Idag presenterades den utredning som genomförts sedan februari i år kring Restaurang- och hotellhögskolans verksamhet i Grythyttan. Och beskeden från utredarna är klara: Utbildningen inom RHS skulle göra sig bättre i Örebro.
I dagens besked presenteras också en kortare bakgrund till varför utredningen gjorts. En av anledningarna ska vara att studenter via Örebro studentkår “påtalat brister i kvaliteten i utbildningen och i studiemiljön”.
Sedan utredningen tillkännagjordes har debatten varit livlig om betydelsen av en universitetsutbildning på landsbygden. Studenter, tidigare anställda och politiker från olika partifärger har alla gjort sina ståndpunkter hörda i insändare i lokaltidningen NA.
Den slutgiltiga utredningen visar att platsen på glesbygden gör att RHS ekonomiska och akademiska problem blir svårlösta. Bland de problemen nämns svårigheter med att rekrytera personal, ett för litet antal sökande studenter och därtill en för stor mängd avhopp. Ekonomiska satsningar om miljontals kronor ska inte ha nått önskvärda resultat.
Universitetsstyrelsen, där Örebro studentkår är representerade, kommer med stöd av utredningen fatta sitt inriktningsbeslut i september om hur frågan ska tas vidare – sannolikt mot en flytt av RHS till Campus Örebro. Men efter det beslutet finns ytterligare en process kvar.
För att utbildningen ska flytta till Örebro krävs nämligen att regeringen gör ändringar i regleringsbrevet. I det framgår statens krav på Örebro universitet som myndighet varav ett är att restaurangutbildningen ska bedrivas i Grythyttan.
Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning, har flera gånger fått frågor om regeringens ståndpunkt kring Campus Grythyttan och alltid svarat att några ändringar i regleringsbrevet just nu inte är aktuellt från hennes sida. Senast 8 juni upprepade hon ståndpunkten under en interpellationsdebatt i riksdagen.
Nu återstår det att se om utredningens resultat eller styrelsens kommande inriktningsbeslut kommer få regeringen att tänka om.
–
Foto: Jan-Peter Lahall (Pressbild)
Örebro studentkårs temavecka #sjuktvanligt närmar sig sitt slut. Några som deltar under veckan är företaget Feelgood, där Peter Lithovius arbetar…
Fuska på en tenta. Plagiera från nätet. Det är saker som de flesta studenter ser som helt otänkbara. Men faktum…
Jag mår dåligt. Trots att jag mår bra så mår jag dåligt. Det är så svårt med alla intryck och…
Pandemin har förändrat vardagen för studenter i stor utsträckning, därför bestämde sig Örebro studentkår i höstas att kartlägga hur omställningen…
Örebro universitet har startat ett initiativ med fokus på skönlitterära böcker. I universitetsbibliotekets entré hänger det kassar redo för studenter…
Under vintern har Lösnummer anordnat en fototävling för Örebrostudenter att delta i. Vi kan nu stolt presentera vinnarna! Tävlingen hade…
Under vintern har Lösnummer anordnat en texttävling för Örebrostudenter att delta i. Vi kan nu stolt presentera vinnarna! Tävlingen hade…
Just nu är nomineringsperioden öppen för Kårvalet 2021 – där Örebro studentkår väljer in personer som på olika sätt kommer…
Terminens tredje fullmäktigemöte genomfördes igår tisdag. Mötet hade ett högt tempo men flera viktiga beslut hann tas på den dryga…
Lösnummer släpper idag det tredje avsnittet av “Sakupplysning!” – ett studioprogram inriktat på Örebro studentkårs fullmäktigemöten. Mötena kallas ibland för…