Måltidsekologerna samarbetar med Open Art för minskat matsvinn

12 mars, 2015, 16:04 Mat & hälsa, Universitetet Lämna en kommentar

I slutet på januari samlades projektledare, kockar, driftschefer och blivande måltidsekologer från Örebro universitet för att påbörja det nya projektet om matsvinn. Målet är att de tillsammans ska kunna minska matsvinnet i restaurangbranschen. Örebro universitets blivande måltidsekologer ska vara ett stöd för deltagande restauranger när det kommer till beräkningar av matsvinn och kundundersökningar.  

Det är i kursen “Mat och miljö” som studenterna vid måltidsekologprogrammet deltar i ett projekt om matsvinn. Projektet är ett samarbete mellan Handelskammaren Mälardalen, Örebro kommun, Örebro universitet och Open Art. Det var Open Art som lade grunden för projektet med frågeställningen om matsvinnet från restauranger. De fem deltagande restaurangerna i Örebro ska mäta matsvinnet och erbjuda specialdesignade Doggyboxar som konstnärer från organisationen Open Art har designat till eventuellt lämnade matrester. Tanken med Doggyboxarna är att minska matsvinnet hos restaurangerna ytterligare då kunderna tar hem maten som blir över och förhoppningsvis äter upp.

Restaurangerna ska mäta matsvinnet under fyra veckor och man hoppas på att det ska minska i takt med en ökad medvetenhet hos både personal och kunder. Projektet ska vara en start för flera restauranger att bli intresserade i frågan om att minska matsvinnet. ”Av all mat som produceras går 30 procent ner i soptunnan”, skriver Henrik Ennart i artikeln Åtta tips: så minskar du matsvinnet (Svenska Dagbladet 2013-11-07). En minskning av matavfall är något som restauranger och även privatpersoner kan tjäna på. Det är inte bara miljön som tar skada av att vi slänger så mycket mat, det är dessutom våra egna privata ekonomier.

Johanna Björklund, kurs- och programansvarig för Måltidsekologprogrammet förklarar att det är genom kontakter med storkök och restauranger som studenterna nu är delaktiga i matsvinnsprojektet.
– När man ska göra svinnmätningar på restauranger så kan man räkna på svinnet på olika sätt, ekonomiskt, miljömässigt och klimatmässigt och det är ju jättebra att då få göra de här beräkningarna på praktiska fall, säger Johanna.
Genom att mäta vad svinnet innehåller, hur mycket det är och var det kommer ifrån kan man räkna ut hur stor klimatpåverkan svinnet har och även räkna ut hur mycket det kostar. Johanna påpekar att måltidsekologerna utöver beräkningarna av matavfallet även får en möjlighet till att knyta kontakter till näringslivet för framtida examensarbete och jobb.

/ Petra Ståhl
Skribent

Dela artikeln:
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Ny inriktning i Grythyttefrågan – två program kan flyttas

15 april, 2021, 17:26 Universitetet, Lämna en kommentar

Frågan om Restaurang- och hotellhögskolans lokalisering fortsätter. Universitetsstyrelsen ger nu besked om vilket alternativ Örebro universitet ska ta sig an…


Debatt: Fler cykelställ vid Novahuset

13 april, 2021, 13:09 Debatt, Universitetet Lämna en kommentar

Följande text är en insändare och åsikterna är skribentens, inte Lösnummers.  – Många studenter vid Örebro universitet väljer att ta…


Inget bestämt än kring Campushälsans regeringspengar

25 mars, 2021, 15:05 #sjuktvanligt, Örebro studentkår, Universitetet, Lämna en kommentar

Örebro studentkårs temavecka #sjuktvanligt närmar sig sitt slut. Några som deltar under veckan är företaget Feelgood, där Peter Lithovius arbetar…


Så mår en fuskare

24 mars, 2021, 11:20 #sjuktvanligt, Örebro studentkår, Universitetet, Lämna en kommentar

Fuska på en tenta. Plagiera från nätet. Det är saker som de flesta studenter ser som helt otänkbara. Men faktum…


Distansplugg hela våren

2 februari, 2021, 18:26 Universitetet, Lämna en kommentar

Föga oväntat kom idag beslutet att distansundervisningen på Örebro universitet fortsätter hela vårterminen. Coronasituationen gör att det i nuläget inte…


“Bästa julklappen man kunde få!”

17 december, 2020, 10:37 Örebro studentkår, Universitetet, Lämna en kommentar

Pedagogiska priset 2020 är utdelat. När lärarna Joakim Petersson och Annika Göran Rodell anslöt till ett Zoom-möte på onsdagsmorgonen trodde…


Mer än hälften missnöjda med lärarnas feedback

16 december, 2020, 10:58 Granskning, Universitetet, Lämna en kommentar

Något de flesta studenter förmodligen är allt för bekanta med är stressen som upplevs innan en tenta. Hur oron känns…


Distansutbildning till slutet av mars

18 november, 2020, 10:21 Universitetet, Lämna en kommentar

Coronapandemins uppåtgående kurvor tvingar Örebro universitet att redan nu bestämma att distansutbildningen kommer fortsätta ända till våren. – När läget…


“Vi gör som i våras”

4 november, 2020, 10:01 Örebro studentkår, Universitetet, Lämna en kommentar

Efter nya lokala allmänna råd för Örebro län har nu Örebro universitet beslutat att i största möjliga mån övergå till…


Enkät: Så tycker studenterna om salstentor

30 oktober, 2020, 11:59 Universitetet, Lämna en kommentar

Debatten kring salstentor under nuvarande pandemi har gått varm.  Argumenten och informationen har hämtats in från många håll och kanaler…