FEMJUR – ”ge feminismen mer plats”

2 maj, 2016, 10:58 Föreningsliv Lämna en kommentar

Solen värmer där vi sitter vid ett bord utanför Forum-restaurangen. Det är så varmt och skönt att jag till och med vågar ta av mig jackan. Nu känns det som att våren är här på riktigt. Samtidigt som pollen får mina ögon att rinna och krokus kikar fram i rabatten har en ny studentförening fötts på Örebro universitet.

Jag har träffat de tre juriststudenterna Sanna Wedding, Felix Berger och Unni Saltin, som är grundare av föreningen FEMJUR Örebro (Feministiska Juriststudenter Örebro) för att ställa några frågor om den nystartade föreningen. Vårt samtal kretsade främst kring feminismens frånvaro i svensk juridik samt hur man går tillväga för att starta upp en förening.

Varför ville ni starta en feministisk juridisk förening?
– Feminism är vår hjärtefråga och det tar en alldeles för liten plats på juristutbildningen. Därför ville vi skapa ett forum som kompletterar utbildningen, säger Felix.

Han berättar vidare att feminism för dem handlar om respekt, rättvisa och allas lika värde.
– Det är viktigt att alla får samma förutsättningar att göra det man vill. Att nå dit man vill. Att drömma och att lyckas.
Unni talar därefter om att FEMJUR fanns på alla Sveriges universitet som tillhandahåller juristutbildningen, utom Örebro och Umeå.
– Istället för att vara bittra över att vi inte kunde vara delaktiga i FEMJUR här i Örebro kunde vi lika gärna starta upp det själva. Vi ville ha en förening som vi brinner för. Man behöver det för att orka ta sig igenom vardagen. Det är en källa som ger energi, säger hon.

– Vårt mål är att ha ett feministiskt rum där vi utbildar oss själva och andra samtidigt som vi verkar för en öppen och tolerant studiemiljö. Dessa mål ska vi uppnå bland annat genom föreläsningar, diskussionsseminarium och s.k. rättsfallsfika, säger Sanna.

Hur gick ni tillväga när ni startade upp föreningen?
– Det började med att vi upptäckte att alla tre var intresserade av att ha en feministisk juridisk förening i Örebro, så vi bestämde oss för att starta upp en, säger Felix.
– Dessa tankar hade vi haft sedan i höstas, men det dröjde ända till januari i år innan vi satte oss ner och planerade hur vi skulle gå tillväga. Unni gjorde en tankekarta som gav oss stor inspiration. Vid det här skedet var vi alla tre på det klara med vad vi ville göra och vad som behövde göras, fortsätter han.

– När man inte har startat upp en förening tidigare är det svårt att veta vart man ska börja, förklarar Sanna.
– Vi har haft mycket kontakt med FEMJUR Uppsala för att få vägledning, eftersom de är grundarna av FEMJUR som förening. Vi kontaktade även Örebro studentkår och vänner som har varit engagerade i andra föreningar för vägledning. Dessutom hittade vi information på Skatteverkets hemsida och andra sidor kring hur man startar upp en förening. Vi är måna om att FEMJUR Örebro ska vila på en stabil grund så att det blir enkelt att driva föreningen vidare när vi är klara på Örebro universitet. Därför ville vi att allt skulle bli rätt från början.

Hon fortsätter att berätta att de i februari gjorde universitetets jurist- och rättsvetarstudenter medvetna om FEMJUR Örebros existens och ett antal intresserade studenter dök upp på ett brainstorming-möte.
– Därefter skrev vi stadgar där bland annat syftet med föreningen framgår. Detta var nog den svåraste biten, men eftersom FEMJUR sedan tidigare finns i andra städer kunde vi hämta inspiration från deras stadgar och göra dem mer anpassade till oss och vad vi vill åstadkomma, fortsätter Sanna.
– Den 12 mars var dagen vi föddes, säger Unni med ett leende på läpparna. Det var nämligen då vi hade vi vårt första årsmöte. Där utsåg vi styrelsen och bekräftade stadgarna. Efter det hade vi ett styrelsemöte och skickade efter det in våra papper till Skatteverket som en vecka senare bekräftade FEMJUR Örebro som en förening. För tillfället har vi kontakt med banken för att få ett bankkonto.

Felix sitter och smuttar på sitt kaffe när har inte svarar på frågor. Hans gula jacka ligger på tork i solen, efter att han försökt tvätta bort en ketchup-fläck som uppstod på lunchen. Sanna viftar med sitt långa hår, som hon funderar på att klippa av, och resonerar kring den senaste frågeställningen. Unni sitter i solglasögon och njuter av värmen, trots att det nog egentligen är ganska kallt i förhållande till Israel, som hon nyligen besökte. Själv äter jag den sista biten på min Daimstrut. Vanligtvis äter jag glass så långsamt att den hinner smälta innan jag är klar, men idag snabbade jag mig. Vet inte om det berodde på att jag var hungrig eller om det var mitt undermedvetna som talade om för mig att glass som smälter vanligtvis leder till jobbiga situationer.

