Hej alumn Johan Gunnarsson!

7 februari, 2017, 12:00 Efter studierna Lämna en kommentar

Johan Gunnarsson studerade behandlingsassistentprogrammet (nu nedlagt program) mellan 2011 och 2013. Efter behandlingsassistentprogrammet läste Johan kandidatprogram inom socialt arbete och två terminer kriminologi och blev klar med sina studier 2015. Idag arbetar Johan på Örebro kommun som handledare på ett boende för ensamkommande flyktingbarn.

Varför valde du att studera till behandlingsassistent?

– För det första trodde jag aldrig att jag skulle komma in. Det var det enda programmet i hela Sverige och bara 30 platser. Jag visste knappt var Örebro låg. Jag visste att jag ville hjälpa människor som är utsatta och/eller är i behov av stöd. På vilket sätt visste jag inte så behandlingsassistentprogrammet verkade allsidigt och unikt.

Beskriv din studietid i Örebro

– Det var det bästa jag varit med om. Örebro är en mycket bättre studentstad än jag kunde tänka mig. Men det gäller att söka sig till aktiviteter. Jag sökte mig till det från dag ett. Jag hann med att vara rättspsyk (gruppledare på introduktionen), sexmästeriet, fadder samt en kort period i FUM. Jag är så glad över allt jag fått lära mig och alla människor jag mött. Jag kom hit utan att känna någon. Våga testa på saker du inte gjort förut och våga trotsa din blyghet, du växer enormt som människa! Jag är väldigt nöjd med att jag bodde i studentkorridor i tre år, rekommenderar alla att testa det! Jag hade en superbra korridor där vi alla blev som en familj. Att bo i korridor är något du bara kan göra en gång i livet.

Hur tog du dig från examen till dit du är idag karriärmässigt?

– Detta är mitt första jobb efter examen. Jag har trivts sedan dag ett och har inga planer på att söka något annat.

Vad är dina arbetsuppgifter som handledare?

– Det är ett väldigt varierande jobb. En stund kan du sitta i ett samtal med en ungdom som saknar sin familj, i nästa stund stå i köket och fixa mat och senare på kvällen spela tv-spel. Något utmärkande vi gör att vi har mentorskap där vi har extra ansvar för ett antal ungdomar. Det är främst att kontinuerligt ha mentorssamtal för att kolla av mående och hur vardagen fungerar, men även kontakt med God man, socialsekreterare och lärare. I nuläget har jag tre mentorskap och detta är det allra roligaste och mest givande på jobbet. Jag får träffa hela världen på hemmaplan. Det var något som var utmärkande för mig när jag skulle söka jobb efter examen. Jag har stort intresse för språk, kultur och religion och detta får jag betalt för att möta varje dag. Hur många får lära sig att laga somalisk mat eller lära sig irakiska folkdanser på arbetstid? Jag är stolt över det jobb jag gör idag, när hatet växer sig större på sociala medier mot den målgruppen jag jobbar med. Lär känna folk istället för att tro. Mer kärlek, mindre hat.

På vilket sätt har du idag användning av det du lärde dig på din utbildning?

– Det är så svårt att säga. Framför allt det jag läste om samtalsmetodik och att möta personer där hen är idag. Jag har även fått med mig att tänka kritiskt och förmågan att formulera mig akademiskt i skrift. Jag tackar mina lärare som var hårda när de rättade våra uppgifter! Vi hade väldigt mycket grupparbeten vilket jag är tacksam för då jag fick lära mig samarbete med sådana jag egentligen inte fungerar med. Make it work liksom.

Finns det något i din utbildning som du inte har användning för?

– Jag läste en del om myndighetsutövning och vetenskaplig metod. Det är inget jag använder idag. Jag lärde mig väldigt många vetenskapliga teorier, vissa använder jag idag men de flesta inte alls.

Har du något tips till nuvarande studenter?

– Det låter klichéaktigt men ta vara på sin studenttid! Jobba inte så mycket extra. Du kommer jobba resten av ditt liv. Var med dina kompisar och ha kul. Fine ni är här för att skaffa er en utbildning, men gör denna tid oförglömlig. Engagera dig i en förening. Gör något vettigt och som sagt – Ha kul!

Foto: Privat


Är du alumn och är intresserad av att vara med i vår artikelserie Hej alumn? Skicka dina svar på frågorna ovan samt en högupplöst bild till chefredaktor@losnummer.se!

Dela artikeln:
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Malin Glimstedt

Skribent

Hej alumn Nadia Chowdhury!

16 maj, 2017, 11:57 Efter studierna Lämna en kommentar

Nadia Chowdhury är 26 år och är uppvuxen i Haninge, Stockholm. Hon studerade på socionomprogrammet på Örebro universitet och arbetar…


Hej alumn Jenniina Martikainen!

21 februari, 2017, 13:00 Efter studierna Lämna en kommentar

Jenniina Martikainen från Finland har läst programmet Digital mediedesign på Örebro universitet, och tog kandidatexamen sommaren 2015. Vägen därifrån har…


Hej alumn Johan Gunnarsson!

7 februari, 2017, 12:00 Efter studierna Lämna en kommentar

Johan Gunnarsson studerade behandlingsassistentprogrammet (nu nedlagt program) mellan 2011 och 2013. Efter behandlingsassistentprogrammet läste Johan kandidatprogram inom socialt arbete och…


Hej alumn Ellinor Holmberg!

24 januari, 2017, 12:00 Efter studierna Lämna en kommentar

Ellinor Holmberg studerade socionomprogrammet på Örebro universitet mellan 2012 och 2016 och arbetar idag som biståndsbedömare på äldreenheten på Älvsjös…


Hej alumn Sofia Fredriksson!

10 januari, 2017, 12:00 Efter studierna Lämna en kommentar

Sofia Fredriksson studerade personalvetarprogrammet på Örebro universitet mellan 2010 och 2014 och arbetar numera som rekryterare/kandidatansvarig på StudentConsulting i Göteborg. Hur kommer…


Hej alumn Susanna Hardeberg!

27 december, 2016, 12:00 Efter studierna Lämna en kommentar

Susanna Hardeberg studerade rättsvetenskapliga programmet med internationell inriktning samt masterprogram på Örebro universitet mellan 2011 och 2016. Idag arbetar Susanna…


Lucka 13: Hej alumn Maria Olsson!

13 december, 2016, 10:00 Efter studierna Lämna en kommentar

Maria Olsson studerade arbetsterapeutprogrammet på Örebro universitet mellan 2013 och 2016 och arbetar numera som arbetsterapeut i Melleruds kommun. Det…


Hej alumn Madeleine Gustafsson!

29 november, 2016, 12:00 Efter studierna Lämna en kommentar

Madeleine Gustafsson från Örebro har läst programmet Medier, kommunikation och PR. Hennes fullspäckade studietid innehöll bland annat frilansarbete, utlandsstudier och…


Hej alumn Jesper Sipola!

15 november, 2016, 13:59 Efter studierna Lämna en kommentar

Jesper Sipola inledde sin studietid på systemvetenskapliga programmet på Örebro universitet 2013 och 2016 tog han examen i företagsekonomi. Idag arbetar…


Hej alumn Frida Ingemarsson!

1 november, 2016, 12:00 Efter studierna Lämna en kommentar

Frida Ingemarsson studerade på byggingenjörprogrammet på Örebro universitet mellan 2010 och 2014 och arbetar numera som projektledare på Sweco. VARFÖR VALDE DU ATT LÄSA…Instagram


Twitter