Måltidsekologerna samarbetar med Open Art för minskat matsvinn

12 mars, 2015, 16:04 Mat & hälsa, Universitetet Lämna en kommentar

I slutet på januari samlades projektledare, kockar, driftschefer och blivande måltidsekologer från Örebro universitet för att påbörja det nya projektet om matsvinn. Målet är att de tillsammans ska kunna minska matsvinnet i restaurangbranschen. Örebro universitets blivande måltidsekologer ska vara ett stöd för deltagande restauranger när det kommer till beräkningar av matsvinn och kundundersökningar.  

Det är i kursen ”Mat och miljö” som studenterna vid måltidsekologprogrammet deltar i ett projekt om matsvinn. Projektet är ett samarbete mellan Handelskammaren Mälardalen, Örebro kommun, Örebro universitet och Open Art. Det var Open Art som lade grunden för projektet med frågeställningen om matsvinnet från restauranger. De fem deltagande restaurangerna i Örebro ska mäta matsvinnet och erbjuda specialdesignade Doggyboxar som konstnärer från organisationen Open Art har designat till eventuellt lämnade matrester. Tanken med Doggyboxarna är att minska matsvinnet hos restaurangerna ytterligare då kunderna tar hem maten som blir över och förhoppningsvis äter upp.

Restaurangerna ska mäta matsvinnet under fyra veckor och man hoppas på att det ska minska i takt med en ökad medvetenhet hos både personal och kunder. Projektet ska vara en start för flera restauranger att bli intresserade i frågan om att minska matsvinnet. ”Av all mat som produceras går 30 procent ner i soptunnan”, skriver Henrik Ennart i artikeln Åtta tips: så minskar du matsvinnet (Svenska Dagbladet 2013-11-07). En minskning av matavfall är något som restauranger och även privatpersoner kan tjäna på. Det är inte bara miljön som tar skada av att vi slänger så mycket mat, det är dessutom våra egna privata ekonomier.

Johanna Björklund, kurs- och programansvarig för Måltidsekologprogrammet förklarar att det är genom kontakter med storkök och restauranger som studenterna nu är delaktiga i matsvinnsprojektet.
– När man ska göra svinnmätningar på restauranger så kan man räkna på svinnet på olika sätt, ekonomiskt, miljömässigt och klimatmässigt och det är ju jättebra att då få göra de här beräkningarna på praktiska fall, säger Johanna.
Genom att mäta vad svinnet innehåller, hur mycket det är och var det kommer ifrån kan man räkna ut hur stor klimatpåverkan svinnet har och även räkna ut hur mycket det kostar. Johanna påpekar att måltidsekologerna utöver beräkningarna av matavfallet även får en möjlighet till att knyta kontakter till näringslivet för framtida examensarbete och jobb.

/ Petra Ståhl
Skribent

Dela artikeln:
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Ny app hjälper oss att hitta på universitetet

4 maj, 2018, 10:17 Universitetet, Lämna en kommentar

Ibland kan universitetet kännas som en labyrint. Hur många gånger har vi inte virrat bort oss i olika korridorer på…


Digitaliseringen inom juristbranschen: förändrat arbetssätt

2 maj, 2018, 13:31 Universitetet Lämna en kommentar

På Örebro universitet hölls i förra veckan en konferens om digitaliseringen inom juristbranschen. Men redan i inledningen stod klart att…


Pasta La Vista erbjuder studentrabatt inför låning

26 april, 2018, 10:49 Händer i Örebro, Mat & hälsa, Maxa studierna Lämna en kommentar

Pengarna tenderar att sina för studenterna veckan innan låning, vilket är något som Pasta La Vista har förstått. Varje månad…


#SJUKTVANLIGT: Örebro studentkår bjuder in till temavecka om psykisk ohälsa

12 april, 2018, 11:53 Evenemang, Händer i Örebro, Mat & hälsa, Maxa studierna, Örebro studentkår Lämna en kommentar

Nästa vecka är det dags för den sjukt viktiga temaveckan #Sjuktvanligt tillägnad ämnet psykisk ohälsa – ett växande samhällsproblem som…


HEJ ALUMN Ellinor Sätterqvist!

11 april, 2018, 12:11 Efter studierna, Maxa studierna, Universitetet Lämna en kommentar

I Lösnummers artikelserie ”Hej Alumn!” träffar vi tidigare studenter för att se vad de sysslar med idag. Den här gången…


Inspiration från Yrkespodden i ansökningstider

9 april, 2018, 10:29 Efter studierna, Universitetet Lämna en kommentar

Den 16:e april är sista dagen att söka nästa termins kurs, och många av oss är obeslutsamma. I Yrkespodden kan…


KÅRVAL 2018: Hearing

5 april, 2018, 16:36 Evenemang, Örebro studentkår, Universitetet Lämna en kommentar

Hearingen 2018 har kommit och gått, och kandidaterna i kårvalet har både blivit utfrågade och hållit brandtal. Medan vi väntar…


KÅRVAL 2018: Årets kandidater

28 mars, 2018, 13:57 Evenemang, Örebro studentkår, Universitetet Lämna en kommentar

Nu börjar det närma sig årets Hearing, som sker den 3 april. Hearingen är evenemanget då kandidaterna till Örebro studentkårs förtroendeposter…


Åsikt: Källkritik- ett avgörande verktyg i en tid av desinformation

22 mars, 2018, 14:00 Åsikt, Universitetet Lämna en kommentar

Tisdagen den 13 mars uppmärksammades källkritikens dag för andra året i rad. En dag som säger en hel del om den…


Systematisk överskridning av rättningstider vid Örebro universitet

19 mars, 2018, 13:00 Universitetet Lämna en kommentar

Många studenter vid Örebro universitet har någon gång fått beskedet att resultatet från en examinerande inlämning flyttas fram. En del…



Instagram


Twitter