Örebrobandet The Bloakes släpper ny musik

25 maj, 2016, 12:15 Kultur Lämna en kommentar

Vi går runt husknuten från Studentcitys bakgård i duggregnet. Vi blir insläppta av Isak som leder oss till rummet där de repar. Det är ganska litet och trångt och det ligger saker överallt. Vi balanserar oss försiktigt fram för att inte råka snubbla på någon sladd eller välta omkull en gitarr. ”Här ska det inte göras någon smygreklam”, säger David och kastar en läskburk i en svart säck innan han sätter sig halvt lutandes mot trumsetet. Petter sitter och plockar ackord på sin gitarr och Isak försöker se till att inte blunda. Där har vi bilden av The Bloakes. Små färgglada pappersfjärilar hänger i ett snöre från taket och vimplar sitter fästa på väggen. Det är mörka färger i rummet och inga fönster. Det är ungefär så som man kan tänka sig en replokal. Ungefär så som en replokal ska vara. I alla fall om replokalen tillhör ett psykedeliskt rockband som är redo att släppa sin första EP.

Örebrobandet The Bloakes är ett psykedeliskt rockband med influenser från 60-talet och band som The Beatles och Pink Floyd. Bandmedlemmarna är Isak Smårs på sång, Petter Kroon på gitarr, David Silverlid på orgel och gitarr, Herman Eriksson på bas och Arvid Engdahl på trummor.

Den 20e maj släppte The Bloakes sin första EP, med namnet “Kanye Westboro Baptist Church” via skivbolaget Moving Air Music och på fredag den 27 maj har de releasefest på Stora Örebro.

– Jag och Petter startade upp bandet 2012 för att vi tyckte det var kul att spela tillsammans och så småningom värvarade vi även de andra medlemmarna, berättar David.

Varför ”The Bloakes”?

– ”Blokes” är brittiska för grabbar. Vi valde att lägga till ett ”a”, som en influens av The Beatles, säger Petter.
– Dessutom låter det bra, tillägger Isak.

Isak berättar vidare att EP:ns namn, “Kanye Westboro Baptist Church”, är en ordlek med inspiration från bandet The Brian Jonestown Massacre, som refererar till Rolling-Stones-medlemmen Brian Jones samt det massjälvmord som ägde rum i Jonestown. ”Vi i bandet har en viss fascination för Kanye West. Sedan driver vi ju lite med Westboro Baptist Chuch då vi tycker de har oerhört märkliga åsikter, vilka vi i sak ställer oss väldigt kritiska till”, fortsätter han.

Vad handlar er musik om?

David berättar att det är han som skriver texterna, medan Petter gör musiken.

– Trots att vi är ett psykedeliskt band lägger vi ändå viss tyngd i texterna, säger David.
– Texten bidrar till en annan dimension i musiken, även om det inte är där huvudfokus ligger. Vi skriver alltid musiken innan vi skriver texten, instämmer Isak.

– Texterna behandlar bland annat droger med en allvarlig ton, eftersom det mer eller mindre följer med den genre vi kör. På senare tid har texterna dock blivit allt mer politiska, men snarare betraktande än manifesterande. Vi tar även in personliga erfarenheter. Men texterna är abstrakta och tvetydiga. Och det ska de vara. Vi använder ett löpande bildspråk i texten som vi knyter an till något centralt. En ”hook” som man säger, berättar David.  Isak skrattar till och säger till David att han uttrycker sig för ålderdomligt samtidigt som Petter tar ett bloss av sin e-cigg.

Hur ser framtiden ut?

– Just nu ligger fokus på EP-släppet och releasefesten på Stora Örebro den 27 maj. Utöver våra egna låtar kommer vi även köra coverdebut på Stora Örebro, säger Isak. Han berättar att det är nervöst, eftersom alla har en idé om hur det ska låta. Men han tror att det kommer gå bra.

– Helgen efter releasefesten har vi en spelning i Stockholm och sedan kommer vi ha lite ströspelningar i Örebro i sommar. I höst blir det desto mer. Då ska vi även fokusera på att skriva ny musik, fortsätter Isak.

Efter att ha sagt hejdå till Isak, Petter och David går vi hem i duggregnet och lyssnar på den femspåriga “Kanye Westboro Baptist Church”. Det är inte riktigt så som man tänker sig att det ska låta. Det är inte riktigt så som man tänker sig att det ska vara. Det är The Bloakes.

På fredag, den 27 maj, har The Bloakes releasefest på Stora Örebro, dit alla som vill höra bandet spela är hjärtligt välkomna. För er som inte orkar vänta tills på fredag kan ni lyssna på “Kanye Westboro Baptist Church” redan nuEller här för er som inte föredrar Spotify.

Foto: Olivia Krempl

Dela artikeln:
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Ellinor Andersson

Skribent

International: “I am one of a kind!” This is João Felippe

11 oktober, 2017, 11:30 International, Kultur, Universitetet Lämna en kommentar

João Felippe is a Brazilian musician, who is currently studying on exchange at Örebro University. However, he is not just…


Webb-TV: Better of Dead

22 mars, 2017, 14:14 Kultur Lämna en kommentar

Nu börjar Lösnummers webb-tv att publicera filmer producerade av studenter på Örebro universitet! Först ut är ”Better of Dead” –…


Influence Film Club – nyheten för filmälskare

3 mars, 2017, 10:00 Kultur Lämna en kommentar

Nu är den senaste trenden från USA här – att skapa en egen filmklubb för dokumentärer. Med Influence Film Club…


Les Gordons – Från Timebeer till Melodifestivalen

23 februari, 2017, 14:00 Evenemang, Kultur Lämna en kommentar

Melodifestivalen är full igång, och på lördag är det dags för fjärde och sista deltävlingen där Örebrobandet Les Gordons ställs emot bland…


Kents sista andetag

22 december, 2016, 12:18 Kultur Lämna en kommentar

Lösnummers Ellinor Andersson tar oss med på Kents omtalade avskedskonsert på Tele2 Arena den 17 december, där ett av Sveriges…


Lucka 15: Julgran är så 1700-tal

15 december, 2016, 09:00 Kultur Lämna en kommentar

En gran kan växa sig en bra bit över 60 meter och bli ett par hundra år gammal. Att det…


Lucka 7: Being Swedish – Christmas Edition

7 december, 2016, 11:05 International, Kultur Lämna en kommentar

So, here you are, about to experience your first swedish christmas ever. As if all of our everyday weirdness wasn’t enough,…


Lucka 6: Julfilmerna du inte får missa!

6 december, 2016, 11:00 Kultur Lämna en kommentar

Julen börjar nalkas och julfilmerna börjar visas på TV och streamingtjänsterna. Men vad är värt och se och vilka kan…


Lär känna studentstaden Örebro

2 september, 2016, 12:00 Kultur, Mat & hälsa, Uteliv Lämna en kommentar

Välkommen till Örebro! En studentstad med både storstadskänsla och nära till naturen. Här finns alltid någonting att hitta på. Shoppinggator…


Bråvalla 2016: Glitter, lera och förföriska framträdanden

15 juli, 2016, 10:00 Kultur Lämna en kommentar

Leo Vincentsen har under året underhållit oss med sina Timebeer-recensioner och pricksäkra krönikor. För några veckor sedan tog han med…Instagram


Twitter