Campusbokhandeln och Adlibris inspirerar studenter att bli klimatkämpar 

14 oktober, 2021, 11:50 Lämna en kommentar

Campusbokhandel och Adlibris delar tillsammans ut ett stipendium på 50 000kr till en klimatsmart student som kämpar och bidrar för att skapa en mer hållbarar framtid. Lösnummer sätter sig ner med Fredrik Hagenius som är affärsområdesansvarig på Campusbokhandeln. Han berättar om sin studietid på Örebro Universitet, där han läste ekonomi och juridik under fyra år, samt hur idén med Green Act Award föddes och vad syftet med stipendiet är. 

Fredrik beskriver sin tid vid Örebro universitet som minnesvärd. Engagemanget i studentföreningar är det bästa han minns från sin studietid. 

-Jag tyckte det var jättekul att vara engagerad i olika studentföreningar och jag lärde mig jättemycket av det. Jag fick mitt mod av att driva projekt utanför universitet från att ha varit projektledare för studentevenemang. Jag byggde upp mitt mod och mina erfarenheter så jag kunde ge mig på större projekt. 

Han berättar att två vänner till honom är grundare till campusbokhandeln och hur han själv var med och bidrog vid uppstarten. Han beskriver att de fick väldigt mycket hjälp från universitet vilket han är tacksam för. Fredrik har tidigare varit både VD och ägare av Campusbokhandeln men i december köpte Adlibris upp företaget. Nu är han affärsområdesansvarig för Campusbokhandeln. 

Fredrik Hagenius. Bild: Pressbild

I och med det nya samarbetet med Adlibris ändrade stipendiet även namnet till Green Act Award. Kravet för att kunna få stipendiet är att man ska vara student på minst 50 procent. Fredrik berättar även att det tidigare funnits lite missuppfattningar kring stipendiet. Priset vänder sig specifikt till studenter som skapar och driver projekt som påverkar andra inom hållbarhet. Så det räcker inte med att endast individuellt agera smart för klimatet. Det gäller att påverka andra individer också. 

Stipendiet startades för tre år sen men Fredrik anger att idén föddes långt innan det. Men när idén först kom till fanns inte medel att kunna ge bort ett pris i denna storlek. Han beskriver att han själv fått ett stipendium tidigare. 

-Det betydde otroligt mycket att bli uppmärksammad och att någon annan tyckte det jag gjorde var något bra. Sen att det var en stor summa pengar bakom det gjorde att det kändes större. Jag har velat ge det till andra. Specifikt till folk som bidrar med något bra för klimatet. Pengarna kan få dem att våga satsa ännu mer på sin grej! 

När det kommer till syftet med stipendiet så anger Fredrik att det i korta drag handlar om att lyfta fram förebilder och skapa positiva ringar på vattnet. 

-Vi vill att det ska finnas fler förebilder. Och inte bara de som är 10-20 år längre fram i sin resa. Många startar ju sin resa på universitet. Vi vill lyfta fram dem och därmed skapa fler ringar på vattnet genom att inspirera fler att påbörja sin resa och göra skillnad i världen.

Varje år ökar antalet nomineringar. 

-Förra året hade vi 150 ansökningar så i år hoppas vi att vi kommer upp i 200 stycken. 

Varje år bjuds vinnarna samt finalisterna, gamla som nya, in till en ceremoni. Där tanken är att de tillsammans med åren ska växa och skapa ett nätverks som gör skillnad. 

——————————————————————————————————————–

Om du vill läsa mer om stipendiet, Green Act Award och de tidigare vinnarna så kan du göra det här! Nomineringen är öppen till den 17 oktober.

Attessa Nilsson

Reporter

NOTIS: STUDENTKÅREN STÅR UTAN ORDFÖRANDE-TROTS SÖKANDE

20 april, 2023, 17:02 Örebro studentkår, Lämna en kommentar

Under gårdagen den 19:e april var det dags för Örebro studentkårs årliga Kårval. I salen L1 på campus Almby samlas…


LÖSNUMMERS AVGÅENDE CHEFREDAKTÖR- “ERFARENHETEN JAG TAR MED MIG ÄR YTTERST VÄRDEFULL”

3 mars, 2023, 14:00 Intervju, Örebro studentkår, Lämna en kommentar

För snart två år sedan tog Lösnummers chefredaktör Attessa Nilsson beslutet att söka till den post som skulle komma att…


NOTIS: VICE ORDFÖRANDE AVSLUTAR SITT UPPDRAG

24 januari, 2023, 14:06 Örebro studentkår, Lämna en kommentar

Nicolaie Kattah som valdes in av fullmäktige förra året som vice ordförande med utbildningspolitiskt ansvar för verksamhetsåret 22/23 har lämnat…


Gästkrönika: Ta inte ugnen för givet

20 december, 2022, 13:34 Krönika, Lämna en kommentar

Ugnen i ditt liv är ingen myt. Oavsett om du älskar att laga mat eller föredrar att äta ute, så…


Vimmel: Fredagsklubben 9 december

13 december, 2022, 16:02 Vimmel, Lämna en kommentar

Under fredagen den 9:onde december dansade studenter på dansgolvet inne i kårhuset. Näst sista fredagsklubben inför terminen och Lösnummer fångade…


STUDIESTÖD FÖR DIG MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING-SÅ FUNKAR FUNKA

1 december, 2022, 11:40 Lämna en kommentar

Kanske fick du höra lite snabbt om Funka under din introduktion. Kanske har du gått förbi deras lokaler i Långhuset…


VIMMEL: Fredagsklubben 18 november

22 november, 2022, 11:44 Vimmel, Lämna en kommentar

Såg du möjligtvis skymten av en vimmelfotograf på förra veckans fredagsklubb? Den 18e november var nämligen Lösnummers fotograf Jakob Janicik…


Sesams Nätverksdag – En port till arbetslivet

18 november, 2022, 14:48 Intervju, Lämna en kommentar

Den som befann sig i Novahuset 16 November upplevde förmodligen mycket mer rörelse än normalt, det var nämligen Sesams Nätverksdag….


Nostalgi- Se gamla upplagor av Lösnummers papperstidning

17 november, 2022, 15:14 Lämna en kommentar

Nedan följer ett litet urval av de många papperstidningar som Lösnummer tryckt under sina år. Tidningen grundades 1966 och slutade…


NOTIS: NOMINERINGPERIODEN FÖR PEDAGOGISKA PRISET HAR ÖPPNAT

7 november, 2022, 15:03 Örebro studentkår, Lämna en kommentar

Varje år delas pedagogiska priset ut till två lärare vid universitetet som utmärkt sig inom pedagogik. Idag öppnar nomineringsperioden! Vilka…