I slutet av augusti slogs portarna upp till Örebros nya universitetsbiblioteket. På utsidan vittnar fortfarande den beigea fasaden om 90-talet, men några steg in i den nyrenoverade lokalen, och 2018 gör sig påmind. Och garanterar betydligt fler timmar spenderade i det nya plugg-kryp-in:et på campus.
Projektet har gått under namnet Uppgradering av lärmiljöerna på huvudbiblioteket och har som namnet anger fokus på studenternas arbetsmiljö. Under hela projekttiden har Örebro studentkår haft en representant med i projektgruppen för att fånga upp studenternas synpunkter och behov. Tillsammans med White arkitekter och PIL är bygget nästintill klart. Bibliotekschefen Marie Danielsen och projektledaren Ulrika Johansson är mycket nöjda med resultatet.
– Det känns som en mer inspirerande miljö där alla kan hitta sin plats, menar Ulrika.
Bibliotekets nya yttre präglas inte bara av ljusa, mjuka och snygga detaljer. Även smarta lösningar för att optimera studiemiljön. Grupputrymmen är placerade där taken är som lägst för mindre oljud, höj- och sänkbara bord för den som vill stå och plugga och ljuddämpande kryp-in mitt i bokhyllan. Grupprummen har utvecklats med bättre teknik och ventilation, samt heltäckningsmattor för att minska ljudnivån.
Även bibliotekets verksamhet har fått ett upplyft. Den tidigare tysta studiesalen direkt till höger från huvudentrén har under sommaren förvandlats till Studieverkstaden Lyktan – en samlingsplats för de studentstöd biblioteket erbjuder såsom Akademiskt skrivcentrum, handledning i informationssökning och studieteknik. Dessutom finns möjligheten till stöd i matte för dig som behöver vägledning i krångliga kvant-studier eller statistikforskning.
För att synliggöra den forskning som finns på universitetet har biblioteket även skapat projektet Vidga Vyerna som består av miniföreläsningar på ca 30 minuter. Nästa miniföreläsning äger rum den 22 november med temat “Kemikaliers påverkan på vår hälsa”. Du hittar det direkt till vänster i entrén.
Den 16 januari väntas den officiella invigningen äga rum. Men den positiva responsen verkar inte vänta. “Ville bara säga att jag tycker biblioteket börjar bli som ett drömbibliotek. Man får inspiration och motivation till sina studier!”, är en av kommentarerna på bibliotekets anslagstavla där studenter själva kan lämna sin åsikt om ombygget.
Valet av förtroendevalda inom Örebro studentkår närmar sig med stormsteg. Om knappa tre veckor kommer vi veta vilka som blivit…
För snart två år sedan tog Lösnummers chefredaktör Attessa Nilsson beslutet att söka till den post som skulle komma att…
Den 28 februari överraskades den andra vinnaren av årets pedagogiska pris. Mats Liljegren berättar om sin pedagogik och vilka tips…
Mötet kantas av årligt återkommande punkter såsom ansvarsfrihet för tidigare styrelser och årsredovisningen. Ett antal propositioner från kårstyrelsen ockuperade den…
Från och med idag den 20e februari har studenter på universitet möjlighet att nominera sig själva eller en kompis till…
Den 25e januari överraskades den första av de två vinnarna av årets pedagogiska pris. Han heter Einar Prytz och var…
Den 31:a januari samlas det till ett extrainsatt fullmäktigemöte. Mötet blir tekniskt sett verksamhetsårets tredje fum möte. På mötets agenda…
Nicolaie Kattah som valdes in av fullmäktige förra året som vice ordförande med utbildningspolitiskt ansvar för verksamhetsåret 22/23 har lämnat…
Ugnen i ditt liv är ingen myt. Oavsett om du älskar att laga mat eller föredrar att äta ute, så…
I tisdags hölls verksamhetsårets andra fullmäktigemöte och det var ett intensivt sådant. Klockan 17:16 öppnade mötesordförande Ida Björklund mötet och…