Hej alumn Jenniina Martikainen!

21 februari, 2017, 13:00 Efter studierna Lämna en kommentar

Jenniina Martikainen från Finland har läst programmet Digital mediedesign på Örebro universitet, och tog kandidatexamen sommaren 2015. Vägen därifrån har tagit några oväntade vändningar, och idag finner hon sig studerandes igen, på 125% fart distans.

Varför valde du att studera digital mediedesign?

– Jag har alltid varit väldigt kreativ och älskat att skapa. Jag vände mig mot denna riktning redan i gymnasiet där jag läste programmet IT-Media. Man kan tycka att mitt val av universitetsstudier skulle varit självklart men i själva verket velade jag väldigt länge innan jag faktiskt sökte. Jag hade jättemycket ångest för att jag inte hade ett klart svar på vad jag ville göra när jag blev stor (något jag fortfarande vill veta), men till slut skickade jag iväg en ansökan. Då stod det mellan Digital Mediedesign och Hotell och värdskap, båda i Örebro.

Beskriv din studietid i Örebro

– Helt ärligt så var min första tid på universitetet väldigt slitsam. Minst en gång per termin ville jag hoppa av, mycket tack vare min tendens att sätta orimligt höga krav och samtidigt tvivla på mig själv. Självklart hade jag väldigt kul också. Jag träffade nya fantastiska människor, fick upptäcka min nya hemstad, och erbjöds ovärderliga möjligheter och erfarenheter som utvecklat mig enormt mycket. I höstas återvände jag till universitetet för att läsa kursen Planerad kommunikation 1. Eftersom jag tidigare inte engagerat mig i någon verksamhet på skolan eller haft ett särskilt aktivt studentliv överhuvudtaget så bestämde jag mig för att gå med i Lösnummer, vilket jag inte ångrat en sekund! Jag har lärt känna så många fina människor och fått skapa och förverkliga mig själv, vilket har gett mig så himla mycket!

Hur tog du dig från examen till dit du är idag?

– Vägen har varit krokig, och ledde till min obekväma soffa där jag i skrivande stund sitter som en ostbåge. Efter att jag tog examen så valde jag att kompensera för all teori med en praktikkurs, som jag spenderade på en reklambyrå i Örebro. Efter praktiken blev jag kvar på byrån och arbetade som Art Director-assistent i ett halvår, varpå jag återvände till universitetet för ytterligare en termin. Just nu distanspluggar jag 3D-modellering samt digitalt måleri på 125% fart. Samtidigt söker jag jobb och försöker hitta svaret på vad tusan jag vill arbeta med!

Hur ser du på din framtid?

– Som sagt försöker jag ta reda på vad det är jag är ämnad att göra, var jag kan trivas och prestera. Det kreativa och konstnärliga skapandet har jag funderat på att utveckla till ett frilansarbete, som jag, i alla fall till en början, skulle kunna ägna mig åt vid sidan av arbetet som genererar bröd på bordet. Jag kan ibland känna stress över att jag inte gjort jordens karriär än, att jag inte hittat min plats. Vid sådana tillfällen försöker jag tänka på att allas vägar ser så olika ut, och att det varken är särskilt nyttigt eller produktivt att jämföra sig själv med andra. Av egen erfarenhet har jag dessutom märkt att det brukar vara de små, oväntade händelserna eller mötena som leder till möjligheter. De går inte att förutspå, men när de väl slår en i tavlan så står man plötsligt inför en och annan utmaning, och lär sig alltid något om sig själv på kuppen.

På vilket sätt har du idag användning av det du lärde dig på din utbildning?

– Nästan allt det praktiska jag gjort under studietiden har jag fått användning för, både i arbetslivet och på ett personligt plan. Jag har samlat på mig en hel del erfarenhet av bland annat bildproduktion, redaktionellt arbete, webbdesign och programmering – digitalt skapande i stort. De otaliga projekt jag varit inblandad i har också lärt mig mycket om samarbete, multitasking, kompromisser, och initiativtagande!

Finns det något i din utbildning som du inte har användning för?

