Sagan om kårhusets återkomst

4 september, 2020, 10:56 Lämna en kommentar

Efter en lång väntan öppnade Örebro Kårhus pubverksamhet igen under sena torsdagseftermiddagen. Hårt arbetande personal förberedde det sista innan den förväntansfulla kön släpptes in till ett nytt upplägg. Lösnummer var där och tog tempen minuterna innan öppning.

Borta är Timebeer-konceptet, häng vid baren, flytt av stolar, stora kompisgrupper och förhoppningsvis även all trängsel. För att minska riskerna för just det sker alla kvällens beställningar i Örebro Kårhus egna app och lokalen har samtidigt säkrats med ny gles möblering, plexiglas, handsprit och mängder av skyltar.

Att förhoppningarna är höga märks bland de femtontal personer som nu förbereder kårhuset timmarna innan öppning. – Jag personligen har väntat på det här väldigt länge och jag tror att många studenter också har gjort det, säger Josefine Johansson, gruppledare för serveringsansvariga på Örebro Kårhus. Det antagandet visade sig stämma då en växande kö redan uppenbarat sig (mer om den senare).

Josefine Johansson sätter upp skyltar som påminner om restriktionerna.

Ända sedan stängningen i våras har Örebro Kårhus förberett verksamheten på nya upplägg och på restriktioner. – Planerna på att öppna under hösten har hela tiden funnits med, menar Josefine. – Men allt det praktiska arbetet med att förbereda lokalerna började vi med nu efter sommaren.

Även Emil Larsson, inköpsansvarig på Örebro Kårhus är på plats och lär upp personalstyrkan inför kvällens arbete. Han har tillsammans med alla de andra på kårhuset arbetat intensivt med förberedelserna. – Vi har jobbet skiten ur oss för att få det här att funka, jag har varit här nästan dygnet runt de senaste två veckorna, berättar han. – Nu känns det pirrigt och nervöst men vi tror att det ska gå bra.

Och ända in i det sista pågick arbetet med att förbereda personalen på delvis nya arbetsuppgifter. Mehdi Mohamed som precis börjat pluggat rättsvetenskap på Örebro universitet var en av de som utgjorde kvällens personalstyrka. – Det känns spännande, jag bestämde mig för en och en halv timma sedan efter att jag såg på Facebook att de sökte folk. Jag hoppade på det lite impulsivt! berättar han.

Mehdi Mohamed.

Att han gör sitt första arbetspass samtidigt som kårhuset tvingas arbeta enligt nya upplägg verkar han ta med ett lugn. – Jag tror att studenterna är väl medvetna vad de måste göra för att vara coronasäkra, säger Mehdi. Emil Larsson är också hoppfull kring det ämnet. – Det är mycket nytt och jag hoppas att alla studenter har förståelse för det, säger han.

Det är nu ungefär en halvtimme till insläpp för den kön som börjar närma sig Studentgatans trottoarkant. Den verkar inte riktigt fungera som planerat då den ser ungefär lika trång ut som vanligt. Långt fram i kön står Ellen, Cornelia, Elin och Moa. De har stått länge när Lösnummer pratar med dem. – Vi var här tidigt och trodde det skulle vara ännu längre kö, berättar de.

Ellen, Cornelia, Elin och Moa.

De har själva läst om restriktionerna och hoppas på att de följs inne i lokalen. – Det känns lite konstigt att vara i stora grupper och med tanke på att det är första puben för terminen så kan det vara mycket känslor liksom. Man kanske gärna vill gå från bord till bord och mingla med många man känner men det är ju det som inte får ske.  

Längre bak i kön står Albin med sina kompisar. Han har uppdaterat sig om hur restriktionerna fungerar via Örebro Kårhus sociala medier, men han har också tidigare erfarenhet från sitt arbete. – Jag jobbar på Strömpis så jag är beredd på att det kommer se ungefär likadant ut där inne, säger han och fortsätter: – Det är svårt att hålla så att folk sitter ner, man ser folk man inte sett på tag och får feeling.

