Lucka 10: Julrecept för studentplånboken

10 december, 2016, 17:00 Mat & hälsa Lämna en kommentar

Julen handlar om gemenskap, värme och främst… mat. Vi kontaktade måltidsekologstudenterna Moa Ekman, Sofia Lundvall och Malin Alterstav för att ta del av deras favoritrecept!

 

”Man-tager-vad-man-haver”-grytan

– Cirka 4 portioner

Den här grytan är enkel och god samtidigt som den passar de flesta kylskåp och magar, då den kan röras till och ihop på många olika sätt. Grunden är vegansk men kan även anpassas till den köttsugne. Receptet kräver inte några större inköp – använd helst sådant som redan ligger i kylen. Perfekt som lunch eller middag en kall vinterdag!

Grund:
1 förpackning krossade tomater
Cirka 500 gr valfria rotfrukter (exempelvis potatis, kålrot, palsternacka, rotselleri)
Cirka 300 gr valfri kål (exempelvis vitkål, blomkål, grönkål, svartkål eller broccoli)
1-2 st gullökar
1-2 tsk kanel
2 tsk spiskummin (valfritt)
1-2 st vitlöksklyftor (valfritt)
Salt & peppar
Extra:
1 burk kikärtor och/eller
100-150 gram valfri färs (ex; quorn, soja, nöt eller fläsk)


Gör så här:
Hacka lök och rotfrukter, strimla eller hacka kålen. Stek lök och rotfrukter lite mjuka i valfritt fett i en gryta eller stor kastrull. Ha i kålen och hälften av kryddorna (om du använder färs, annars ha i hela mängden) och stek i 1-2 min. Häll på vatten så att det täcker allt och låt koka under lock tills de börjar kännas mjuka (cirka 10 min). Stek under tiden eventuellt på färsen vid sidan av med andra hälften av kryddorna. Ha i krossad tomat och färs eller kikärtor i grytkoket och låt sjuda ytterligare 10 min. Smaka av med salt och peppar och eventuellt lite socker och mer av kryddorna. Serveras gärna med en klick crème fraiche eller yoghurt, ett gott bröd samt lite matvete eller ris.

 

Chokladkolapaj med lingon och havssalt

– Räcker till ca 12 personer

Den här pajen har liksom allt. Bottnen smakar havreflarn och knäck, fyllningen är söt som kola men har samtidigt en mörk, djup smak av chokladen så det nästan smakar tryffel. Så toppas hela härligheten med syrliga, fräscha, underbara lingon som nästan poppar i munnen och det hela når nya höjder med de salta flingorna som glittrar på ytan likt vinterfrost.

Gör så här:
Sätt ugnen på 200°C. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt socker, havregryn och mjöl och rör ihop till en deg. Tryck ut i en ugnsfast form som är ca 24 cm i diameter. Förgrädda pajskalet i ugnen i ca 8-10 min tills det fått fin färg. Koka upp grädde, smör och sirap i en kastrull. Koka på svag värme tills du får en bra kolakonsistens. För att veta detta kan du göra kulprovet! (Ta ett glas med kallt vatten och häll en droppe av kolasmeten ner i vattnet. Om du kan rulla smeten till en liten kula är kolan klar.) Ta kastrullen från värmen och lägg i chokladen. Ställ tillbaka på värmen igen. Rör tills chokladen smälter och häll smeten i pajskalet. Strö över lingon och havssalt. Låt pajen stelna i kylen. Det tar cirka 5 timmar, eller varför inte låta den stå över natten. Servera med vispad grädde och kanske ännu mer lingon om du gillar syra. Annars kan du ha lite tinade blåbär, granatäpplekärnor eller vad helst du tycker är smaskigt.

Dela artikeln:
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Patrik Westerberg

Skribent

Webb-TV: Obstacle Course – nytt pass på Campusgymmet

28 februari, 2017, 15:35 Mat & hälsa, Universitetet Lämna en kommentar

Dela artikeln:


Lucka 20: Julrecept för studentplånboken – del 2

20 december, 2016, 17:00 Mat & hälsa Lämna en kommentar

Läste ni del ett av julrecept för studentplånboken? Här kommer del två, presenterat av måltidsekologstudenterna Moa Ekman, Sofia Lundvall och Malin…


Webb-TV: Hiphop på Campusgymmet

15 december, 2016, 13:23 Mat & hälsa Lämna en kommentar

Lösnummers webb-TV har träffat Mada, hiphop-instruktör på Campusgymmet! Dela artikeln:


Lucka 10: Julrecept för studentplånboken

10 december, 2016, 17:00 Mat & hälsa Lämna en kommentar

Julen handlar om gemenskap, värme och främst… mat. Vi kontaktade måltidsekologstudenterna Moa Ekman, Sofia Lundvall och Malin Alterstav för att ta…


Lucka 9: Han kånkade 35 kilo mjöl till förmån för Musikhjälpen

9 december, 2016, 11:48 Händer i Örebro, Mat & hälsa Lämna en kommentar

I ett korridorskök på Studentgatan bakar psykologistudenten Ludvig Löfquist, 21, bröd och pizzor som så småningom ska generera pengar till hans…


Lucka 5: Lösnummer Studio – vecka 49

5 december, 2016, 16:00 Händer i Örebro, Mat & hälsa Lämna en kommentar

Dagarna är korta, musik från Kalastider. Linda är borta, proteinpuddingsmaken svider. Dela artikeln:


Lär känna studentstaden Örebro

2 september, 2016, 12:00 Kultur, Mat & hälsa, Uteliv Lämna en kommentar

Välkommen till Örebro! En studentstad med både storstadskänsla och nära till naturen. Här finns alltid någonting att hitta på. Shoppinggator…


Lösnummers gymguide för studenter

15 april, 2016, 16:17 Mat & hälsa Lämna en kommentar

Pris, tid, plats och utbud är ofta avgörande faktorer när du letar efter den perfekta träningsanläggningen. Men hur vet du…


Lösnummers guide to surviving November

24 november, 2015, 13:06 International, Mat & hälsa, Maxa studierna Lämna en kommentar

November is here, the broccoli of the months. Halloween is dead, but Christmas is still a little too far away…


Ökad efterfrågan på ekologiskt

26 mars, 2015, 16:21 Mat & hälsa Lämna en kommentar

Försäljningen av ekologiska livsmedel ökade förra året i Sverige med 38 procent jämfört med året innan, enligt Ekowebs nya marknadsrapport….



Instagram



Twitter