Dejtingsida sammanförde folkpop-bandet

2 januari, 2015, 14:18 Kultur Lämna en kommentar

Onsdagen den 17 december spelar universitetsbandet Esse Quam Videri på East West i centrala Örebro. Det folkpop-inspirerade bandet går på scen 20.30 och inträdet är 50 kr. De som kommer på giget får de två första låtarna från deras kommande platta som släpps under 2015.

Det folkpop-inspirerade bandet Esse Quam Videri består av fyra medlemmar. Isabelle Ulfsdotter Hillberg på sång, piano och tvärflöjt, Esbjörn Lilja på gitarr och sång, Daniel Jonasson på trummor och Jimmy Hillberg på bas, sång och charango. Jimmy berättar om sitt ovanliga instrument charango.
– Det är en tiosträngad ukulele kan man säga. En blandning av mandolin och ukulele som är ett sydamerikanskt folkmusik-instrument.

Spelar live i centrala Örebro
En stor del av att spela i band handlar om att spela live, någonting som Esse Quam Videri mer än gärna gör. Onsdagen den 17 december spelar de på East West och två dagar senare, den 19 december, spelar de på Heavens door. De som kommer på giget på East West får de två första låtarna från deras kommande platta i digital form. Isabelle som pluggar musikvetenskap på Örebro universitet berättar vad det är som tilltalar henne med att spela live.
– Jag tycker om samspelet mellan oss i bandet. Oavsett hur mycket vi har repat så gäller det att lyssna in varandra och jag tycker det samspelet är väldigt coolt.

Modern folkpop i rocktema
Bandet spelar enbart egenskrivet material och beskriver sin musik som folkpop-inspirerad med influenser från 60-talsrocken. Men de inspireras även av modern musik.
– Jag inspireras av många, men till exempel soundet som First aid kit har gillar jag väldigt mycket, säger Isabelle.
– Ja, och även Fleet foxes en hel del, fyller Jimmy i.
– För min del inspirerar John Martyn mig ganska mycket. Det är gammal experimentell folkrock från 70-talet kan man säga, säger Esbjörn.

De träffades genom en dejtingsida
Många band startas av medlemmarna i de tidiga tonåren där föräldrarnas källare eller garage får agera replokal. Den bilden stämmer dock inte överens med Esse Quam Videri. Det folkpop-inspirerade bandet träffades i början av 2012 genom en dejtinghemsida för musiker som söker andra att spela med.
– Det började med att jag lade ut en annons på bandfinder.com som Esbjörn sedan svarade på. Efter det sågs vi, och sedan hörde vi med Jimmy om han hade lust att haka på, och på den vägen är det, säger Isabelle Ulfsdotter Hillberg.

Framtidsplanerna
Några direkta drömmar om att erövra världen med sin musik har inte bandet. Men de har andra förhoppningar som driver dem framåt.
– Just nu hoppas vi på att det kommande albumet slår riktigt hårt så att vi kommer ut på massa roliga festivaler och att allt bara växer. Det vore fantastiskt, avslutar Isabelle.

/ Victor Jonasson
Skribent

Foto: Elin Atterstig

Dela artikeln:
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

International: “I am one of a kind!” This is João Felippe

11 oktober, 2017, 11:30 International, Kultur, Universitetet Lämna en kommentar

João Felippe is a Brazilian musician, who is currently studying on exchange at Örebro University. However, he is not just…


Webb-TV: Better of Dead

22 mars, 2017, 14:14 Kultur Lämna en kommentar

Nu börjar Lösnummers webb-tv att publicera filmer producerade av studenter på Örebro universitet! Först ut är ”Better of Dead” –…


Influence Film Club – nyheten för filmälskare

3 mars, 2017, 10:00 Kultur Lämna en kommentar

Nu är den senaste trenden från USA här – att skapa en egen filmklubb för dokumentärer. Med Influence Film Club…


Les Gordons – Från Timebeer till Melodifestivalen

23 februari, 2017, 14:00 Evenemang, Kultur Lämna en kommentar

Melodifestivalen är full igång, och på lördag är det dags för fjärde och sista deltävlingen där Örebrobandet Les Gordons ställs emot bland…


Kents sista andetag

22 december, 2016, 12:18 Kultur Lämna en kommentar

Lösnummers Ellinor Andersson tar oss med på Kents omtalade avskedskonsert på Tele2 Arena den 17 december, där ett av Sveriges…


Lucka 15: Julgran är så 1700-tal

15 december, 2016, 09:00 Kultur Lämna en kommentar

En gran kan växa sig en bra bit över 60 meter och bli ett par hundra år gammal. Att det…


Lucka 7: Being Swedish – Christmas Edition

7 december, 2016, 11:05 International, Kultur Lämna en kommentar

So, here you are, about to experience your first swedish christmas ever. As if all of our everyday weirdness wasn’t enough,…


Lucka 6: Julfilmerna du inte får missa!

6 december, 2016, 11:00 Kultur Lämna en kommentar

Julen börjar nalkas och julfilmerna börjar visas på TV och streamingtjänsterna. Men vad är värt och se och vilka kan…


Lär känna studentstaden Örebro

2 september, 2016, 12:00 Kultur, Mat & hälsa, Uteliv Lämna en kommentar

Välkommen till Örebro! En studentstad med både storstadskänsla och nära till naturen. Här finns alltid någonting att hitta på. Shoppinggator…


Bråvalla 2016: Glitter, lera och förföriska framträdanden

15 juli, 2016, 10:00 Kultur Lämna en kommentar

Leo Vincentsen har under året underhållit oss med sina Timebeer-recensioner och pricksäkra krönikor. För några veckor sedan tog han med…Instagram


Twitter