Sagan om kårhusets återkomst

4 september, 2020, 10:56 Lämna en kommentar

Efter en lång väntan öppnade Örebro Kårhus pubverksamhet igen under sena torsdagseftermiddagen. Hårt arbetande personal förberedde det sista innan den förväntansfulla kön släpptes in till ett nytt upplägg. Lösnummer var där och tog tempen minuterna innan öppning.

Borta är Timebeer-konceptet, häng vid baren, flytt av stolar, stora kompisgrupper och förhoppningsvis även all trängsel. För att minska riskerna för just det sker alla kvällens beställningar i Örebro Kårhus egna app och lokalen har samtidigt säkrats med ny gles möblering, plexiglas, handsprit och mängder av skyltar.

Att förhoppningarna är höga märks bland de femtontal personer som nu förbereder kårhuset timmarna innan öppning. – Jag personligen har väntat på det här väldigt länge och jag tror att många studenter också har gjort det, säger Josefine Johansson, gruppledare för serveringsansvariga på Örebro Kårhus. Det antagandet visade sig stämma då en växande kö redan uppenbarat sig (mer om den senare).

Josefine Johansson sätter upp skyltar som påminner om restriktionerna.

Ända sedan stängningen i våras har Örebro Kårhus förberett verksamheten på nya upplägg och på restriktioner. – Planerna på att öppna under hösten har hela tiden funnits med, menar Josefine. – Men allt det praktiska arbetet med att förbereda lokalerna började vi med nu efter sommaren.

Även Emil Larsson, inköpsansvarig på Örebro Kårhus är på plats och lär upp personalstyrkan inför kvällens arbete. Han har tillsammans med alla de andra på kårhuset arbetat intensivt med förberedelserna. – Vi har jobbet skiten ur oss för att få det här att funka, jag har varit här nästan dygnet runt de senaste två veckorna, berättar han. – Nu känns det pirrigt och nervöst men vi tror att det ska gå bra.

Och ända in i det sista pågick arbetet med att förbereda personalen på delvis nya arbetsuppgifter. Mehdi Mohamed som precis börjat pluggat rättsvetenskap på Örebro universitet var en av de som utgjorde kvällens personalstyrka. – Det känns spännande, jag bestämde mig för en och en halv timma sedan efter att jag såg på Facebook att de sökte folk. Jag hoppade på det lite impulsivt! berättar han.

Mehdi Mohamed.

Att han gör sitt första arbetspass samtidigt som kårhuset tvingas arbeta enligt nya upplägg verkar han ta med ett lugn. – Jag tror att studenterna är väl medvetna vad de måste göra för att vara coronasäkra, säger Mehdi. Emil Larsson är också hoppfull kring det ämnet. – Det är mycket nytt och jag hoppas att alla studenter har förståelse för det, säger han.

Det är nu ungefär en halvtimme till insläpp för den kön som börjar närma sig Studentgatans trottoarkant. Den verkar inte riktigt fungera som planerat då den ser ungefär lika trång ut som vanligt. Långt fram i kön står Ellen, Cornelia, Elin och Moa. De har stått länge när Lösnummer pratar med dem. – Vi var här tidigt och trodde det skulle vara ännu längre kö, berättar de.

Ellen, Cornelia, Elin och Moa.

De har själva läst om restriktionerna och hoppas på att de följs inne i lokalen. – Det känns lite konstigt att vara i stora grupper och med tanke på att det är första puben för terminen så kan det vara mycket känslor liksom. Man kanske gärna vill gå från bord till bord och mingla med många man känner men det är ju det som inte får ske.  

Längre bak i kön står Albin med sina kompisar. Han har uppdaterat sig om hur restriktionerna fungerar via Örebro Kårhus sociala medier, men han har också tidigare erfarenhet från sitt arbete. – Jag jobbar på Strömpis så jag är beredd på att det kommer se ungefär likadant ut där inne, säger han och fortsätter: – Det är svårt att hålla så att folk sitter ner, man ser folk man inte sett på tag och får feeling.

– Studenterna måste tänka på att det här är viktiga saker, upprepar Emil Larsson, inköpsansvarig på Örebro Kårhus. – Vi måste göra på det här sättet. Vi gör det inte enligt det här upplägget för att vi tänker att “det kanske blir bra” utan vi BEHÖVER göra så här! Vi behöver restriktionerna och vi behöver det här hårda arbetet från oss personal för att det här ska funka!

– Om vi inte gör det så här och om vi därefter får klagomål på oss kan vi riskera att “Kåren” stänger helt och hållet. Det är inte bra varken för studenterna, oss eller campus i helhet, avslutar Emil.

Emil Larsson inför kvällen.

Dela artikeln:
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Oskar Geijersson

Reporter & fotograf

Attessa Nilsson

Reporter

FUM-rapport: Dåtid och framtid, minusresultat och kårhusförändringar under vems ansvar?

24 februari, 2021, 11:09 FUM-rapport, Örebro studentkår, Lämna en kommentar

Terminens tredje fullmäktigemöte genomfördes igår tisdag. Mötet hade ett högt tempo men flera viktiga beslut hann tas på den dryga…


“SAKUPPLYSNING!” | Avsnitt 3 – Hur försöker man rädda kårhuset från konkurs?

22 februari, 2021, 10:49 Örebro studentkår, Lämna en kommentar

Lösnummer släpper idag det tredje avsnittet av “Sakupplysning!” – ett studioprogram inriktat på Örebro studentkårs fullmäktigemöten. Mötena kallas ibland för…


Ledare: Sesams stolthet spillde över och förstörde studentkårens förtroende

11 februari, 2021, 10:32 Ledare, Lämna en kommentar

Jag tänkte bjuda på mina reflektioner kring dagens nyhet. Vi skrev idag om kårsektionen som trots samhällets och studentkårens restriktioner…


Kårsektion trängdes på fest – la själva upp på Instagram

11 februari, 2021, 10:31 Örebro studentkår, Lämna en kommentar

I helgen avslutades Örebro studentkårs första digitala introduktion. Studentkårens interna restriktioner satte stopp för fler än två personer att träffas…


Krönika: Ständigt i rörelse

9 februari, 2021, 14:23 Krönika, Lämna en kommentar

Jag sitter i en bil på väg mot Åmål. Jag hade lika väl kunnat vara på väg mot ett annat…


Ledare: Är studenterna verkligen vinnare på Campusmässan?

4 februari, 2021, 11:06 Ledare, Lämna en kommentar

“Har du råd att inte vara med?” Årets campusmässa har en minst sagt vågad tagline och en tuff syn på…


Den nya digitala Campusmässan

3 februari, 2021, 11:07 Lämna en kommentar

Vi på Lösnummer har via mejl haft kontakt med projektledaren för Campusmässan 2021, Isac Danielsson. Med tanke på pandemin har…


Distansplugg hela våren

2 februari, 2021, 18:26 Universitetet, Lämna en kommentar

Föga oväntat kom idag beslutet att distansundervisningen på Örebro universitet fortsätter hela vårterminen. Coronasituationen gör att det i nuläget inte…


Studentguiden VT21 är här!

27 januari, 2021, 11:04 Örebro studentkår, Lämna en kommentar

De senaste veckorna har vi i Lösnummer arbetat hårt med att sammanställa den Studentguide vi ger ut i samband med…


Ordförande i grannkår avgår efter påtryckningar

13 januari, 2021, 10:57 Lämna en kommentar

Efter att ha använt ett rasistiskt och sexistiskt språk mot en nära kollega stängdes ordföranden för Karlstad Studentkår först av…