangen. Runt…


Krönika: På universitetet vet alla allt om allt

25 maj, 2022, 16:14 Krönika Lämna en kommentar

För en 18-åring som nyligen tagit studenten kan universitet kännas överväldigande och otäckt. Där hänger ju alla vuxna. Alla vuxna…