Speed dating på Heavens Door lockade kärlekstörstande studenter

12 februari, 2016, 03:05 Evenemang Lämna en kommentar

I tider av Tinder-swipande, överbefolkade dansgolv och kvart-i-två-ragg finns det ett stort behov av ett ställe där man kan träffa vettiga och trevliga människor under kravlösa förhållanden. Denna lucka i den moderna dejting-scenen är nu fylld av Amanda och Hanna som återupplivat speeddejtingen.

En lugn dejtingmiljö saknades
Juriststudenterna Amanda Strömblad Larsson och Hanna Gustafsson har startat upp ett nytt evenemang på Örebros dejtingkarta, Speed dating på Heavens Door. En nyöppnad mötesplats vid Järntorget som är café, bar, galleri och secondhand-butik sammanvävt till ett. Efter att ha skådat sina kamrater swipa sina tummar trasiga på Tinder och sett undertecknad hänga i barer i alldeles för berusat tillstånd för att presentera sig själv på något vettigt sätt började de bolla idéer. De kom fram till att vad som saknades var en lugn miljö där folk kunde ägna sig åt hyfsat kravlöst mingel, eller ”gött tugg” som göteborgaren Amanda hade uttryck det som.
– Jag kände att det fanns en avsaknad av ett ställe där man kunde träffa människor i en avslappnad miljö. Tindrande bakom en mobilskärm är ju skittråkigt! När vi en sen kväll snubblade in på Heavens Door kändes det som det perfekta stället att anordna den här typen av evenemang, berättar Amanda glatt.

Hur går det till?
Speeddejtingen går ut på att ett antal tjejer och killar sätter sig vid bord som är markerade med nummerlappar. Alla deltagare har på sig en lapp med namn och ålder. När arrangörerna ringer i en klocka kan dejtandet börja. I tre minuter får man en chans att lära känna varandra snabbt och intensivt. När tiden är ute ringer klockan och killarna får flytta till nästa bord där ännu tre minuter av stapplande och nervös konversation tar vid. Efter att alla bord besökts är det fritt mingel på schemat. Det är nu man får chansen att ta upp konversationer som man tycker tagit slut lite för tidigt, eller kanske ta chansen att säga det där man inte vågade till personen man tyckte var alldeles fantastisk.

Inrett för härliga personlighetskrockar
Väggarna kläds med vintage-kläder och i taket hänger en diskokula. På ena väggen hänger abstrakt modern konst medan den andra pryds av landskapsmotiv. Hela stället kokar av motsägelser som på något märkligt vis kysser sig perfekt. Klädbutik och bar möts i en perfekt potpurri. Eftersom kontraster verkar vara temat för kvällen är det inte mer än passande att det spelas ”The Tallest Man on Earth – The Gardener” i bakgrunden, en låt som handlar om en svartsjuk man som mördar sin frus älskare. Någon man förhoppningsvis inte stöter på vid ett speeddejting-event.

Klockan ringer och dejtandet börjar. Efter ett gäng trevande handslag verkar deltagarna finna varandra relativt snabbt. Stämningen blir mer och mer stimmig och en viss besvikelse uppstår när klockan återigen ringer och deltagarna inser hur korta tre minuter egentligen är.

Krockarna av personligheter är härliga, ibland rent utav komiska. En excentrisk egyptisk exilpolitiker och en jordnära, sprudlande psykologistudent småpratar på bruten engelska om vad som är viktigast att ha i kylskåpet. En norrländsk tjej förklarar för den lokala örebroaren varför renkött är en gåva från himmelen. Juriststudenten förklarar för ingenjören varför rättvisan alltid ska segra.

Inititivtagarna hoppas på fler tillfällen
Efter att ha skådat denna underhållande och hjärtevärmande uppvisning kan jag inte låta bli att fråga Amanda om vi kommer få se fler evenemang som detta i framtiden.
– Det återstår att se hur stort intresset blir men förhoppningen är att vi kan köra ett evenemang i månaden. Vi vill även experimentera med lite olika kombinationer, förhoppningsvis finns det även ett intresse för speeddejting i Örebros HBTQ-kretsar, svarar Amanda med ett stolt leende.