Hur planerar ni att rekrytera nya medlemmar?
Sanna talar entusiastiskt om att de ska ha en medlemsträff den 10 maj.
– Dessutom ska vi gå ut i klasserna och informera om FEMJUR. Vi finns på Instagram under namnet femjurorebro och på Facebook under namnet Feministiska Juriststudenter Örebro där alla är varmt välkomna att följa oss, säger hon.
– ALLA är välkomna i FEMJUR! Utropar Felix med glädje, men med en seriös underton.

Varför ska man ansluta sig till FEMJUR?
– Ansluter man sig kommer man lära sig mycket och ha riktigt roligt! Dessutom blir det en chans att lära känna likasinnade i Örebro och resten av Sverige. När man sätter sig in i juridiken märker man snabbt att det finns ett behov av att diskutera den ur en feministisk synvinkel, berättar Unni.
– Den som ansluter sig får möjlighet att delta i denna typ av diskussioner och därigenom en chans att påverka juridiken.

Vi packar ihop våra saker efter att ha suttit och pratat en lång stund. Jag tar på mig min jacka igen. Solen värmer fortfarande upp vårt bord utanför Forum-restaurangen, trots att klockan är närmare 17. Jag säger hej då till Sanna, Felix och Unni och cyklar hem i den ljumma eftermiddagen. Våren är äntligen här på riktigt och den ger ny energi till att drömma, att våga och att lyckas. Knappt hundra meter bort kan jag skymta kullen utanför Behrn arena som står i blom. En ny förening är född och den växer som våren, nu när den blommar.

Dela artikeln:
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Ellinor Andersson

Skribent

Patrik Westerberg

Fotograf

Krönika – Nicole Palm: “Det är under introduktionen man lever”

1 februari, 2019, 12:27 Föreningsliv, Krönika, Örebro studentkår, Uteliv Lämna en kommentar

Jag tvekade verkligen inför introduktionen och visste inte ens om jag skulle våga gå dit, trots att jag så gärna…


Christopher Dolck hänför Lösnummer med magi

28 januari, 2019, 11:08 Föreningsliv, Kultur, Örebro studentkår, Universitetet Lämna en kommentar

Den artonde december gästades Lösnummer av Örebro universitets egna magiker, Christopher Dolck. Under en dryg timme förvirrades vi av det…


Joel Hessel: “Hantera klimatkrisen för den kris det är”

22 januari, 2019, 11:35 Föreningsliv, Händer i Örebro, Studentekonomi Lämna en kommentar

Greta Thunberg har sedan augusti förra året varit en inspiration för klimatkämpar, inte bara i Sverige utan runt om i…


Säg hej till Nicole – vår nya vice chefredaktör!

18 januari, 2019, 12:29 Föreningsliv, Maxa studierna Lämna en kommentar

Till vårterminen 2019 har Lösnummer fått en ny vice chefredaktör, Nicole Palm! Vem är Nicole? En otroligt glad tjej på…


Krönika – Ulrika Winge: ”Vice chefredaktör. Det låter rätt flådigt va?”

16 januari, 2019, 11:53 Föreningsliv, Krönika, Maxa studierna Lämna en kommentar

Ja, så flådigt att jag inte alls kunde tänka mig att söka när tillfället kom för ett år sedan. Jag…


Musikhjälpen: Engagemang på Örebro universitet

14 december, 2018, 09:52 Föreningsliv, Händer i Örebro Lämna en kommentar

Musikhjälpen-veckan är i full gång, och föreningar runt om på våra campus har startat bössor. Nog för att vi studenter…


Sista chansen att nominera årets Örebrostudent!

6 december, 2018, 11:24 Evenemang, Föreningsliv, Händer i Örebro, Örebro studentkår, Lämna en kommentar

Örebro universitet och Örebro studentkår delar för första gången 2019 ut pris till årets Örebrostudent. Priset delas ut på Örebrogalan…


Lösnummer söker styrelse VT-19!

12 november, 2018, 16:11 Föreningsliv, Maxa studierna, Örebro studentkår, Lämna en kommentar

Lösnummer söker nu en ny styrelse för vårterminen 2019! En styrelsepost på Lösnummer innebär en meriterande och utvecklande syssla vid…


Felicia om tiden som PR-ansvarig

9 november, 2018, 11:50 Efter studierna, Föreningsliv, Krönika, Maxa studierna Lämna en kommentar

När jag började plugga visste ingen i min omgivning riktigt vad jag egentligen skulle plugga eller utbilda mig till. De…


Fotoreportage: Volleybollturnering HT18

10 september, 2018, 12:04 Evenemang, Föreningsliv, Händer i Örebro, Maxa studierna, Örebro studentkår, Uteliv Lämna en kommentar

På fredagseftermiddagen den 7:e september samlades de olika kårsektionerna vid Röda paviljongen för att mötas i ihärdiga volleybollmatcher. Stämningen var…Instagram


Twitter