– Jag säger som många sagt innan och efter min studietid. Det eviga, återstående problemet: SÅ – mycket – teori. Visst har jag utvecklat ett kommunikationsteoretiskt och problemlösande tänk, Men (Ja, med stort M), majoriteten av det jag hestpräntat in i mitt huvud inför tentor har visat sig vara precis det jag trott, överflödigt. Utbildningar inom grafiska, skapande yrken bör i mitt tycke innefatta mycket mer praktiskt lärande. Jag kan läsa mig till något, men i mitt fall så blir inte kunskapen till färdighet förrän jag faktiskt fått utföra uppgiften med mina egna händer. Ju fler sinnen en använder i lärandeprocessen, desto lättare blir det att lära sig!

Har du något tips till nuvarande studenter?

– Inför framtiden efter studietiden kan en praktiktermin innebära stora möjligheter och öppna dörrar! Något jag också vill rekommendera är engagemang utanför studierna, i kåren/en sektion/en förening, det kan ge så otroligt mycket! Slutligen vill jag påminna om att samtidigt som utbildning är viktigt, så ska den inte behöva styra hela ditt liv. Försök njuta av din studietid och var snäll mot dig själv när det blir stressigt, värdesätt din hälsa och ditt välmående! Drabbas du av ångest så hoppas jag att du vet att du inte är ensam i båten, vi är många här, och det finns flytvästar!

Foto: Privat


Är du alumn och är intresserad av att vara med i vår artikelserie Hej alumn? Skicka dina svar på frågorna ovan samt en högupplöst bild till chefredaktor@losnummer.se!

Dela artikeln:
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Malin Glimstedt

Skribent

Hej alumn Nadia Chowdhury!

16 maj, 2017, 11:57 Efter studierna Lämna en kommentar

Nadia Chowdhury är 26 år och är uppvuxen i Haninge, Stockholm. Hon studerade på socionomprogrammet på Örebro universitet och arbetar…


Hej alumn Jenniina Martikainen!

21 februari, 2017, 13:00 Efter studierna Lämna en kommentar

Jenniina Martikainen från Finland har läst programmet Digital mediedesign på Örebro universitet, och tog kandidatexamen sommaren 2015. Vägen därifrån har…


Hej alumn Johan Gunnarsson!

7 februari, 2017, 12:00 Efter studierna Lämna en kommentar

Johan Gunnarsson studerade behandlingsassistentprogrammet (nu nedlagt program) mellan 2011 och 2013. Efter behandlingsassistentprogrammet läste Johan kandidatprogram inom socialt arbete och…


Hej alumn Ellinor Holmberg!

24 januari, 2017, 12:00 Efter studierna Lämna en kommentar

Ellinor Holmberg studerade socionomprogrammet på Örebro universitet mellan 2012 och 2016 och arbetar idag som biståndsbedömare på äldreenheten på Älvsjös…


Hej alumn Sofia Fredriksson!

10 januari, 2017, 12:00 Efter studierna Lämna en kommentar

Sofia Fredriksson studerade personalvetarprogrammet på Örebro universitet mellan 2010 och 2014 och arbetar numera som rekryterare/kandidatansvarig på StudentConsulting i Göteborg. Hur kommer…


Hej alumn Susanna Hardeberg!

27 december, 2016, 12:00 Efter studierna Lämna en kommentar

Susanna Hardeberg studerade rättsvetenskapliga programmet med internationell inriktning samt masterprogram på Örebro universitet mellan 2011 och 2016. Idag arbetar Susanna…


Lucka 13: Hej alumn Maria Olsson!

13 december, 2016, 10:00 Efter studierna Lämna en kommentar

Maria Olsson studerade arbetsterapeutprogrammet på Örebro universitet mellan 2013 och 2016 och arbetar numera som arbetsterapeut i Melleruds kommun. Det…


Hej alumn Madeleine Gustafsson!

29 november, 2016, 12:00 Efter studierna Lämna en kommentar

Madeleine Gustafsson från Örebro har läst programmet Medier, kommunikation och PR. Hennes fullspäckade studietid innehöll bland annat frilansarbete, utlandsstudier och…


Hej alumn Jesper Sipola!

15 november, 2016, 13:59 Efter studierna Lämna en kommentar

Jesper Sipola inledde sin studietid på systemvetenskapliga programmet på Örebro universitet 2013 och 2016 tog han examen i företagsekonomi. Idag arbetar…


Hej alumn Frida Ingemarsson!

1 november, 2016, 12:00 Efter studierna Lämna en kommentar

Frida Ingemarsson studerade på byggingenjörprogrammet på Örebro universitet mellan 2010 och 2014 och arbetar numera som projektledare på Sweco. VARFÖR VALDE DU ATT LÄSA…Instagram


Twitter