”Savoykålstacos, blomkålspizza och pyttipanna”

5 september, 2014, 14:55 Kultur Lämna en kommentar

Green Kitchen Stories är minst sagt en mix av både när och fjärran. De vegetariska recepten är färgstarka, inspirerande och spännande. Författarna visar att det vare sig behöver vara svårt eller krångligt att tänka nytt och vidga sina matmässiga vyer.

Allt började i Rom. Det var där, på ett dansgolv bredvid Tibern, som David Frenkiel och Luise Vindahl för första gången möttes. Smakerna gifte sig med varandra och deras gemensamma resa tog sin början – en resa som i stor utsträckning blev kantad av mat. Sedan länge driver de den internationellt kända matbloggen Green Kitchen Stories, som fokuserar på goda, nyttiga vegetariska rätter av råvaror som är i säsong. Nu kommer även kokboken med samma namn och den verkar bli en lika stor succé som bloggen. Inte minst talar de slutsålda upplagorna sitt tydliga språk. Och det är lätt att förstå konceptets popularitet. För det är otroligt läckra recept. Både välkända och nya råvaror dyker upp i de många spännande rätter som samsas i Green Kitchen Stories. Det är just det som är så kul, att de visar hur vegetarisk mat går att variera och experimentera med på många oväntade sätt.

Savoytacos, pizza med botten av blomkål och crêpes av kikärter är bara några av recepten som Frenkiel och Vindahl bjuder på. I nio välfyllda kapitel – med rubriker så som En sund start, På morgonen, Mat på väg, Familjemiddagar och Munsbitar – trängs en mängd olika rätter. Tidsåtgången liksom längden på ingredienslistan varierar, vilket gör att det går att välja sin egen ambitions- och svårighetsnivå. Fotografierna gör dessutom sitt till för att väcka lusten att ställa sig vid spisen. Det syns också att författarna inspirerats av flera av världens kök när de satt samman sin receptsamling. Här trängs svensk pyttipanna med danskt rågbröd, asiatisk tom kha tofu med italiensk pizza. Också detta bidrar till att boken andas nytt och fräscht.

Det märks att Frenkiel och Vindahl brinner för matlagning. Det går igen i såväl de recept som tips som de förmedlar genom boken. De visar att vegetariska recept och att använda naturliga råvaror inte behöver vara svårt eller krångligt. Att många av recepten dessutom är fria från gluten är också det något värt att nämnda. Helt enkelt inspirerar Green Kitchen Stories till att prova nya rätter i köket och att vidga sina gastronomiska vyer bortom de traditionella, kanske lite väl beprövade, vardagsrätterna.

Titel: Green Kitchen Stories: läckra vegetariska vardagsrecept
Författare: David Frenkiel och Luise Vindahl
Genre: Kokbok
Utgiven: 2014
Förlag: Norstedts

/ Emelie Bröms
Skribent

Dela artikeln:
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Webb-TV: Better of Dead

22 mars, 2017, 14:14 Kultur Lämna en kommentar

Nu börjar Lösnummers webb-tv att publicera filmer producerade av studenter på Örebro universitet! Först ut är ”Better of Dead” –…


Influence Film Club – nyheten för filmälskare

3 mars, 2017, 10:00 Kultur Lämna en kommentar

Nu är den senaste trenden från USA här – att skapa en egen filmklubb för dokumentärer. Med Influence Film Club…


Les Gordons – Från Timebeer till Melodifestivalen

23 februari, 2017, 14:00 Evenemang, Kultur Lämna en kommentar

Melodifestivalen är full igång, och på lördag är det dags för fjärde och sista deltävlingen där Örebrobandet Les Gordons ställs emot bland…


Kents sista andetag

22 december, 2016, 12:18 Kultur Lämna en kommentar

Lösnummers Ellinor Andersson tar oss med på Kents omtalade avskedskonsert på Tele2 Arena den 17 december, där ett av Sveriges…


Lucka 15: Julgran är så 1700-tal

15 december, 2016, 09:00 Kultur Lämna en kommentar

En gran kan växa sig en bra bit över 60 meter och bli ett par hundra år gammal. Att det…


Lucka 7: Being Swedish – Christmas Edition

7 december, 2016, 11:05 International, Kultur Lämna en kommentar

So, here you are, about to experience your first swedish christmas ever. As if all of our everyday weirdness wasn’t enough,…


Lucka 6: Julfilmerna du inte får missa!

6 december, 2016, 11:00 Kultur Lämna en kommentar

Julen börjar nalkas och julfilmerna börjar visas på TV och streamingtjänsterna. Men vad är värt och se och vilka kan…


Lär känna studentstaden Örebro

2 september, 2016, 12:00 Kultur, Mat & hälsa, Uteliv Lämna en kommentar

Välkommen till Örebro! En studentstad med både storstadskänsla och nära till naturen. Här finns alltid någonting att hitta på. Shoppinggator…


Bråvalla 2016: Glitter, lera och förföriska framträdanden

15 juli, 2016, 10:00 Kultur Lämna en kommentar

Leo Vincentsen har under året underhållit oss med sina Timebeer-recensioner och pricksäkra krönikor. För några veckor sedan tog han med…


När Håkan ropar, då ropar 70 000 bortsprungna katter tillbaks

8 juni, 2016, 13:04 Kultur Lämna en kommentar

Vi sitter i Trädgårdsföreningen och tar några öl innan konserten ska börja. Folk skrattar och är glada i solskenet. Göteborg…



Instagram


Twitter