När samtliga deltagare gått igenom alla borden uppstår en viss form av laganda. De har utstått denna tidvis pinsamma, ibland stela men väldigt givande aktivitet tillsammans och förhoppningsvis har de lärt känna några nya bekantskaper på vägen. Jag tycker mig även se, i glimten av min Lösnummer-kollega Leos öga, en begynnande förälskelse.

På frågan om Amanda tror att någon kommer att finna kärleken här ikväll skrattar hon till så att hon sätter vinet i halsen och svarar efter hostattacken.
– Det hade varit roligt om så var fallet men det viktiga är att man vågar komma ut, träffa nya människor och vidga sina vyer.

Vi avslöjar priserna i nya studenttävlingen

2 september, 2020, 15:56 Evenemang, Händer i Örebro, Örebro studentkår, Lämna en kommentar

Nu i dagarna lanseras en ny tävling från Örebro studentkår. Den går under namnet Prisjakten och är till för att…


Webb-TV: Time to Go!

13 november, 2019, 11:15 Evenemang, International, Universitetet Lämna en kommentar

About two weeks ago did the International office of Örebro University host an event at Kårhuset. This event was called…


Örebro University holds its’ First-Ever “Taste the World” Event

1 november, 2019, 11:19 Evenemang, International, Universitetet Lämna en kommentar

On the 25th of October, Örebro University held “Taste the World”, an event aimed at helping Swedish students learn more…


Reportage: ”Det är viktigt att ta stunden och vara med sig själv”

28 oktober, 2019, 11:28 Evenemang, Händer i Örebro, Maxa studierna, Psykologi, Reportage Lämna en kommentar

Jag befinner mig i Långhuset på campus och har slagit mig till ro vid ett ledigt bord utanför Studentcentrum. Det…


Reportage: Student och elitidrottare?

21 oktober, 2019, 11:35 Evenemang, Personporträtt, Reportage, Universitetet, Lämna en kommentar

Damallsvenskans säsong närmar sig sin upplösning och på KIF Örebros sista hemmamatch kommer Örebro universitet medverka och synas för att…


NOTIS: Vad pågår egentligen i Långhuset?

3 oktober, 2019, 11:39 Evenemang, Granskning, Universitetet Lämna en kommentar

Under ett par veckor har det skett förändringar i Långhusets ena del. Möblemang har tagits bort, väggarna har spacklats och…


Notis: Elaine Eksvärd kommer med föreläsningen “Vi måste prata” till Örebro

1 oktober, 2019, 12:09 Evenemang, Händer i Örebro Lämna en kommentar

Den 17 oktober kommer retorikern, föreläsaren och författaren Elaine Eksvärd till Örebro med sin nuvarande föreläsning Vi måste prata. Den…


TÄVLING: STAND UP-KVÄLL MED JONATAN UNGE

11 september, 2019, 11:16 Evenemang, Händer i Örebro, Kultur Lämna en kommentar

Var med och tävla med Lösnummer och Örebro Comedy Club om två biljetter till stand up-kvällen då den eftertraktade komikern…


Vimmel: Färgfesten HT-19

10 september, 2019, 11:19 Evenemang, Uteliv, Vimmel Lämna en kommentar

Fredagen den 6 september erövrade alla nystudenter och faddrar dansgolven i Kårhuset, täckta från topp till tå i sina sprakande…


INTERVJU: Bandet Roseph erövrar Stadsparkens scen under nationaldagen

5 juni, 2019, 12:32 Evenemang, Händer i Örebro, Kultur Lämna en kommentar

Örebrobandet Roseph kommer att ha en spelning i Stadsparken torsdagen den 6 juni, och inför det fick vi på Lösnummer…