“Storm på Lugna gatan” – den duger för i år

17 december, 2018, 13:25 Kultur Lämna en kommentar

Det kanske är jag som bara fortfarande har barnasinnet kvar, men att följa julkalendern från första till tjugofjärde december är ett måste varje år, inga undantag. Om den inte faller en i smaken, sitter man på baken och tittar hängivet ändå. Nu har ungefär halva av årets julkalender sänds och därför ska jag, som självutnämnd julexpert, bedöma och se om den lever upp till mina krav. Här kommer min recension av tjugohundra artons julkalender, “Storm på Lugna gatan”!

Handling:

Många anser julkalendern vara ett viktigt inslag i juletid, för varje år präglas sociala medier av föräldrar som diskuterar huruvida kalendern är lämplig för deras barn och om den förmedlar “rätt” julkänsla. Att julkalendern i år utspelar sig i den mindre byn Järnkroken, full av äldre trähus och massvis av snö, gör det svårt att inte känna den mysiga känslan som skaparna vill åt. Under avsnitten får vi följa “Lugna gården” som för första gången är med i den så kallade “Julkampen”, vilken i nio år har vunnits av byns mäktigaste kvinna och hennes familj. Sporadiskt fylls avsnitten av tävlingar som bland annat loppis, tomtelopp och lussekattsätning. Stor del av tiden ägnas dock åt grannbråk, vilket ger ett enformigt intryck i längden.

Visst, den är utformad för den yngre målgruppen men även nittonåriga jag vill gärna bli underhållen och sluta gäspa tre minuter in i avsnitten. Början var stark men nu dalar det tyvärr, och som helhet känns årets julkalender lite lam.

Karaktärer:

Familjen Storm, som handlingen främst kretsar kring, är aningen… udda. Men, i en lagom dos levererar de faktiskt en hel del skratt här hemma i soffan. Ibland försöker manusförfattarna för mycket vilket resulterar i att det bara blir stelt, eller som min lillebror skulle säga; cringe. Julkalenderns stjärna måste ändå vara familjen Storms minsting, Vilja, som med yvigt hår och en något för stor leopardmönstrad onepiece charmar oss alla. Hon må vara blott fem år, men säger sina repliker på ett trovärdigt och härligt vis vilket ger humoristiska inslag. Storebrorsan i familjen är istället mellanmjölk, och är inte en välutvecklad karaktär alls. När han dyker upp i rutan, sträcker jag mig automatiskt efter mobilen och scrollar som på kommando igenom Instagram.

Det finns många starka personligheter i årets julkalender, men i min smak så är majoriteten lite för starkt lysande och jag blir bländad titt som tätt. Ena stunden känns karaktärerna överdrivna, för att i andra blekna och orsaka en gäsp-epidemi. Ja, det är rena rama berg-och-dalbanan och jag börjar bli illamående.

Julkänsla:

I denna kategori plockar “Storm på Lugna gatan” poäng, för julkänsla finns det allt! Snön har varit med sedan avsnitt ett, och julpynt pryder gårdarna. Till och med ett luciatåg fick vi den trettonde, och ingen var gladare än jag. Att handlingen drivs av tävlingar som präglas av jul gör det hela ännu bättre, speciellt om man jämför med förra årets kalender där ordet jul knappt nämndes… Det heter “jul”kalender av en anledning, punkt slut.

Betyg:

Jag är en van och härdad julkalendertittare, och därför har jag krav. Jag vet vad jag vill ha när jag bänkar mig framför tv:n den första december klockan 18.45. För att ge er en jämförelse, så kan jag meddela att tjugohundra sjuttons julkalender, “Jakten på tidskristallen”, inte höll måttet enligt mig. Årets då? Jo, jag ger den generöst nog betyget 3 av 5 trots att kvalitéen varierar kraftigt från avsnitt till avsnitt. “Storm på Lugna gården” kommer inte gå till historien och bli en klassiker, så som “Dieselråttor och sjömansmöss” och “Trolltider”, men den duger för i år. Den gör sitt jobb, det vill säga sprider julkänsla och får en att längta till julafton ännu mer.

SVT Julkalendern – Storm på Lugna gatan
Bildtext: I rollerna: Lena Philipsson, Henrik Johansson, Cecilia Forss, Johan Rheborg, Edvin Ryding, Wilma Lidén, Maja Söderström, Adrian Macéus.
Foto: Johan Paulin/SVT

Dela artikeln:
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Nicole Palm

Skribent

Christmas time in Sweden – seen by an exchange student

12 december, 2019, 11:54 International, Kultur, Recension Lämna en kommentar

When I applied for my year abroad in Sweden, one of the things that I was really looking forward was…


Poetry: “We’ve had nice conversations together. You don’t agree?”

15 oktober, 2019, 11:26 International, Kultur Lämna en kommentar

The following text is a poem written by Sara Salavati, one of Lösnummers writers. Would you like to get a poem…


TÄVLING: STAND UP-KVÄLL MED JONATAN UNGE

11 september, 2019, 11:16 Evenemang, Händer i Örebro, Kultur Lämna en kommentar

Var med och tävla med Lösnummer och Örebro Comedy Club om två biljetter till stand up-kvällen då den eftertraktade komikern…


INTERVJU: Bandet Roseph erövrar Stadsparkens scen under nationaldagen

5 juni, 2019, 12:32 Evenemang, Händer i Örebro, Kultur Lämna en kommentar

Örebrobandet Roseph kommer att ha en spelning i Stadsparken torsdagen den 6 juni, och inför det fick vi på Lösnummer…


NOTIS: Kårspexet Agatha Christie på Örebroturné

13 maj, 2019, 12:34 Evenemang, Händer i Örebro, Kultur, Universitetet Lämna en kommentar

Lördagen den 18 maj sker ännu mer spex på Örebro Universitet, denna gång av Kårspexet från Stockholm som är ute…


INTERVJU: Författaren och psykologen Jonas Hjalmar – “Boken är en komedi, en svensk variant på The Office”

8 maj, 2019, 12:27 Efter studierna, Kultur, Maxa studierna, Psykologi, Universitetet Lämna en kommentar

Den tidigare Örebrostudenten, och Lösnummer-medlemmen, Jonas Hjalmar besökte den 24 april sitt gamla universitet igen och denna gång var anledningen…


Intervju: Les Gordons – “Vi är med andra ord redo och taggade inför fler gigs”

26 april, 2019, 11:49 Kultur, Maxa studierna, Universitetet Lämna en kommentar

Vi sitter i Prego, ett café som ligger många musik- samt teaterstudenter nära om hjärtat. Jag upplever att detta fik…


Webb-TV: Lösnummer besöker SMASK

28 mars, 2019, 12:20 Evenemang, Föreningsliv, Händer i Örebro, Kultur, Universitetet Lämna en kommentar

Den 30 mars äger Örebros deltävling av SMASK (Sveriges Musikakademikers Sång Kåntest) rum, och det är klockan 19.00 i aula…


Intervju: Bandet Mares snart i Örebro

21 mars, 2019, 11:54 Evenemang, Händer i Örebro, Kultur, Uteliv Lämna en kommentar

Jag tror ingen har missat planscherna som hänger runt om på universitetet att bandet Mares är på ingång för en…


Örebrospexet: Sista chansen att se årets föreställning

20 mars, 2019, 11:10 Evenemang, Händer i Örebro, Kultur, Maxa studierna, Recension Lämna en kommentar

Fredagen den 8:e mars 2019 var det premiär för Örebro Universitets 21:a spex, “Livsfarlig ledning – Eller 10 poäng till den…