Måltidsekologerna samarbetar med Open Art för minskat matsvinn

12 mars, 2015, 16:04 Mat & hälsa, Universitetet Lämna en kommentar

I slutet på januari samlades projektledare, kockar, driftschefer och blivande måltidsekologer från Örebro universitet för att påbörja det nya projektet om matsvinn. Målet är att de tillsammans ska kunna minska matsvinnet i restaurangbranschen. Örebro universitets blivande måltidsekologer ska vara ett stöd för deltagande restauranger när det kommer till beräkningar av matsvinn och kundundersökningar.  

Det är i kursen ”Mat och miljö” som studenterna vid måltidsekologprogrammet deltar i ett projekt om matsvinn. Projektet är ett samarbete mellan Handelskammaren Mälardalen, Örebro kommun, Örebro universitet och Open Art. Det var Open Art som lade grunden för projektet med frågeställningen om matsvinnet från restauranger. De fem deltagande restaurangerna i Örebro ska mäta matsvinnet och erbjuda specialdesignade Doggyboxar som konstnärer från organisationen Open Art har designat till eventuellt lämnade matrester. Tanken med Doggyboxarna är att minska matsvinnet hos restaurangerna ytterligare då kunderna tar hem maten som blir över och förhoppningsvis äter upp.

Restaurangerna ska mäta matsvinnet under fyra veckor och man hoppas på att det ska minska i takt med en ökad medvetenhet hos både personal och kunder. Projektet ska vara en start för flera restauranger att bli intresserade i frågan om att minska matsvinnet. ”Av all mat som produceras går 30 procent ner i soptunnan”, skriver Henrik Ennart i artikeln Åtta tips: så minskar du matsvinnet (Svenska Dagbladet 2013-11-07). En minskning av matavfall är något som restauranger och även privatpersoner kan tjäna på. Det är inte bara miljön som tar skada av att vi slänger så mycket mat, det är dessutom våra egna privata ekonomier.

Johanna Björklund, kurs- och programansvarig för Måltidsekologprogrammet förklarar att det är genom kontakter med storkök och restauranger som studenterna nu är delaktiga i matsvinnsprojektet.
– När man ska göra svinnmätningar på restauranger så kan man räkna på svinnet på olika sätt, ekonomiskt, miljömässigt och klimatmässigt och det är ju jättebra att då få göra de här beräkningarna på praktiska fall, säger Johanna.
Genom att mäta vad svinnet innehåller, hur mycket det är och var det kommer ifrån kan man räkna ut hur stor klimatpåverkan svinnet har och även räkna ut hur mycket det kostar. Johanna påpekar att måltidsekologerna utöver beräkningarna av matavfallet även får en möjlighet till att knyta kontakter till näringslivet för framtida examensarbete och jobb.

/ Petra Ståhl
Skribent

Dela artikeln:
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

LÖSNUMMER TESTAR: Jobba på Timebeer

22 maj, 2019, 12:32 Föreningsliv, Lösnummer testar, Maxa studierna, Örebro studentkår, Universitetet Lämna en kommentar

Konceptet Timebeer är lika enkelt som genialt – en öl eller cider kostar lika mycket som klockan. Vid öppning kl….


NOTIS: Kårspexet Agatha Christie på Örebroturné

13 maj, 2019, 12:34 Evenemang, Händer i Örebro, Kultur, Universitetet Lämna en kommentar

Lördagen den 18 maj sker ännu mer spex på Örebro Universitet, denna gång av Kårspexet från Stockholm som är ute…


INTERVJU: Författaren och psykologen Jonas Hjalmar – ”Boken är en komedi, en svensk variant på The Office”

8 maj, 2019, 12:27 Efter studierna, Kultur, Maxa studierna, Psykologi, Universitetet Lämna en kommentar

Den tidigare Örebrostudenten, och Lösnummer-medlemmen, Jonas Hjalmar besökte den 24 april sitt gamla universitet igen och denna gång var anledningen…


NOTIS: Utrikespolitiska Föreningen bjuder in till föreläsning med Sveriges EU-minister

6 maj, 2019, 12:39 Evenemang, Föreningsliv, Universitetet Lämna en kommentar

Den 14 maj bjuder Utrikespolitiska Föreningen vid Örebro universitet in till en högaktuell föreläsning med EU-minister, Hans Dahlgren (S), inför…


Intervju: Les Gordons – ”Vi är med andra ord redo och taggade inför fler gigs”

26 april, 2019, 11:49 Kultur, Maxa studierna, Universitetet Lämna en kommentar

Vi sitter i Prego, ett café som ligger många musik- samt teaterstudenter nära om hjärtat. Jag upplever att detta fik…


Lösnummer tipsar: Korten som ger dig grymma rabatter i Restaurang Forum och Café Prego

24 april, 2019, 12:11 Mat & hälsa, Maxa studierna, Studentekonomi, Universitetet Lämna en kommentar

Det finns två studentkort som ger dig studentrabatter i Restaurang Forum (Forumhuset) och Café Prego (Musikhögskolan). Nedan berättar vi mer om…


Reportage: Alkohol – en del av studentlivet?

10 april, 2019, 11:45 Föreningsliv, Örebro studentkår, Universitetet Lämna en kommentar

I början av mars rapporterade nyhetsmedier om alkoholkonsumtion bland Örebrostudenter. Efter att ha läst detta valde jag att bege mig till studentkårens kansli…


Webb-TV: Lösnummer besöker SMASK

28 mars, 2019, 12:20 Evenemang, Föreningsliv, Händer i Örebro, Kultur, Universitetet Lämna en kommentar

Den 30 mars äger Örebros deltävling av SMASK (Sveriges Musikakademikers Sång Kåntest) rum, och det är klockan 19.00 i aula…


Granskning: Mobilstölderna på campus fortsätter

27 mars, 2019, 11:37 Universitetet Lämna en kommentar

Ingen har nog missat inläggen i “Dom kallar oss studenter” eller lapparna på entrédörrarna till campus olika byggnader. “Varning för mobilstölder” lyser…


KÅRVAL 2019: Lösnummers chefredaktör

27 februari, 2019, 15:32 Efter studierna, Maxa studierna, Örebro studentkår, Universitetet, Lämna en kommentar

Nomineringsperioden för de heltidsarvoderade posterna inom Örebro studentkår är igång. Lösnummer har kontaktat de nuvarande heltidsarvoderade för att höra hur de…



Instagram