Varje vecka strömmar hundratals studenter till Örebro Kårhus för att dricka en öl på torsdagspuben eller dansa loss på dansgolvet en fredagskväll. Bakom kassorna och barena står engagerade studenter som till stor del driver kugghjulen i detta studentliv. Lösnummer begav sig in och jobbade en torsdagskväll på kårhuset för att få en förstahandsbild av hur det egentligen är att engagera sig på kårhuset.
Som ny ideellt engagerad får man alltid en genomgång på hur man ska utföra olika sysslor. Man blir utplacerad på olika stationer och har möjlighet att rotera och testa olika platser under kvällen. Det tar förvånansvärt kort tid att komma in i konsten av att hälla upp öl, göra drinkar och ta betalt från studenterna. De mer erfarna engagerade studenterna finns där och hjälper mer än gärna till för att stötta och förklara.
Under kvällens lugnare perioder så sker de finaste stunderna. Man får höra om gamla historier, det galnaste som hänt under ett pass och hur ett säljrekord en vecka lett till firande i efterhand. De engagerade studenterna springer runt i sina svarta t-shirts och plockar undan disk från fulla studenter. Men samtidigt tävlar de med varandra om vem som kan bygga och bära det högsta tornet av tomma ölglas. Detta är med stor sannolikhet inget som de besökande studenterna märker men det är något särskillt som existerar internt mellan dem som jobbar.
Går det att förvänta sig samma struktur på kårhuset som på ett vanligt jobb? Nej, mycket ansvar fördelas olika. Det förväntas att man tar mycket eget ansvar. Det kan därmed vara svårt att ge sig in i denna miljö om man behöver mer vägledning i början. För den som inte har någon tidigare erfarenhet av liknande arbetsuppgifter kan ett första pass på Kåren alltså upplevas som utmanande. Men av den anledningen även givande om man vill utmana sig själv och prova något nytt. Förslagsvis skulle ett torsdagspass kunna vara ett bra tillfälle att prova på jämfört med ett vanligen än mer hektiskt fredagspass.
Vad som i alla fall är tydligt är att de studenter som söker sig hit sällan gör det för de materiella fördelarna. Arbetet är hårt och du hade helt klart kammat hem mer av att jobba på ett extrajobb inne i stan. Men fördelarna som man får av jobba på kårhuset går ej att mäta i ekonomiska termer utan de är i formen av socialt kapital och samhörighet. Det blir tydligt att desto mer man jobbar desto roligare blir det. De regelbundna engagerade rör sig i lokalen med självsäkerhet och hälsar på varannan person de går förbi. De tillför inte endast med arbete men vinner erfarenhet och minnen.
Under den 27 april samlades universitetsstyrelsen för att besluta om vem som ska ges kårstatus och få representera studenterna på…
“Vi har bara ett liv” och “man får energi av att vara med dem man tycker om” går på repeat…
Hos moderatorn finns frågor rörande studentbostäder, psykisk ohälsa, och transport – på kårhusets scen debatterar kommunpolitikerna bara några månader innan…
Apple stoppar försäljning i Ryssland, så gör även Volvo cars, den kinesiska storbankenAIIB, och den finska chokladjätten Fazer. När Ryssland…
En plats för dig med psykisk ohälsa eller risk för psykisk ohälsa. En plats som ger dig struktur och sammanhang….
Efter ett uppehåll på över ett år till följd av coronapandemin så har Örebrospexarna återvänt med en ny föreställning. Premiären…
Den 23e februari 2022 fylldes facebookgruppen ”Vi på Tybblegatan” med orosfyllda och upprörda inlägg. Under natten hade någon eller några obehöriga…
I tisdags fick de som kandiderar till heltidsarvoderade poster under verksamhetsåret 2022/2023 ställa sig på scen i den traditionsenliga Hearingen….
Before I even got in university, I knew I wanted to do my Erasmus semester abroad – still didn’t know…
För att få en större insikt i hur studenternas språkkunskaper kan se ut i Örebro har Lösnummer pratat med två…