”Jag känner att det finns vissa saker jag gärna lägger mer tid på”

3 april, 2015, 14:05 Örebro studentkår Lämna en kommentar

Jessica Ståhl studerar till arbetsterapeut på Örebro universitet och kandiderar för rollen som Örebro studentkårs ordförande. Hon vill öka sitt engagemang och kunna styrka frågor hon brinner för. Om hon blir vald vill hon förbättra förhållandet mellan studentkåren och de avdelningar som inte ligger på campus, exempelvis Grythyttan och campus USÖ.

Varför vill du bli Örebro studentkårs ordförande?
– Jag vill bli det för att jag vill engagera mig mer, mer än vad jag redan gör. Nu gör jag så mycket jag bara kan och tiden håller på att ta slut, eller den har tagit slut. Jag hinner inte mer och jag känner att det finns vissa saker som jag gärna lägger mer tid på. Jag har blivit ganska insatt och jag har börjat brinna för många utav frågorna som har kommit upp. Exempelvis här i Serum är ju att våra utbildningsbevakare kämpar för vaccinationer och där har jag varit med från första början. Det var jag och min klasskompis som kläckte idén och jag satt där och bara ”jaja, det är väl inte riktigt…”, men sen helt plötsligt så har jag sett hur processen har gått till och att det har gått så himla, himla bra. Det går ju faktiskt framåt och vi tar stora steg och just i såna frågor skulle jag vilja finnas där som ordförande och kunna säga det att ”Det här är någonting bra. Om ni tycker att vi ska kämpa för det så ska vi kämpa för det.”. Så ja, jag vill engagera mig mer.

Vad vill du arbeta med som ordförande?
– Framför allt så vill jag arbeta med det som studentkåren har gjort under det senaste året, att försöka få hit och komma ut till delarna av studentkåren som inte finns här på campus, exempelvis campus USÖ och Grythyttan. Det vet jag att det är något som är väldigt viktigt. Just studenterna på campus USÖ är väl de som jag känner bäst men vi har ju varit i Grythyttan tillsammans. På alla ordförandeforum så åkte vi till Grythyttan allihopa. Det var jättespännande och jätteroligt. Det märks att de också verkligen vill komma närmre oss. Så det tror jag är väldigt viktigt att jobba för om jag ska nämna en sak. Sen har jag lite idéer. Det kanske inte hör till ordförandeposten, men jag har väldigt många vänner som mår dåligt psykiskt. Jag skulle vilja att man ser på hur Örebrostudenten mår psykiskt och att man inte trycker ner de som mår dåligt. Att man inte bara ”nej, du är inte alls sjuk”, utan att man faktiskt uppmärksammar att det finns något som heter mental ohälsa och att det är väldigt vanligt bland studenter och försöka se vad man kan göra åt det.

Hur är du som ledare?
– Jag tror att jag har bra ledaregenskaper. Jag vet att det är många som har sagt till mig, speciellt då i styrelsen för Serum, att jag gör det bra, att de känner att de kan lita på mig och att de känner att jag kan ta i när det behövs. Sen är det såklart tid som brister, det är det som är det tråkiga i just sektionsstyrelser att man hinner inte vissa gånger, men sen helt plötsligt så har man jättemycket tid men då händer det inte så mycket. Då får man ta ikapp det där andra som hamnade efter lite grann, men som ledare tror jag att jag är ganska bra. Jag vet inte men jag skrev det i mitt personliga brev tror jag, men just det är att jag är en hästmänniska och hästmänniskor får ledaregenskaper redan när de är väldigt små så jag hoppas det.

Vilka är dina svagheter?
– Jag är lite kaos ibland men oftast är det ordnat kaos. Ofta så har jag väldigt mycket att göra och det kan ge ett förvirrat intryck av mig men jag har koll. Annars är det såna här småsaker som typ alla har. Jag blir ibland väldigt nervös när jag ska ställa mig inför andra och prata men det gör jag väldigt ofta ändå och jag tycker det är väldigt roligt. Jag kan nog börja svettas lite men det är väl ganska vanligt antar jag. Om jag ska utgå ifrån vad jag har gjort i styrelsen i Serum så har vi haft ungefär ingen erfarenhet när någon av oss när vi började, förutom en person i styrelsen som hade all erfarenhet. Då är det lätt att jag lämnar över tilll henne. Om jag känner att hon har en starkare åsikt om någonting än vad jag har då kan jag lämna över till henne trots att diskussionen kanske går lite för långt då. Om det är någon som jag ser har mer erfarenhet än jag så har jag väl inte lyckats ta den här ledarrollen kanske men jag tror att det är något som jag har lärt mig det senaste året.

Hur började du engagera dig inom studentkåren?
– Jag var fadder, som alla andra, och så var jag utbildningsbevakare för programmet som jag läste då, biomedicinska analytiker. Det var en vän till mig som hade varit med på introduktionen, som.. Nej, jag började ju på kårhuset! Ja, så var det, för hon sa ”Åh du måste komma och jobba på kårhuset!”, och jag bara ”Nej, men inte jag…”. Då sa hon ”Jo, men kom igen! Det är jätteroligt!”, så då sa jag ”Jaja, jag följer väl med då”, men då pendlade jag för då bodde jag hos mina föräldrar tillfälligt. Då hade jag lite långt hem och så slutade man klockan tre på natten så fick man köra bil hem men det gick ändå. Det var jätteroligt. Sen så blev jag fadder tillsammans med henne. Sen blev jag fadder igen och så sökte jag till styrelsen, och så har jag varit med i FUM.

