Måltidsekologerna samarbetar med Open Art för minskat matsvinn

12 mars, 2015, 16:04 Mat & hälsa, Universitetet Lämna en kommentar

I slutet på januari samlades projektledare, kockar, driftschefer och blivande måltidsekologer från Örebro universitet för att påbörja det nya projektet om matsvinn. Målet är att de tillsammans ska kunna minska matsvinnet i restaurangbranschen. Örebro universitets blivande måltidsekologer ska vara ett stöd för deltagande restauranger när det kommer till beräkningar av matsvinn och kundundersökningar.  

Det är i kursen ”Mat och miljö” som studenterna vid måltidsekologprogrammet deltar i ett projekt om matsvinn. Projektet är ett samarbete mellan Handelskammaren Mälardalen, Örebro kommun, Örebro universitet och Open Art. Det var Open Art som lade grunden för projektet med frågeställningen om matsvinnet från restauranger. De fem deltagande restaurangerna i Örebro ska mäta matsvinnet och erbjuda specialdesignade Doggyboxar som konstnärer från organisationen Open Art har designat till eventuellt lämnade matrester. Tanken med Doggyboxarna är att minska matsvinnet hos restaurangerna ytterligare då kunderna tar hem maten som blir över och förhoppningsvis äter upp.

Restaurangerna ska mäta matsvinnet under fyra veckor och man hoppas på att det ska minska i takt med en ökad medvetenhet hos både personal och kunder. Projektet ska vara en start för flera restauranger att bli intresserade i frågan om att minska matsvinnet. ”Av all mat som produceras går 30 procent ner i soptunnan”, skriver Henrik Ennart i artikeln Åtta tips: så minskar du matsvinnet (Svenska Dagbladet 2013-11-07). En minskning av matavfall är något som restauranger och även privatpersoner kan tjäna på. Det är inte bara miljön som tar skada av att vi slänger så mycket mat, det är dessutom våra egna privata ekonomier.

Johanna Björklund, kurs- och programansvarig för Måltidsekologprogrammet förklarar att det är genom kontakter med storkök och restauranger som studenterna nu är delaktiga i matsvinnsprojektet.
– När man ska göra svinnmätningar på restauranger så kan man räkna på svinnet på olika sätt, ekonomiskt, miljömässigt och klimatmässigt och det är ju jättebra att då få göra de här beräkningarna på praktiska fall, säger Johanna.
Genom att mäta vad svinnet innehåller, hur mycket det är och var det kommer ifrån kan man räkna ut hur stor klimatpåverkan svinnet har och även räkna ut hur mycket det kostar. Johanna påpekar att måltidsekologerna utöver beräkningarna av matavfallet även får en möjlighet till att knyta kontakter till näringslivet för framtida examensarbete och jobb.

/ Petra Ståhl
Skribent

Dela artikeln:
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Universitetets före detta rektor hyllas

7 juni, 2017, 14:19 Universitetet Lämna en kommentar

H.M. Konungen har beslutat om medaljförläningar som ska delas ut vid en ceremoni på Kungliga slottet den 20e juni.  Bland…


Fira in våren vid Örebro slott

27 april, 2017, 11:39 Evenemang, Universitetet Lämna en kommentar

Det nalkas valborg i helgen! Förutom att Campus 48H råder på universitetsområdet i helgen bjuder Örebro universitet och Örebro studentsångare…


Lösnummer aprilskämtar: Örebro universitet blir först i Europa med exklusiv utbildning

1 april, 2017, 10:30 Händer i Örebro, Universitetet Lämna en kommentar

Örebro universitet har nästan alla prestigeutbildningarna, men den eftertraktade kronan på verket har länge saknats. I flera år har förhandlingar…


Webb-TV: Lösnummer Studio VT17 – Avsnitt 2

17 mars, 2017, 14:19 Händer i Örebro, Universitetet Lämna en kommentar

Vi tipsar om vad som händer i helgen och Lösnummer webb-tv börjar publicera filmer gjorda av studenter!   Dela artikeln:


Stort steg för hunden och miljön

13 mars, 2017, 15:00 Universitetet En kommentar

Redan i femte klass började barndomsvännerna Daniel Wessberger och Carl Davidson göra business tillsammans genom att tvätta bilar med hink…


Webb-TV: Obstacle Course – nytt pass på Campusgymmet

28 februari, 2017, 15:35 Mat & hälsa, Universitetet Lämna en kommentar

Dela artikeln:


Campusmässan expanderar

3 februari, 2017, 13:15 Evenemang, Universitetet Lämna en kommentar

Nu är det dags för den 18e upplagan av en av Sveriges största arbetsmarknadsmässor för studenter, Campusmässan. I år har…


Lucka 20: Julrecept för studentplånboken – del 2

20 december, 2016, 17:00 Mat & hälsa Lämna en kommentar

Läste ni del ett av julrecept för studentplånboken? Här kommer del två, presenterat av måltidsekologstudenterna Moa Ekman, Sofia Lundvall och Malin…


Webb-TV: Hiphop på Campusgymmet

15 december, 2016, 13:23 Mat & hälsa Lämna en kommentar

Lösnummers webb-TV har träffat Mada, hiphop-instruktör på Campusgymmet! Dela artikeln:


Lucka 10: Julrecept för studentplånboken

10 december, 2016, 17:00 Mat & hälsa Lämna en kommentar

Julen handlar om gemenskap, värme och främst… mat. Vi kontaktade måltidsekologstudenterna Moa Ekman, Sofia Lundvall och Malin Alterstav för att ta…



Instagram



Twitter