– Studenterna måste tänka på att det här är viktiga saker, upprepar Emil Larsson, inköpsansvarig på Örebro Kårhus. – Vi måste göra på det här sättet. Vi gör det inte enligt det här upplägget för att vi tänker att “det kanske blir bra” utan vi BEHÖVER göra så här! Vi behöver restriktionerna och vi behöver det här hårda arbetet från oss personal för att det här ska funka!

– Om vi inte gör det så här och om vi därefter får klagomål på oss kan vi riskera att “Kåren” stänger helt och hållet. Det är inte bra varken för studenterna, oss eller campus i helhet, avslutar Emil.

Emil Larsson inför kvällen.

Dela artikeln:
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Oskar Geijersson

Reporter & fotograf

Attessa Nilsson

Reporter

Studentkåren är hoppfull trots medlemstappet

13 maj, 2021, 10:55 Örebro studentkår, Lämna en kommentar

Kårsektionsrummen som vanligtvis brukar vara fyllda av liv har nu länge stått med fördragna gardiner på ett livlöst campus. Pandemin…


Replik från universitetsledningen

27 april, 2021, 13:58 Debatt, Lämna en kommentar

Det här är en replik på Liberala studenters debattartikel Ojämnt fördelade lärarledda timmar. Åsikterna är skribentens, inte Lösnummers. Lösnummer är religiöst,…


Debatt: Ojämnt fördelade lärarledda timmar

26 april, 2021, 11:51 Debatt, Lämna en kommentar

Följande text är en debattartikel och åsikterna är skribentens, inte Lösnummers. Lösnummer är religiöst, fackligt och partipolitiskt obundna och ska…


De valdes på gårdagens kårval

22 april, 2021, 15:54 Örebro studentkår, Lämna en kommentar

Så var det då avklarat – Kårvalet 2021. I går valde fullmäktige in nya personer som ska arbeta heltidsarvoderat inom…


FUM-rapport: Högt tempo, spikad framtid och Wolt-koder

21 april, 2021, 14:12 FUM-rapport, Örebro studentkår, Lämna en kommentar

Igår var det dags för det sista fullmäktigemöte för terminen och hela verksamhetsåret. Som brukligt innebar det att i stort…


“SAKUPPLYSNING!” | Avsnitt 4 – Hur är Lösnummer “fristående”?

19 april, 2021, 12:15 Örebro studentkår, Lämna en kommentar

Lösnummer släpper idag det sista avsnittet av “Sakupplysning!” för verksamhetsåret. “Sakupplysning!” är ett studioprogram inriktat på Örebro studentkårs fullmäktigemöten. Mötena…


Vi träffar kandidaterna i Kårvalet

16 april, 2021, 14:59 Örebro studentkår, Lämna en kommentar

På onsdag, alltså 21 april, är det äntligen dags för Kårvalet. Örebro studentkår ska bland annat välja en ny ordförande,…


Ny inriktning i Grythyttefrågan – två program kan flyttas

15 april, 2021, 17:26 Universitetet, Lämna en kommentar

Frågan om Restaurang- och hotellhögskolans lokalisering fortsätter. Universitetsstyrelsen ger nu besked om vilket alternativ Örebro universitet ska ta sig an…


Inget bestämt än kring Campushälsans regeringspengar

25 mars, 2021, 15:05 #sjuktvanligt, Örebro studentkår, Universitetet, Lämna en kommentar

Örebro studentkårs temavecka #sjuktvanligt närmar sig sitt slut. Några som deltar under veckan är företaget Feelgood, där Peter Lithovius arbetar…


Så mår en fuskare

24 mars, 2021, 11:20 #sjuktvanligt, Örebro studentkår, Universitetet, Lämna en kommentar

Fuska på en tenta. Plagiera från nätet. Det är saker som de flesta studenter ser som helt otänkbara. Men faktum…