Vilka är dina framtidsplaner efter studier och studentkårsengagemang?
– Jag försöker att hålla min framtid väldigt öppen. Jag har ofta sagt att jag ska ha specifika planer att när jag är 30 så ska jag ha, ja det är klart att jag ska försöka ha ett fast jobb, självklart, men jag vill inte säga att jag ska arbeta inom just det här området. Arbetsterapeut som jag läser nu är väldigt brett. Man kan arbeta inom väldigt många olika områden trots att man ändå är arbetsterapeut enligt legitimationen. Jag vill arbeta med människor och det har jag sagt ända sedan jag var riktigt liten. Sen om jag vill jobba med hälsa eller med aktiviteter, med sport eller ja.. Jag vill ha en häst också. Det är väl det. Jag vill hålla det väldigt öppet. Jag vill inte begränsa mig till någonting för det känns som att man bara gör sig själv besviken trots att man kanske kommit längre bara det att man kom inte i just det spåret man ville komma så känner man att ”nej, jag har inte lyckats”, fast det har jag ju bara att jag gick en annan väg.

Fakta
Namn:
Jessica Ståhl
Ålder: 21 år
Hemort: Hallsberg
Bor: Örebro
Pluggar: Arbetsterapeut
Intressen: Studentkåren, kårhuset och hästar
Senast lästa bok: Skuggorna och regnet av Håkan Nesser
Senast sedda film: Guardians of the Galaxy

/ Amanda Ankarhem och Andreas Lundgren
Skribent och fotograf

Dela artikeln:
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Fotoreportage: Volleybollturnering HT18

10 september, 2018, 12:04 Evenemang, Föreningsliv, Händer i Örebro, Maxa studierna, Örebro studentkår, Uteliv Lämna en kommentar

På fredagseftermiddagen den 7:e september samlades de olika kårsektionerna vid Röda paviljongen för att mötas i ihärdiga volleybollmatcher. Stämningen var…


Partierna om studentfrågor inför stundande valet

5 september, 2018, 20:14 Boende, Efter studierna, Evenemang, Händer i Örebro, Kultur, Örebro studentkår, Studentekonomi, Universitetet Lämna en kommentar

Under lunchtid på onsdagen den 5:e september arrangerade Örebro studentkår och Lösnummer en valutfrågning dit alla partier i Örebros kommunfullmäktige…


Örebro Studentkår och Lösnummer bjuder in till valutfrågning

4 september, 2018, 12:00 Örebro studentkår Lämna en kommentar

Ingen har väl undgått att det är ett spännande val Sverige står inför nu på söndag 9:e september? Just därför har…


KÅRVAL 2018: Och de förtroendevalda 2018/2019 är…

19 april, 2018, 14:00 Örebro studentkår Lämna en kommentar

Igår beslutade Örebro studentkårs fullmäktige om vilka som ska företräda organisationen under verksamhetsåret 2018/2019! HELTIDSARVODERADE POSTER Ordförande: Lasse Lund Vice…


#SJUKTVANLIGT: Örebro studentkår bjuder in till temavecka om psykisk ohälsa

12 april, 2018, 11:53 Evenemang, Händer i Örebro, Mat & hälsa, Maxa studierna, Örebro studentkår Lämna en kommentar

Nästa vecka är det dags för den sjukt viktiga temaveckan #Sjuktvanligt tillägnad ämnet psykisk ohälsa – ett växande samhällsproblem som…


KÅRVAL 2018: Hearing

5 april, 2018, 16:36 Evenemang, Örebro studentkår, Universitetet Lämna en kommentar

Hearingen 2018 har kommit och gått, och kandidaterna i kårvalet har både blivit utfrågade och hållit brandtal. Medan vi väntar…


KÅRVAL 2018: Årets kandidater

28 mars, 2018, 13:57 Evenemang, Örebro studentkår, Universitetet Lämna en kommentar

Nu börjar det närma sig årets Hearing, som sker den 3 april. Hearingen är evenemanget då kandidaterna till Örebro studentkårs förtroendeposter…


NOTIS: HEARING 2018

21 mars, 2018, 13:38 Örebro studentkår Lämna en kommentar

Valnämnden och Lösnummer presenterar Hearing 2018 som inträffar den 3 april på Örebro Kårhus. Under hearingen får personerna som kandiderar till…


Kommunen ska satsa på Örebrostudenterna

13 mars, 2018, 10:32 Örebro studentkår, Universitetet Lämna en kommentar

Örebro universitet har varit en viktig del av Örebro kommuns utveckling de senaste 10 åren och är även betydande för kommunens…


KÅRVAL 2018: Sista nomineringsdagen!

9 mars, 2018, 08:44 Efter studierna, Maxa studierna, Örebro studentkår, Universitetet Lämna en kommentar

Idag, fredagen den 9:e mars, stänger nomineringsperiod för kårvalet 2018. Vill du, eller någon du känner, vara med och driva…Instagram


Twitter