Bråvalla 2016: Glitter, lera och förföriska framträdanden

15 juli, 2016, 10:00 Kultur Lämna en kommentar

Leo Vincentsen har under året underhållit oss med sina Timebeer-recensioner och pricksäkra krönikor. För några veckor sedan tog han med sig sin berättarglädje till festivalen Bråvalla och ger oss här en sammanfattning av ett par riktigt händelserika och (leriga) dygn. 


Jag har glittrats upp och lerats ner, förförts av framträdanden och bortförts av främlingar. Det är nog så nära jag kommer att sammanfatta Bråvalla i en mening.

Det börjar på en onsdag med stämningen i kön förväntansfull. Den första ljumna ölen kollektivt knäppt och alla tappert släpandes på tiotals kilon packning.

Första morgonen vaknar jag tidigt i en mikrovågsugn till tält, släpar mig till öppningen och kippar efter andan. Sista morgonen vaknar jag sent i ett fuktigt tält och möts av lera och misär. Min hjärna har morgonfrilla och jag är så törstig så att jag nästan skulle kunna dricka leran. Men det är en del av hela upplevelsen som i slutändan får en att uppskatta allt mer.

Musiken tjuvstartar på onsdagen med Frej Larsson som spottar rim i 200 km/h framför två glassbilar med ”420” på nummerplåtarna. Frej gör ingen liten show. Han viftar med en totalt onödig eldkastare och skanderar under spelningen otaliga gånger ut ”moderater super som kärringar” med en bild av Anna Kinberg-Batra iförd grovpixliga solglasögon på skärmen bakom sig.

Daniel Adams-Ray levererar ett snyggt inslaget framträdande. Bäst är det när man får vänta på sista låten och hela publiken kollektivt dras in i den intensiva tystnaden som tillslut extatiskt exploderar i orden alla har väntat på: ”Fått en flaska i huvet…”

Mumford and sons är fenomenala och jag tror aldrig att jag har hört en röst som har benådats med en sådan förmåga att förmedla känslor som Marcus Mumfords. Det är sällan man hör musik som är så levande som ”Little lion man” live. Bandet tackar skämtsamt på svenska efter varje låt och bassisten kommer vid ett tillfälle fram och säger: ”I know two words in swedish: Zlatan Ibrahimovic!” Jag hoppas innerligt att ingen berättar för honom att det inte är svenska.

13603829_10154342438423799_7106319179962409662_o

Leo Vincentsen påväg ut på nya festivaläventyr

När Veronica Maggio står på scen så kan publiken vartenda ord: ”för det är kö från gatan upp till hallen!” sjungs av tusen stämband. Scenen har fyllts med en vacker skog av glödlampor på vita pålar. Maggan går i ett klassiskt grepp av scenen i några sekunder, släcker glödlampsskogen och kommer tillbaka inom någon minut med orden: ”jag tror jag vet vad ni vill höra.” Det gör hon och orden är: ”jag kommer.” Det gör väl nästan publiken också.

Ett musikquiz hålls i en mysig lounge medan regnet öser ned i monsunmängder utanför. Killen som höller i quizet ser ut som den mest arketypiska musikbranschmänniskan jag kan tänka mig med sina breda bågar och lite annorlunda skjorta. Tiden mellan låtarna fylls ut med diverse artistrelaterade anekdoter. Killens knarriga radioröst berättar bland annat att när Kanye West spelade här 2014 så nuddade han aldrig svensk mark. Hans fötter gick från trappan ned från flyget in i bilen och ut igen på trappan upp till scenen.

Kodjo Akolor uppträder också och en blandning av peppade människor och folk som bara vill fly monsunen samlas i loungen. Kodjo hoppar nästan in på scenen och sprider energi i rummet som ett litet rörligt kärnkraftverk. Inför en garvande publik så berättar Kodjo bland annat om sin tunga uppväxt i den kriminella orten Vallentuna, en kommun vars motto är: ”vart sjunde invånare är en häst”. Riktigt farligt med andra ord.

Men inget slår alla människor man möter där eller delar camp och tält med. Skulle kunna skriva en bok om alla spådomar, lerbrottningar, hångeltävlingar, polarbrödsfrisbeetävlingar och spontana silvertejpsvigslar som jag upplevt med er.

Tack för alla äventyr Bråvalla, kan nog nästan övertalas att komma hit igen när minnet av leran blivit tillräckligt suddigt.

Bild: Privat

Dela artikeln:
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Leo Vincentsen

Skribent

International: “I am one of a kind!” This is João Felippe

11 oktober, 2017, 11:30 International, Kultur, Universitetet Lämna en kommentar

João Felippe is a Brazilian musician, who is currently studying on exchange at Örebro University. However, he is not just…


Webb-TV: Better of Dead

22 mars, 2017, 14:14 Kultur Lämna en kommentar

Nu börjar Lösnummers webb-tv att publicera filmer producerade av studenter på Örebro universitet! Först ut är ”Better of Dead” –…


Influence Film Club – nyheten för filmälskare

3 mars, 2017, 10:00 Kultur Lämna en kommentar

Nu är den senaste trenden från USA här – att skapa en egen filmklubb för dokumentärer. Med Influence Film Club…


Les Gordons – Från Timebeer till Melodifestivalen

23 februari, 2017, 14:00 Evenemang, Kultur Lämna en kommentar

Melodifestivalen är full igång, och på lördag är det dags för fjärde och sista deltävlingen där Örebrobandet Les Gordons ställs emot bland…


Kents sista andetag

22 december, 2016, 12:18 Kultur Lämna en kommentar

Lösnummers Ellinor Andersson tar oss med på Kents omtalade avskedskonsert på Tele2 Arena den 17 december, där ett av Sveriges…


Lucka 15: Julgran är så 1700-tal

15 december, 2016, 09:00 Kultur Lämna en kommentar

En gran kan växa sig en bra bit över 60 meter och bli ett par hundra år gammal. Att det…


Lucka 7: Being Swedish – Christmas Edition

7 december, 2016, 11:05 International, Kultur Lämna en kommentar

So, here you are, about to experience your first swedish christmas ever. As if all of our everyday weirdness wasn’t enough,…


Lucka 6: Julfilmerna du inte får missa!

6 december, 2016, 11:00 Kultur Lämna en kommentar

Julen börjar nalkas och julfilmerna börjar visas på TV och streamingtjänsterna. Men vad är värt och se och vilka kan…


Lär känna studentstaden Örebro

2 september, 2016, 12:00 Kultur, Mat & hälsa, Uteliv Lämna en kommentar

Välkommen till Örebro! En studentstad med både storstadskänsla och nära till naturen. Här finns alltid någonting att hitta på. Shoppinggator…


Bråvalla 2016: Glitter, lera och förföriska framträdanden

15 juli, 2016, 10:00 Kultur Lämna en kommentar

Leo Vincentsen har under året underhållit oss med sina Timebeer-recensioner och pricksäkra krönikor. För några veckor sedan tog han med…Instagram


Twitter